Pytanie 1
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wynik: 20/40 punktów (50,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W hotelowej restauracji dostępny jest następujący zestaw na śniadanie: kawa z mlekiem lub śmietanką, pieczywo, masło, dżem, miód oraz jajo gotowane w szklance z masłem. Jakie to śniadanie?
Przechowywanie kartofli w cieple i w wilgotnym miejscu przyspiesza proces ich
Jakie ryzyko może wynikać z jedzenia chleba ze pleśnią?
Kasze powinny być magazynowane w pomieszczeniach o temperaturze
Jakie warzywa powinny być mielone w szyfonadzie?
Jaką czynność kelner wykonuje z lewej strony klienta podczas jego obsługi?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Podczas namaczania ziaren fasoli w chłodnej wodzie skrobia obecna w fasoli ulega
Głównym napojem alkoholowym Węgrów jest
Garnirowanie to metoda
Na obiad w przedszkolu podano między innymi zupę kalafiorową w ilości 250 g. Korzystając z danych zawartych w tabeli, oblicz ile białka dostarczy ta potrawa. Zawartość składników odżywczych w 100 g potrawy:
Nazwa potrawy | Białko w 100 g | Tłuszcz w 100 g | Węglowodany w 100 g |
---|---|---|---|
Zupa kalafiorowa | 1,6 g | 0,6 g | 4,9 g |
Jakie działanie nie ochroni obranych selerów ani jabłek przed enzymatycznym brunatnieniem?
Żelatyna namoczona w zimnej wodzie podlega
Jakie aspekty w lokalu gastronomicznym mogą ułatwić poruszanie się osobie niepełnosprawnej korzystającej z wózka inwalidzkiego?
Jakie kluski wymagają do przygotowania użycia drożdży?
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego na 1 porcję należy sporządzać
Nazwa surowca | Ilość |
---|---|
Jaja | 2 szt. |
Ocet | 40 cm3 |
Woda | 1 litr |
Sól | do smaku |
Jaką cenę gastronomiczną ma jedna porcja pierogów, jeśli koszt surowców do przygotowania 10 porcji wynosi 30 zł, a marża to 50%?
W obszarze czystym w lokalu gastronomicznym powinno się realizować
Jakim skrótem określa się system zapewnienia bezpieczeństwa żywności?
Jaką metodę konserwacji ryb, stosowaną w temperaturze niskiej lub wysokiej, odznacza charakterystyczny aromat i smak?
Jaką temperaturę powinny mieć potrawy przechowywane w bemarze?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Na przyjęciu angielskim, w którym bierze udział 150 osób, ile kompletów sztućców powinno być przygotowanych na bufecie?
W smażalni ryb nastąpił nagły spadek sprzedaży dań z powodu niewystarczającej jakości surowców. Jakie kroki powinny zostać podjęte natychmiast, aby zwiększyć sprzedaż?
Zasady systemu HACCP sprowadzają się do
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Największą zawartość cholesterolu ma
Gastronomiczny salamander służy do
Jajo, które jest nieświeże, po rozbiciu ma
Jakie parametry należy zastosować do przechowywania przetworów zbożowych?
Dodatkiem do żywności, który hamuje rozwój mikroorganizmów, jest
Potrawy takie jak zupa żółwiowa, ogonowa, pudding oraz zapiekanka "pie" są typowe dla kuchni
Jaki produkt uzyskuje się poprzez chemiczne utrwalanie?
Przygotować kawę w ekspresie i przelać do podgrzanej filiżanki. Śmietankę należy podgrzać i serwować w oddzielnym dzbanuszku. Cukier podać w cukierniczce. Na podstawie powyższego opisu, jaką kawę należy przygotować?
Posypanie ugotowanej marchwi mąką pszenną z dodatkiem cukru i jej ponowne zagotowanie to metoda zagęszczania przez
Jaką technikę przetwarzania należy wykorzystać w opisanym etapie przygotowania sałatki z czerwonej kapusty? "Cienko poszatkowaną kapustę skropić octem, obgotować przez około 2-3 minuty w wrzącej wodzie i schłodzić zimną wodą"?
Lokal gastronomiczny, który specjalizuje się w serwowaniu smażonych ryb, frytek, sałatek, surówek oraz napojów, to
Zjawiska wywoływane przez mikroorganizmy w przechowywanych produktach spożywczych można zakwalifikować jako zmiany
Surowce, które mają najkrótszy czas przydatności do spożycia, to