Pytanie 1
Oblicz, ile kilogramów mięsa trzeba przygotować do wykonania 25 porcji sztufady, gdy na jedną porcję przypada 250 gramów mięsa?
Wynik: 32/40 punktów (80,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Oblicz, ile kilogramów mięsa trzeba przygotować do wykonania 25 porcji sztufady, gdy na jedną porcję przypada 250 gramów mięsa?
Według zasad HACCP do przygotowywania mięs gotowanych powinny być używane deski o kolorze
Jajo, które jest nieświeże, po rozbiciu ma
Jaką mąkę należy wykorzystać do przygotowania sosu beszamelowego?
Podczas namaczania ziaren fasoli w chłodnej wodzie skrobia obecna w fasoli ulega
Jakia powinna być optymalna temperatura przechowywania świeżych ryb przez maksymalnie 2 dni w lodówce?
W jakim pomieszczeniu, w celu utylizacji odpadów użytkowych, należy zamontować pod zlewozmywakiem młynek koloidalny z osadnikiem tłuszczu?
Najbardziej znanym trunkiem z Japonii jest
Rozbity kawałek mięsa wieprzowego, uformowany w okrąg o średnicy 14 cm oraz grubości 0,5 cm, przyprawiony solą, pieprzem i mąką, to jaki przygotowany półprodukt?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
O tym, do jakiego rodzaju należy mąka, decyduje
Podczas przyrządzania potrawy kawałek jedzenia dostał się do dróg oddechowych kucharza, co spowodowało atak kaszlu i nagłe duszenie. Poszkodowany potrafi wykonywać wdechy i wydechy. Jaką pomoc powinno się mu udzielić?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką czynność należy wykonać w pierwszej kolejności, udzielając pierwszej pomocy osobie z krwawieniem z przedramienia?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Technika krojenia warzyw na piórka jest typowa dla
Głównym napojem alkoholowym Węgrów jest
Jakie największe zagrożenie występuje dla kucharza przy nagłym odsłonięciu kociołków warzelnych?
Podczas serwowania potraw nie mogą się krzyżować ścieżki
Która kategoria obejmuje artykuły bogate w białko?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Zagęszczanie jest metodą konserwacji żywności, którą powinno się wykorzystywać w procesie produkcji
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaki składnik należy wpisać w miejsce oznaczone symbolem X w tabeli, aby można go było użyć do przygotowania fasolki po bretońsku?
|
Na podstawie danych z tabeli określ zawartość białka w 1 porcji medalionów cielęcych.
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję medalionów cielęcych [g] | Zawartość białka w 100 g produktu [g] |
---|---|---|---|
1. | Cielęcina | 150 | 20 |
2. | Mąka pszenna | 2 | 10 |
3. | Smalec | 10 | - |
Czynnikiem przyspieszającym proces zepsucia masła w trakcie jego przechowywania jest
Bulion wołowy powinien być przygotowywany
Produktem spożywczym, który zawiera dużą ilość mioglobiny, jest
Ile czasu należy gotować jaja mollet po ich umieszczeniu w wrzącej wodzie?
Minimalna temperatura, która powinna być mierzona przez 2 minuty wewnątrz pieczonego schabu, nie może być niższa niż
Mąka pszenna wysokiej jakości wyróżnia się smakiem
Daną potrawą, która jest smażona z mięsa, jest
Zjawiska związane z aktywnością pleśni oraz bakterii gnilnych w przechowywaniu żywności są zjawiskami
Kluczowym elementem w procesie przygotowywania mleczka waniliowego jest
Jakie danie jest rekomendowane w diecie łatwostrawnej?
Jakim składnikiem, który spulchnia, jest suflet?
Jakie znane potrawy w formie samoobsługowej oferują
Oprócz ugotowanych ziemniaków, jakie podstawowe składniki zawierają ciasta ziemniaczane?
Jakie dania powinny być serwowane pojedynczo na talerzu razem z daniem głównym?
Wędliny powinny być przechowywane w pomieszczeniu chłodniczym, gdzie wilgotność względna powietrza wynosi od 70% do 80% oraz temperatura