Pytanie 1
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wynik: 26/40 punktów (65,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Największą ilość witaminy A można uzyskać po spożyciu
Podczas przygotowywania ciasta z mąki pszennej?
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować do przygotowania budyniu serowego?
Jaki składnik należy wpisać w miejsce oznaczone symbolem X w tabeli, aby można go było użyć do przygotowania fasolki po bretońsku?
|
Aby przygotować farsz do kołdunów, należy wykorzystać mięso
Którą z wymienionych grup artykułów spożywczych można składować w magazynie w idealnych warunkach z dostępem do światła naturalnego?
Gdy pracownik się skaleczył, jego krew przedostała się do mielonego mięsa. W takiej sytuacji powinno się to mięso
Jakie produkty należy składować w magazynach o minimalnej wilgotności?
Jaką potrawę zagęszcza się mieszanką mąki ziemniaczanej z wodą?
Jaką potrawę można przygotować, wykorzystując wszystkie podane surowce?
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |||
---|---|---|---|
kurczęta patroszone | 1750 g | sól | 10 g |
woda | 1500 cm3 | masło | 30 g |
marchew | 100 g | mąka | 30 g |
pietruszka | 50 g | żółtko (1 szt.) | 20 g |
seler | 50 g | masło | 20 g |
cebula | 50 g | zielona pietruszka |
Który z wymienionych sosów nie jest związany z kuchnią francuską?
Który typ przetworów owocowych uzyskuje się poprzez konserwację surowca techniką zagęszczania?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W jakiej grupie mieszczą się jedynie surowce z kategorii produktów tłuszczowych?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie słodkie wypieki są typowe dla regionu Podlasia?
Przechowywanie kartofli w cieple i w wilgotnym miejscu przyspiesza proces ich
Obiekt gastronomiczny, zajmujący się przygotowaniem posiłków abonamentowych, regeneracyjnych oraz dietetycznych dla wyznaczonej grupy osób, to
Przechowywanie schłodzonych produktów drobiowych nie powinno trwać dłużej niż 48 godzin od momentu produkcji w temperaturze
W przedmagazynie, oprócz wagi, stołu i umywalki, powinien znaleźć się wózek
Wskaż optymalne warunki przechowywania pieczywa.
temperatura | wilgotność | |
---|---|---|
A. | 4°C | 75% |
B. | 4°C | 90% |
C. | 18°C | 75% |
D. | 18°C | 90% |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Który produkt spożywczy ma w 100 g największą zawartość błonnika pokarmowego?
W silnie kwaśnym środowisku kapusta czerwona zmienia kolor na
Który produkt żywnościowy nie zawiera cholesterolu?
Faworki są klasyfikowane jako produkty z ciasta
Aby przygotować galaretę z mięsa zwierząt rzeźnych, konieczne jest użycie
Aby przyrządzić 1 kg kaszy gryczanej w formie sypkiej, ile wody należy przygotować?
Tosty z serem, herbata z mlekiem oraz zupa ogonowa stanowią typowe potrawy i napoje charakterystyczne dla kuchni
W mikrofalówce nie powinno się
Czyszczenie miejsca pracy oraz pomieszczeń wykonuje się
Ile białka zwierzęcego dostarczy organizmowi człowieka spożycie 1 porcji koktajlu z jogurtu i czarnej porzeczki?
Nazwa potrawy: Koktajl z jogurtu i czarnej porzeczki | |||||
---|---|---|---|---|---|
Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Zawartość w 100 g produktu | ||
Wapń [mg] | Witamina C [mg] | Białko [g] | |||
1. | Jogurt 2% | 200 | 170 | 1,0 | 4,3 |
2. | Czarna porzeczka | 50 | 40 | 183 | 1,3 |
3. | Cukier | 10 | - | - | - |
W jakiej temperaturze powinno się przechowywać warzywa do użytku domowego?
Analiza zapachu, smaku, wilgotności oraz stopnia wypłukiwania i elastyczności glutenu jest częścią oceny jakości
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie części tuszy wołowej powinny być wykorzystywane do potraw przygotowywanych na patelni?
Polędwica wołowa przygotowywana na patelni - saute to
Który składnik kulinarny półtuszy wołowej powinien zostać wykorzystany do przygotowania potraw smażonych?
Metodę przygotowywania mąki z połączenia wody i tłuszczu wykorzystuje się do wytwarzania ciasta