Pytanie 1
Kluczowym punktem, który powinno się nadzorować podczas przygotowywania udek faszerowanych pieczarkami oraz papryką, jest temperatura
Wynik: 14/40 punktów (35,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Kluczowym punktem, który powinno się nadzorować podczas przygotowywania udek faszerowanych pieczarkami oraz papryką, jest temperatura
Sery określane jako włoskie to jakie?
Podczas namaczania ziaren fasoli w chłodnej wodzie skrobia obecna w fasoli ulega
W pomieszczeniu o wilgotności 50÷65% powinno się przechowywać
Jak dokonuje się tamowania krwotoków oraz opatrywania ran?
Jaką wartość energetyczną posiada 100 g filetów z dorsza po grecku, jeśli wiadomo, że filet zawiera 10,5 g białka, 11 g tłuszczu oraz 5 g węglowodanów?
Ile gramów mąki ziemniaczanej powinno się przygotować do wyrobu klusek śląskich z 1,5 kg ugotowanych ziemniaków, jeśli stosunek mąki ziemniaczanej do ziemniaków w cieście wynosi 1:5?
Jakie odpady uznaje się za niebezpieczne?
Procedury i instrukcje Dobrej Praktyki Higienicznej obejmują działania związane
Do produktów konserwowanych przy użyciu cukru można zaliczyć
Do zagęszczenia jednej porcji zupy owocowej potrzeba 4 gramów mąki ziemniaczanej. Jaką ilość mąki należy zastosować do przygotowania 50 porcji zupy?
Jakim sposobem należy zagęszczać zupę owocową?
Podgrzewanie produktu w zakresie temperatur od 115 °C do 125 °C w celu zniszczenia wegetatywnych oraz przetrwalnikowych form mikroorganizmów to
Procesy, które prowadzą do uzyskania żywności liofilizowanej, to
Obiekt gastronomiczny, który serwuje kawę, ciastka, torty oraz napoje alkoholowe, określa się mianem
Jakie jest zadanie systemu HACCP?
Botwinę powinno się serwować
Wskaż grupę trzech artykułów spożywczych, których konsumowanie powinno być ograniczone, aby uniknąć otyłości?
Jakie jakościowe właściwości, oprócz koloru i smaku, są uwzględniane przy ocenie klarowanych soków owocowych?
Propozycja menu na elegancką kolację wygląda następująco: <br/> - zupa krem z zielonych szparagów <br/> - filet z indyka w sosie brzoskwiniowo - morelowym, ziemniaki pieczone, bukiet surówek <br/> - półmisek serów <br/> - wino musujące <br/> Jaką gorącą przekąskę należałoby dołączyć do tego menu?
Z mąki pszennej, margaryny bądź masła, jajek oraz wody należy przygotować ciasto?
Aby przygotować sos beszamelowy, oprócz masła, konieczne jest użycie
Temperatura wewnętrzna pieczonego kurczaka mierzona przez 2 minuty powinna wynosić co najmniej
Jaki deser przygotowuje się, gotując w kąpieli wodnej mieszankę mleka, jajek, cukru i wanilii w filiżankach, a następnie podaje w wersji schłodzonej?
Jakie lokale gastronomiczne serwują alkohole?
W lokalu gastronomicznym do czynności uznawanych za brudne wlicza się
W mikrofalówkach nie powinno się poddawać potraw obróbce cieplnej w naczyniach
Świeże ryby mogą się zepsuć w wyniku
Jakie danie można przygotować, stosując technikę smażenia w głębokim tłuszczu?
Aby podać krem brûlée, trzeba wybrać
Rolady powinny być przygotowywane z ciasta
Masło, które jest przeznaczone do codziennego spożycia, powinno być przechowywane
Befsztyk powinien być przygotowywany
Potrawy, które zostały poddane obróbce cieplnej i nie będą spożywane tego samego dnia, muszą być natychmiast schłodzone oraz przechowywane w temperaturze
Jak powinna wyglądać prawidłowa sekwencja etapów w produkcji kotletów w podwójnym panierze?
W jakiej sekwencji powinny być rozmieszczone meble oraz urządzenia w zmywalni naczyń stołowych?
Potrawą, której nie powinno się serwować podczas polskiej postnej kolacji wigilijnej, jest
Podczas przygotowywania dań z jajek z zastosowaniem obróbki cieplnej, można uniknąć zatruć pokarmowych?
Jaką metodę oceny jakości potrawy wykorzystuje kucharz podczas próbowania przygotowanego dania?
W jajku gotowanym na półmiękko (mollet)