Pytanie 1
Zgodnie z aktualnymi regulacjami, zakąski zimne można serwować od momentu ich wytworzenia do chwili spożycia
Wynik: 23/40 punktów (57,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Zgodnie z aktualnymi regulacjami, zakąski zimne można serwować od momentu ich wytworzenia do chwili spożycia
Do gatunków ryb słodkowodnych należą
Przygotowując tradycyjne gołąbki, trzeba wykorzystać: kapustę białą, mięso mielone mieszane oraz
W trakcie zagęszczania kisielu kakaowego występuje proces
W pszennej mące obecne są białka:
Do wyprodukowania 5 porcji klopsików wieprzowych wykorzystano łącznie 1050 g składników. Straty w masie w trakcie obróbki termicznej wyniosły 30%. Jaką masę ma jedna porcja potrawy gotowej do wydania?
Ile ziemniaków potrzebujemy obrać, aby przygotować 200 porcji dania głównego, jeśli porcja wynosi 200 g, a straty podczas obierania wynoszą 20%?
Wymień działania związane z obróbką wstępną.
Jakie zmiany zachodzą w jajkach podczas ich długotrwałego przechowywania?
Do cyklicznych prac porządkowych należy mycie
Aby przygotować tiramisu, należy zastosować
Do grupy tłuszczów utwardzonych należy
W kontekście promocji sprzedaży w obiekcie gastronomicznym nie są wykorzystywane
Jakie produkty powstają z ciast przygotowywanych w naczyniu ?
Jaką bazę wykorzystuje się do przygotowania sosu tatarskiego?
Potrawę przygotowaną w systemie cook – chill należy podgrzać do temperatury minimum 70°C i dostarczyć do spożycia w czasie
Jakim składnikiem zagęszczającym jest mleczko waniliowe?
Cechy charakterystyczne mięs przygotowywanych na sposób angielski to
Jaką temperaturę powinny mieć mrożonki przyjmowane do magazynu?
Do przygotowywania potraw w wyższej temperaturze powinno się używać
Ile wynosi wartość energetyczna 1 porcji pierogów z truskawkami?
Nazwa potrawy: Pierogi z truskawkami | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Zawartość w 100 g produktu | |||
Białka [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] | Energia [kcal] | |||
2. | Mąka pszenna | 100 | 10 | 1,2 | 74 | 343 |
3. | Jaja | 5 | 12 | 97 | 0,6 | 140 |
4. | Truskawki | 150 | 1 | – | 7 | 28 |
5. | Masło | 20 | 1 | 74 | 1 | 660 |
6.. | Bułka tarta | 20 | 10 | 2 | 78 | 345 |
7. | Cukier | 10 | – | – | 100 | 400 |
Wskaż właściwą metodę serwowania kawy po turecku?
Termin "marynowany" na etykiecie wskazuje, że produkt został zakonserwowany za pomocą roztworu
Koktajl waniliowy przygotowany z mleka niepasteryzowanego może doprowadzić u osoby pijącej do zatrucia
Kazeina to białko, które można znaleźć
Która z grup zawiera jedynie produkty pochodzenia zwierzęcego?
W restauracji typu zamkniętego, próbki potraw powinny być przechowywane w temperaturze od 0 °C do +4 °C przez
Kiedy smażysz na elektrycznej patelni, jakie wyposażenie powinien mieć pracownik?
Oprócz ugotowanych ziemniaków, jakie podstawowe składniki zawierają ciasta ziemniaczane?
Jak należy podawać barszcz z uszkami?
Jaką metodę utrwalania żywności należy wykorzystać w procesie liofilizacji?
Jakie przyprawy są niewskazane w diecie lekkostrawnej?
Jakie dania powinny być serwowane na przyjęciu dla dzieci w wieku przedszkolnym?
Jaja po dezynfekcji powinny być przechowywane
Resztki talerzowe powinny być składowane
W jakiej grupie mieszczą się jedynie surowce z kategorii produktów tłuszczowych?
Jakie danie wyróżnia się w polskiej kuchni?
Osoba jest nieprzytomna, oddycha i ma wyczuwalne tętno. Jakie działania należy podjąć przy udzielaniu jej pierwszej pomocy?
Aby przygotować farsz do kołdunów, należy wykorzystać mięso
Zgodnie z opisanym procesem przyrządzenia: "Mięso drobiowe mielone z dodatkami, owiń w skórę, uformuj w mocny rulon i ugotuj" powstaje