Pytanie 1
Aby przygotować mizerię, trzeba użyć
Wynik: 15/40 punktów (37,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Aby przygotować mizerię, trzeba użyć
Deser tiramisu, według tradycyjnej receptury, powinien być przygotowywany z sera
Który z poniższych elementów nie wchodzi w skład receptury kulinarnej?
Zbliżając się z prawej strony do gościa, kelner powinien
Jakie pieczywo nie nadaje się do jedzenia?
Osoba pracująca jako kelner powinna skorzystać z wózka kelnerskiego podczas obsługi
Gotowanie surowca w szklance umieszczonej w kąpieli wodnej to technika używana do obróbki cieplnej jaj według
Aby przygotować grog, należy zastosować
Kelner, nakładając pieczonego pstrąga z półmiska na talerz gościa, powinien umieścić rybę
Osoba w restauracji, która zajmuje się doborem win do potraw oraz ich serwowaniem gościom, to
Goblet to szklane naczynie, które wykorzystuje się do podawania
Jaką potrawę mięsną powinno się serwować w dwóch sztukach na jedną porcję?
Osobom preferującym dania kuchni hiszpańskiej powinno się zaproponować
W jaki sposób kelner powinien się zachować podczas odbierania talerza z zamówionym daniem głównym w ekspedycji?
Aby przygotować kawę americano, kelner powinien użyć
Jaki deser powinien być uwzględniony w menu dla osób z nietolerancją glutenu?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Pierwszym wyrazem werbalnym w komunikacji między kelnerem a gościem jest
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kelner powinien zaproponować kawę konsumentowi, który preferuje napoje z whisky
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką z poniższych potraw powinno się podać gościowi z lewej strony?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Z połączenia mąki, tłuszczu i cukru w proporcji 3:2:1 powstaje ciasto
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby przygotować klasyczną kawę po wiedeńsku, konieczne jest użycie naparu kawowego z ekspresu
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Podczas serwowania naleśników flambirowanych, zaleca się, aby kelner zastosował sposób serwisu
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie sztućce specjalne powinien przygotować kelner w nakryciu dla gościa, który zdecydował się na zamówienie?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Skąd wywodzi się sałatka nicejska?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaki produkt spożywczy powinien być składowany w chłodni przed otwarciem opakowania?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Osobą zatrudnioną w dziale usług gastronomicznych jest
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Niewłaściwie usmażony kotlet wieprzowy, przygotowany z mięsa, które nie przeszło badania, może prowadzić do zatrucia?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Podczas obsługi gości za pomocą serwisu synchronicznego dania powinny być serwowane
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką potrawę powinno się serwować na podgrzanym talerzu?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na podstawie informacji zawartych w tabeli oblicz ile kawy mielonej i wody należy użyć do sporządzenia 5 porcji kawy ristretto, jeżeli do przygotowania jednej porcji espresso potrzeba 30 ml wody.
Instrukcja wykonania w ekspresie ciśnieniowym porcji kawy ristretto | |
---|---|
− | Zmiel drobno ziarna kawy. |
− | Umieść 7 g kawy w kolbie ekspresu i ubij tamperem. |
− | Ustaw wstępnie ogrzaną filiżankę pod wylewką ekspresu. |
− | Zaparzaj połową wody używanej do espresso. |
− | Podawaj do kawy zawsze szklankę niegazowanej wody w temperaturze pokojowej |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie wino powinien zarekomendować kelner do grillowanego fileta z świeżego dorsza podawanego w sosie porowym?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Karp w sosie szarym to danie
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kelner planujący serwis dla wegan powinien unikać potraw zawierających...
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Wędliny powinny być przechowywane w chłodni o wilgotności względnej powietrza wynoszącej 70% - 80% oraz temperaturze
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Które sztućce kelner powinien przygotować do konsumpcji potraw wymienionych w tabeli?
Zamówienie | |
---|---|
Roladka z łososia wędzonego z grzanką ziołową | |
Zupa krem z buraków z prażonymi pestkami słonecznika |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Menu powinno zawierać ofertę potraw dla dzieci
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakiego koloru deski należy użyć do porcjowania mięsa gotowanego?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Dla gościa, który woli mały poranny posiłek składający się z świeżych croissantów i mocnej kawy, jakiego śniadania powinien zalecić kelner?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie cechy osobowości są niewskazane w pracy kelnera?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kelner, obsługując zamówienie na lampkę wina dry red, powinien zaserwować kieliszek wina
Brak odpowiedzi na to pytanie.