Pytanie 1
Benzoesan sodu używany w przemyśle spożywczym do przetwarzania warzyw i owoców ma funkcję
Wynik: 6/40 punktów (15,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Benzoesan sodu używany w przemyśle spożywczym do przetwarzania warzyw i owoców ma funkcję
Na jakim etapie przetwarzania technologicznego powinno się dodać sól do nasion fasoli?
Podczas namaczania ziaren fasoli w chłodnej wodzie skrobia obecna w fasoli ulega
Potrawy, które zostały poddane obróbce cieplnej i nie będą spożywane tego samego dnia, muszą być natychmiast schłodzone oraz przechowywane w temperaturze
Jaką fizyczną metodę stosuje się do konserwacji żywności?
Która z procedur nie gwarantuje zdrowotnego bezpieczeństwa potraw przygotowywanych w lokalu gastronomicznym?
Który typ przetworów owocowych uzyskuje się poprzez konserwację surowca techniką zagęszczania?
Jakie aspekty nie są objęte systemem jakości zdrowotnej żywności GMP?
Do pieczonego indyka najlepiej dobierać wino?
Technikę szarpania, skubania lub krojenia należy wykorzystywać do przygotowywania ciasta na
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką potrawę można przygotować wykorzystując wszystkie podane surowce?
Normatyw surowcowy na 5 porcji | ||
---|---|---|
mleko | 350 cm3 | |
cukier | 60 g | |
jaja | (2 szt.) 100 g | |
cukier wanilinowy | 2,5 g |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie dodatki do sałatek zabezpieczają witaminę C przed jej utratą?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką metodę powinno się wykorzystać do oddzielania kości od surowej tuszki kurczaka?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Z 30 kg świeżych ogórków uzyskano 300 porcji mizerii, każda o wadze 0,06 kg. Jaki jest ubytek produkcyjny ogórków?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Która z wymienionych potraw jest wegetariańska?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką czynność kelner wykonuje z lewej strony klienta podczas jego obsługi?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na podstawie danych z tabeli oblicz zawartość białka w II śniadaniu ucznia, składającym się z:
- 50 g chleba razowego,
- 10 g masła,
- 20 g twarogu chudego,
- 100 g jabłka.
Produkt | Zawartość w 100 g produktu | ||
---|---|---|---|
białko (g) | tłuszcz (g) | węglowodany (g) | |
chleb razowy | 5,6 | 1,7 | 51,5 |
twaróg chudy | 20,0 | 0,5 | 3,5 |
masło | 0,7 | 82,5 | 0,7 |
jabłka | 0,4 | 0,4 | 12,1 |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Regionalne dania takie jak "gzik z pyrami" oraz "kluchy na lumpie" są typowe dla kuchni
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na przyjęciu typu aperitif zaplanowano serwowanie następujących napojów: koktajle z alkoholem i bezalkoholowe, wytrawne napoje orzeźwiające, wody mineralne. Uzupełnij ofertę tego przyjęcia.
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W zaciemnionych pomieszczeniach, w temperaturze między 4°C a 10°C, można przechowywać przez kilka tygodni
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przy przygotowywaniu kotleta de volaille, należy go obtoczyć w panierce
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Które danie nie wyróżnia się w kuchni rosyjskiej?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W jakiej sekwencji powinny zostać przygotowane składniki do panierowania kotletów?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Źródło światła oświetlające miejsce pracy powinno być umiejscowione
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do wyrobów z ciasta wyrabianego w naczyniu można zaliczyć
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ile witaminy C dostarczy organizmowi spożycie 1 porcji koktajlu z jogurtu i czarnej porzeczki?
Nazwa potrawy: Koktajl z jogurtu i czarnej porzeczki | |||||
---|---|---|---|---|---|
Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Zawartość w 100 g produktu | ||
Wapń [mg] | Witamina C [mg] | Białko [g] | |||
1. | Jogurt 2% | 200 | 170 | 1,0 | 4,3 |
2. | Czarna porzeczka | 50 | 40 | 183 | 1,3 |
3. | Cukier | 10 | - | - | - |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ile białka pochodzenia zwierzęcego zawiera jedna kanapka z szynką?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby uniknąć niekorzystnych zmian podczas przygotowywania surówki, warzywa powinny być
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Potrawą, której nie powinno się serwować podczas polskiej postnej kolacji wigilijnej, jest
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Temperatura wnętrza upieczonej szynki mierzona przez 2 minuty powinna osiągać co najmniej
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Po zakończeniu procesu mielenia mięsa w wilku, na początku trzeba
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Najbardziej wartościowym źródłem żelaza pochodzenia roślinnego jest
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na postawie zamieszczonego normatywu należy sporządzić
Normatyw surowcowy na 10 porcji | |
---|---|
Surowiec | Ilość |
Ziemniaki obrane surowe | 1 kg |
Ziemniaki ugotowane | 1 kg |
Jajo | 1 szt. |
Mąka ziemniaczana | 0,2 kg |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W liście surowców do sporządzenia kisielu porzeczkowego brakuje
Lista surowców do sporządzenia kisielu porzeczkowego |
---|
porzeczka czarna |
woda |
? |
cukier |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Technika krojenia warzyw na piórka jest typowa dla
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaki sposób organizacji miejsca pracy przy przygotowywaniu potraw jest zgodny z zasadami, gdy miejsce pracy znajduje się w centralnej części stanowiska?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Masa przygotowywana z mąki, wody bądź mleka, z minimalnym dodatkiem jaj, odznaczająca się najwyższą twardością, to masa
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie kluski wymagają do przygotowania użycia drożdży?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kiedy smażysz na elektrycznej patelni, jakie wyposażenie powinien mieć pracownik?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jak długo można przechowywać potrawy gorące w bemarze?
Brak odpowiedzi na to pytanie.