Pytanie 1
Czy pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikowi środki ochrony indywidualnej, które otrzymały
Wynik: 23/40 punktów (57,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Czy pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikowi środki ochrony indywidualnej, które otrzymały
Jakie danie wigilijne jest tradycyjnym elementem polskiej kuchni?
Jakiej potrawy nie powinno się serwować na półmisku platerowym?
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż, która ryba zawiera najwięcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Art. spożywcze (na 100g części jadalnych) | Tłuszcze ogółem [g] | NNKT [g] | Cholesterol [mg] | |
---|---|---|---|---|
I | Sardynka | 9,6 | 4,10 | 80 |
II | Śledź | 10,7 | 7,24 | 64 |
III | Makrela | 11,9 | 7,28 | 75 |
IV | Łosoś | 13,6 | 10,31 | 70 |
Krem przygotowany z ubitej śmietany powinien być przechowywany w temperaturze 6 °C i przez maksymalnie
Warzywa powinno się kroić na desce
Jaki produkt powstaje z sardeli?
U pracownika, który obsługuje krajalnicę, wystąpił zewnętrzny krwotok tętniczy w wyniku rany ciętej kończyny górnej. Jakie są kroki pierwszej pomocy?
Które z poniższych warzyw jest warzywem liściastym?
W placówkach zbiorowego żywienia typu zamkniętego, przez jaki czas przechowuje się próbki żywności?
Oblicz wartość gastronomiczną netto jednej porcji surówki, jeśli koszt składników wynosi 3,5 zł, a marża wynosi 200%?
Jaką kategorię reprezentuje zakład gastronomiczny zamkniętego typu?
W diecie ograniczającej, z redukcją substancji stymulujących wydzielanie soku żołądkowego i błonnika, jako dodatek zakwaszający potrawy, powinno się użyć
Kwaszenie to technika konserwacji żywności polegająca na
Podczas dłuższego przechowywania składniki zawarte w ziemniakach mogą podlegać
Proces przyrządzania naleśników obejmuje następujące etapy:
Przedstawiony sposób wykonania potrawy należy stosować do sporządzania
Sposób wykonania |
---|
1. Wykonaj obróbkę wstępną surowców. |
2. Mięso pokrój w grubą kostkę, oprósz mąką, zrumień na rozgrzanym tłuszczu. |
3. Dodaj pokrojoną i usmażoną cebulę, duś do miękkości ze słodką papryką mieloną. |
4. Dodaj śmietanę z mąką, zagotuj i dopraw do smaku. |
Związki Maillarda powstają w trakcie wytwarzania
Podczas przechowywania sosów zagęszczonych przy użyciu skrobi w temperaturze od -10°C do +20°C, zachodzi w nich proces
Aromatyczna i kolorowa powłoka produktów w panierce powstaje na skutek
Jakie jest zalecane temperatura dla magazynowania świeżych tuszek drobiowych w warunkach o wilgotności 90 %?
Akryloamidy mogą być obecne w produktach spożywczych
Restauracja Zacisze zorganizowała posiłek dla grupy turystów liczącej 35 osób. Całkowity koszt wyniósł 1120 zł. Jaka była cena jednego obiadu?
Jakie elementy są niezbędne do aranżacji stołu na Wielkanoc?
Przed rozpoczęciem smażenia półproduktów w elektrycznej patelni, co należy zrobić w pierwszej kolejności?
Sekcja wysyłkowa zakładu gastronomicznego stanowi połączenie jego elementów
Sprzętem używanym do przygotowywania koktajlu mleczno-owocowego jest
Zupa z liściastych warzyw, w szczególności z kapusty, będąca popularna w rosyjskiej kuchni, to
Co należy zrobić w przypadku skaleczenia dłoni podczas wstępnej obróbki?
Jasna zasmażka, mleko, sól, biały pieprz oraz gałka muszkatołowa stanowią składniki
Nadzór nad utrzymaniem ciągłości łańcucha chłodniczego produktów mlecznych w trakcie ich przyjmowania do magazynu ma na celu zminimalizowanie zagrożeń
Którą z wymienionych grup artykułów spożywczych można składować w magazynie w idealnych warunkach z dostępem do światła naturalnego?
Kawiarnię zaprojektowaną w nowoczesnym stylu z przeszklonymi wnętrzami, należy wyposażyć w meble
Aby zagęścić jedną porcję zupy, potrzebujemy 4 gramy mąki ziemniaczanej. Ile mąki jest potrzebne do przygotowania 50 porcji zupy?
Wykorzystując wszystkie surowce wymienione w normatywie, należy sporządzić
Surowce i półprodukty | Normatyw na 4 porcje |
---|---|
Wieprzowina | 600 g |
Mąka pszenna | 50 g |
Tłuszcz | 70 g |
Cebula | 50 g |
Woda | 250 g |
Sól, pieprz, papryka, ziele angielskie, liść laurowy | do smaku |
Jakie urządzenie należy zastosować do określenia wilgotności w magazynie?
Deser sporządzony z owoców gotowanych w wodzie z dodatkiem cukru powinien być serwowany
Jakie potrawy mączne przygotowuje się z ciasta wyrabianego na stolnicy?
Wybierz rodzaje kasz, które nadają się do przygotowania w sypkiej formie, z zachowaniem odpowiednich zasad obróbki cieplnej oraz proporcji wody.
W hotelowej restauracji zamówiono danie kuchni węgierskiej. Które danie nie powinno być serwowane gościom?