Pytanie 1
Jaką wartość energetyczną ma 100 g filetów z dorsza podanych po grecku, w przypadku gdy zawierają 11 g białka, 11 g tłuszczu oraz 5 g węglowodanów?
Wynik: 22/40 punktów (55,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaką wartość energetyczną ma 100 g filetów z dorsza podanych po grecku, w przypadku gdy zawierają 11 g białka, 11 g tłuszczu oraz 5 g węglowodanów?
Jakie przystawki serwuje się na koktajl - party?
Pracownik branży gastronomicznej doznał porażenia prądem. Co należy zrobić w pierwszej kolejności?
Które z warzyw zawiera kapsaicynę?
Knedle z nadzieniem mięsnym, twarogowym, ziemniaczanym lub śliwkowym stanowią danie kuchni
Kucharz powinien przygotować 600 porcji zupy
Podstawowymi składnikami nadzienia do pierogów ruskich są
Jak dokonuje się połączenia składników ciasta francuskiego?
Jakiego sosu należy użyć do zimnych dań mięsnych?
Zamieszczone w menu potrawy i napoje serwuje się podczas
Menu: | |
---|---|
– | Tartinki z szynką |
– | Tartinki z tatarem |
– | Tartinki z sardynką |
– | Tartinki z rokpolem |
– | Korki owocowe |
– | Korki warzywne |
– | Trójkąty z pizzy |
– | Soki z owoców cytrusowych |
– | Woda mineralna |
– | Napoje alkoholowe |
Przyprawa, która nie jest zalecana w potrawach dla osób na diecie lekkostrawnej, to
Przygotowując zupę, po zakończeniu wstępnej obróbki surowców i zagotowaniu bulionu, należy wykonać kolejno
Jaką wartość ma cena netto gastronomiczna 100 ml miodu pitnego, jeśli detaliczna cena butelki miodu pitnego o objętości 0,5 l wynosi 100,00 zł, a marża wynosi 200%?
Jaki rodzaj mąki jest najlepszy do przygotowywania makaronu domowej roboty?
Z 1 kg surowego ryżu uzyskuje się 2,8 kg ryżu po ugotowaniu. Ile ryżu powinno się wziąć z magazynu, aby przygotować 11,2 kg ryżu ugotowanego?
Restauracja Zacisze zorganizowała posiłek dla grupy turystów liczącej 35 osób. Całkowity koszt wyniósł 1120 zł. Jaka była cena jednego obiadu?
Czym objawia się proces starzenia jaj?
Jak powinien być podany kompot francuski?
Do czego używa się Steamery?
Pęczak wytwarzany jest
Jakie zmiany zachodzą w trakcie przechowywania jajek?
Według zasad HACCP do przygotowywania mięs gotowanych powinny być używane deski o kolorze
Zupę cebulową powinno się podawać
Jaką metodę konserwacji ryb, stosowaną w temperaturze niskiej lub wysokiej, odznacza charakterystyczny aromat i smak?
Która z metod zabezpieczeń nie stanowi ochrony przed porażeniem prądem?
Ile litrów wody potrzeba do przygotowania musu z jednej porcji kaszy manny?
Wskaż artykuł, dla którego określono idealne warunki oraz czas przechowywania?
Ile wynosi koszt zakupu surowców potrzebnych do produkcji jednej porcji zupy kurpiowskiej, ustalony na podstawie normatywu surowcowego na 4 porcje?
Normatyw surowcowy żupy kurpiowskiej na 4 porcje | |||
---|---|---|---|
Surowiec | Ilość [kg] | Cena 1kg [zł] | Koszt zakupu [zł] |
Kapusta | 0,5 | 4,0 | 2,0 |
Marchew | 0,2 | 3,0 | 0,6 |
Cebula | 0,1 | 3,0 | 0,3 |
Tłuszcz | 0,1 | 3,0 | 0,3 |
Mąka | 0,1 | 2,0 | 0,2 |
Przecier pomidorowy | 0,1 | 6,0 | 0,6 |
Ciasto parzone powinno być wykonane z mąki pszennej, jajek, soli oraz
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz koszt produkcji 5 porcji omletów mieszanych z szynką.
Nazwa potrawy: Omlet mieszany z szynką | |||
---|---|---|---|
Lp. | Nazwa produktu | Ilość na1 porcję | Cena w jednostce zakupu [zł] |
1. | Jaja | 2 szt | 0,50 |
2. | Szynka gotowana | 20 g | 30,00 |
3. | Masło | 30 g | 20,00 |
W trakcie przygotowywania produktów z ciasta drożdżowego, gluten obecny w mące pszennej wpływa na
Jakiego przetworu używa się do nadziewania zrazów wołowych zwijanych?
Jakie jest jedzenie pochodzenia zwierzęcego?
Których czynności brakuje w sposobie wykonania sufletu w miejscu oznaczonym znakiem zapytania?
Sposób wykonania sufletu jabłkowego. |
Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne. |
? |
Z białek ubić pianę, utrwalić cukrem. |
Wymieszać pianę z przygotowanymi jabłkami. |
Przełożyć masę do foremek. |
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C |
Jakie rozwiązanie w organizacji miejsca pracy kucharza gwarantuje najwyższą efektywność jego pracy?
Jaką cenę sprzedaży za jedną butelkę napoju ustala się w lokalu gastronomicznym, gdy koszt zakupu wynosi 3 zł, marża gastronomiczna to 200%, a stawka VAT wynosi 22%?
W trakcie opieki nad pacjentem w domu nie powinno się
Wskaż dodatek, którego nie powinno się używać do serwowania czystego barszczu czerwonego?
Na podstawie normatywu surowcowego na 1 porcję i cen surowca, określ cenę gastronomiczną mleczka waniliowego. Marża gastronomiczna wynosi 50%.
Nazwa surowca | j.m. | ilość | cena detaliczna w zł | wartość w zł |
---|---|---|---|---|
mleko | l | 0,070 | 2,00 | 0,14 |
jaja | szt | 0,5 | 0,50 | 0,25 |
cukier | kg | 0,120 | 4,0 | 0,48 |
cukier wanilinowy | kg | 0,005 | 50 | 0,25 |
Ustalając cenę usługi gastronomicznej z wykorzystaniem metody konkurencyjnej, należy