Pytanie 1
W procesie przygotowywania herbaty w stylu angielskim należy wsypać liście do ogrzanego dzbanka, zalać je wrzącą wodą, poczekać aż się zaparzą, a następnie dodać
Wynik: 28/40 punktów (70,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
W procesie przygotowywania herbaty w stylu angielskim należy wsypać liście do ogrzanego dzbanka, zalać je wrzącą wodą, poczekać aż się zaparzą, a następnie dodać
Koszt surowców potrzebnych do wyprodukowania 10 zestawów surówek wynosi 10 zł, a marża gastronomiczna osiąga 100%. Jaka będzie cena gastronomiczna netto jednego zestawu surówek?
Farsz do kołdunów tworzy się
Jaką kaszę uzyskuje się z pszenicy?
Przygotowano porcję jajecznicy z dwóch jajek i 10 g masła. Koszt jednego jaja wynosi 0,40 zł, a 10 g masła kosztuje 0,17 zł. Marża gastronomiczna to 100%. Jaką cenę netto ma jedna porcja jajecznicy?
Jakiego składnika używa się do przygotowania klasycznego befsztyku tatarskiego?
Garnirowanie to metoda
W diecie o lekkiej strawności dopuszczalne jest używanie łagodnych ziół w ograniczonej ilości. Do tych ziół należy
Na bankiecie w stylu angielskim będzie brało udział 100 osób. Ile zestawów szkła, porcelany i sztućców powinno znajdować się na stole?
W magazynie konieczne są warunki temperaturowe od +15 °C do +18 °C oraz wilgotność względna w zakresie od 56% do 60%
Higrometr to instrument używany do pomiaru
Pierwsze kroki w udzielaniu pomocy konsumentowi, który stracił przytomność, powinny obejmować
Podczas krojenia warzyw nożem kucharz zaciął palec. Rana jest głęboka i rozległa. W tej sytuacji należy
Jakie warzywo zawiera karoten?
Na podstawie danych w tabeli wskaż środek spożywczy, który zawiera najmniej węglowodanów.
Skład chemiczny 100 g różnych rodzajów kasz | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Lp. | Rodzaj kaszy | Białko (g) | Skrobia (g) | Błonnik (g) | Popiół (g) | Tłuszcz (g) |
1. | manna | 8,7 | 74,0 | 2,5 | 0,3 | 1,0 |
2. | jaglana | 10,5 | 55,0 | 3,2 | 1,0 | 3,5 |
3. | pęczak | 8,4 | 68,2 | 5,4 | 1,1 | 2,0 |
4. | gryczana | 12,6 | 60,5 | 5,9 | 2,0 | 1,9 |
Krokiety z nadzieniem z kapusty oraz grzybów należy formować
Deratyzację w lokalach gastronomicznych przeprowadza się w celu
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wymień działania związane z obróbką wstępną.
Którą potrawę należy przygotować na podstawie przedstawionej receptury?
cielęcina z/k | 600 g |
|
włoszczyzna | 150 g | |
woda | 600 g | |
natka pietruszki | 10 g | |
masło | 50 g | |
mąka pszenna | 50 g |
Sprzętem używanym do przygotowywania koktajlu mleczno-owocowego jest
Której zupie należy unikać podczas diety lekkostrawnej?
Oto propozycja menu na elegancką kolację: zupa kremowa z borowików, halibut po kapitańsku, pieczone ziemniaki oraz bukiet surówek. Wybierz zimną przystawkę z mięsa, która pasowałaby do tego menu.
Skrót określający dobrą praktykę higieniczną to
Na podstawie danych z tabeli oblicz zawartość białka w II śniadaniu ucznia, składającym się z:
- 50 g chleba razowego,
- 10 g masła,
- 20 g twarogu chudego,
- 100 g jabłka.
Produkt | Zawartość w 100 g produktu | ||
---|---|---|---|
białko (g) | tłuszcz (g) | węglowodany (g) | |
chleb razowy | 5,6 | 1,7 | 51,5 |
twaróg chudy | 20,0 | 0,5 | 3,5 |
masło | 0,7 | 82,5 | 0,7 |
jabłka | 0,4 | 0,4 | 12,1 |
Surówki stanowią cenne źródło witamin oraz
Jakie dania powinny być serwowane pojedynczo na talerzu razem z daniem głównym?
Do grupy warzyw owocowych zalicza się:
Gastronomiczny salamander służy do
Truskawki są źródłem dużej ilości witaminy
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie powinny być idealne warunki temperaturowe dla przechowywania mrożonej żywności w zamrażarkach?
Praca przy ergonomicznie zaaranżowanym blacie roboczym sprawia, że sylwetka pracownika jest
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli określ, ile wynosi koszt produkcji 10 porcji bitej śmietany z jagodami.
Nazwa potrawy: Bita śmietana z jagodami | |||
---|---|---|---|
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 5 porcji [g] | Cena 1kg [zł] |
1. | Śmietanka 30% | 250 | 10,00 |
2. | Cukier puder | 50 | 2,00 |
3. | Jagody | 300 | 15,00 |
Jakie przyprawy są niewskazane w diecie lekkostrawnej?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Proces, który ma na celu eliminację insektów w lokalu gastronomicznym, to
Jaką metodę należy wykorzystać do zagęszczania zupy krem?
Która z przypraw dodana do dania nadaje mu pomarańczowy kolor?
Salamandra to urządzenie, które powinno być wykorzystywane do