Pytanie 1
Sekcja wysyłkowa zakładu gastronomicznego stanowi połączenie jego elementów
Wynik: 27/40 punktów (67,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Sekcja wysyłkowa zakładu gastronomicznego stanowi połączenie jego elementów
Zabielanie to technika, która polega na
Jakie są surowce o długotrwałym charakterze?
Namoczona żelatyna w zimnej wodzie ulega
Jakiej metody obróbki cieplnej używa się, gdy produkt spożywczy <u><strong>nie ma kontaktu</strong></u> z wodą w stanie ciekłym?
Przygotowując wyroby z ciasta kluskowego, należy przesiać mąkę, a następnie wykonać następujące czynności:
W trakcie zagęszczania kisielu kakaowego występuje proces
Wskaż składniki odżywcze, pomiędzy którymi zachodzą procesy Maillarda?
Do grupy warzyw owocowych zalicza się:
Jakie są tradycyjne polskie zupy?
W jakich produktach owoce są wzbogacone cukrem i umieszczone w syropie?
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować do przygotowania ragoût?
Zdrowie pracownika zatrudnianego w gastronomii powinno być potwierdzone przez odpowiednie orzeczenie
W skład jakich substancji chemicznych wchodzą aminokwasy?
Jakie danie wyróżnia się w polskiej kuchni?
Po spożyciu grzybów u osób mieszkających w domu wystąpiły nudności, wymioty, biegunka oraz majaczenie. Jak powinna wyglądać pierwsza pomoc w tym przypadku?
Do gatunków ryb słodkowodnych należą
Który zestaw zawiera wyłącznie produkty bogate w węglowodany?
Krokiety z nadzieniem z kapusty oraz grzybów należy formować
Jaką cenę promocyjną należy ustalić dla deseru, jeśli restauracja nie uwzględnia marży, a koszt surowca wynosi 3,6 zł oraz podatek VAT to 7%?
Oblicz wartość energetyczną posiłku, który zawiera 20 g białka, 7 g tłuszczu oraz 55 g przyswajalnych węglowodanów?
W przypadku diety łatwostrawnej zaleca się
Który zestaw dań na śniadanie można uznać za pełnowartościowy posiłek?
W zakładzie gastronomicznym magazyny żywności powinny być wyposażone
Rokfor należy do serów
Do pieczonego indyka najlepiej dobierać wino?
Nie można używać naczyń do podgrzewania potraw w kuchenkach mikrofalowych
Jakie owoce klasyfikujemy jako jagodowe?
Wskaż dodatek, którego <u><strong>nie powinno się używać</strong></u> do serwowania czystego barszczu czerwonego?
Jak powinno się podać zupę szczawiową?
Pierwsza pomoc dla osoby, która doznała zatrucia tlenkiem węgla, powinna przede wszystkim polegać na
Solanina jest wynikiem niewłaściwego składowania
Który z wymienionych produktów ma wysoką zawartość kolagenu?
Schab i biodrówka to elementy rozbioru tuszy
Jaki jest średni udział energii pochodzącej z białek, tłuszczów i węglowodanów w zdrowej diecie?
W kuchenkach mikrofalowych nie powinno się używać naczyń
Jakie surowce stanowią najlepsze źródło witaminy C?
System HACCP polega na
W jajku gotowanym na półmiękko (mollet)
Tosty z serem, herbata z mlekiem oraz zupa ogonowa stanowią typowe potrawy i napoje charakterystyczne dla kuchni