Pytanie 1
Częste mieszanie ciasta ziemniaczanego prowadzi do tego, że ciasto staje się
Wynik: 2/40 punktów (5,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Częste mieszanie ciasta ziemniaczanego prowadzi do tego, że ciasto staje się
W restauracji miejsce dla kelnerów powinno znajdować się pomiędzy
Jakie zmiany zachodzą w trakcie przechowywania jajek?
Ile kilogramów mrożonych filetów rybnych trzeba wziąć z magazynu, aby przygotować 150 porcji dania o wadze 100 gramów każda, jeśli straty podczas obróbki cieplnej wynoszą 25%?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką metodę oceny jakości potrawy wykorzystuje kucharz podczas próbowania przygotowanego dania?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Podczas przygotowywania dań z jajek z zastosowaniem obróbki cieplnej, można uniknąć zatruć pokarmowych?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Warzywa suszone, przechowywane w opakowaniach, które nie pozwalają na dostęp powietrza oraz ich nawilżanie, mogą być składowane w temperaturze od 1°C do 18°C przy wilgotności powietrza wynoszącej 60%
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kawior serwuje się jako
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W celu zagęszczenia sosu wykorzystuje się zawiesinę mąki z wodą, mlekiem lub śmietaną. Jakie zmiany w skrobi mąki są odpowiedzialne za zagęszczenie sosu podczas podgrzewania?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Pracownik branży gastronomicznej doznał porażenia prądem. Co należy zrobić w pierwszej kolejności?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Rodzajem opieki nad dziećmi, który nie ma formy rodzinnej, jest
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Co należy zrobić w przypadku skaleczenia dłoni podczas wstępnej obróbki?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na podstawie normatywu surowcowego wskaż metodę utrwalania dyni.
Normatyw surowcowy |
---|
1,0 kg obranej dyni |
0,5 kg cukru |
0,3 l octu winnego |
przyprawy |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką czynność wstępnej obróbki powinno się realizować w przygotowalni czystej w zakładzie gastronomicznym?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W smażalni ryb nastąpił nagły spadek sprzedaży dań z powodu niewystarczającej jakości surowców. Jakie kroki powinny zostać podjęte natychmiast, aby zwiększyć sprzedaż?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na bankiecie w stylu angielskim będzie brało udział 100 osób. Ile zestawów szkła, porcelany i sztućców powinno znajdować się na stole?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W hotelowej restauracji serwowany jest gościom zestaw śniadaniowy, który zawiera: kawę z mlekiem, pieczywo drożdżowe, masło, dżem oraz miód. Jakie to śniadanie?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na podstawie zamieszczonej etykiety określającej zawartość substancji dodatkowych, wskaż nazwę produktu, którego one dotyczą.
Substancje dodatkowe |
---|
jodowana sól, syrop glukozowy, dekstroza, ekstrakty przypraw, aromat, przyprawy, białko mleka , wzmacniacz smaku: glutaminian sodu (E621), antyutleniacz: askorbinian sodu (E301), środek konserwujący: azotyn sodowy (E250), dym, posypka z żółtego pieprzu: pieprz, żelatyna spożywcza, modyfikowana skrobia, przyprawy, środki konserwujące: sorbinian potasu, posypka z ziół leśnych: zioła leśne, żelatyna spożywcza, modyfikowana skrobia, środki konserwujące: sorbinian potasu, środek zakwaszający: octan sodu (E262). |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przechowywanie kartofli w cieple i w wilgotnym miejscu przyspiesza proces ich
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Knedle z nadzieniem mięsnym, twarogowym, ziemniaczanym lub śliwkowym stanowią danie kuchni
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakia powinna być optymalna temperatura przechowywania świeżych ryb przez maksymalnie 2 dni w lodówce?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do jakich dań zaleca się zastosowanie zestawu przypraw Bouquet garni?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Tworząc stół wiejski, jako elementów dekoracyjnych nie powinno się używać
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Potrawą, która nie jest wskazana dla osób stosujących dietę lekkostrawną, jest
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego wskaż, ile surowców należy użyć do produkcji 30 porcji dipu serowego.
Normatyw surowcowy na 5 porcji dipu serowego | |
Nazwa surowca | Ilość [g] |
Ser pleśniowy | 100 |
Ser twarogowy chudy | 150 |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kulebiak to danie pochodzące z kuchni rosyjskiej przygotowane z ciasta
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie urządzenie pozwala na skrócenie czasu przygotowywania potraw?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Procesy, które prowadzą do uzyskania żywności liofilizowanej, to
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką potrawę zagęszcza się mieszanką mąki ziemniaczanej z wodą?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który sposób utrwalania mięsa przedstawiono w opisie?
n „Wodę zagotować z pokrojoną w krążki cebulą, przyprawami i octem. Ostudzić. Zimną zalewą zalać ułożone w naczyniu mięso."n |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Wprowadzenie powietrza do masy cukrowo-jajowej oraz jej połączenie z mąką to kroki w procesie przygotowywania ciasta
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Wędliny powinny być przechowywane w pomieszczeniu chłodniczym, gdzie wilgotność względna powietrza wynosi od 70% do 80% oraz temperatura
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakim skrótem określa się krytyczne punkty kontroli?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kawiarnię zaprojektowaną w nowoczesnym stylu z przeszklonymi wnętrzami, należy wyposażyć w meble
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką cechę potrawy ocenia się w sposób inny niż organoleptyczny?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który z wymienionych produktów zawiera najwięcej błonnika?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ile gramów mąki ziemniaczanej powinno się przygotować do wyrobu klusek śląskich z 1,5 kg ugotowanych ziemniaków, jeśli stosunek mąki ziemniaczanej do ziemniaków w cieście wynosi 1:5?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Oblicz, jaką ilość wody należy przygotować do wykonania kleiku z 250 cm3 kaszy manny, jeśli na jedną objętość kaszy przypada 6 objętości wody?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Mleko pasteryzowane powinno być przechowywane w jakiej temperaturze?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Pasztet z kurczaka oraz warzyw powinno się kroić na desce w kolorze
Brak odpowiedzi na to pytanie.