Pytanie 1
Jakiej potrawy <u><strong>nie powinno się serwować</strong></u> na półmisku platerowym?
Wynik: 20/40 punktów (50,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakiej potrawy <u><strong>nie powinno się serwować</strong></u> na półmisku platerowym?
Kluczowym punktem, który powinno się nadzorować podczas przygotowywania udek faszerowanych pieczarkami oraz papryką, jest temperatura
Sery określane jako włoskie to jakie?
Co określa typ mąki?
Zakażenie włośniami może wystąpić po zjedzeniu surowego mięsa, które nie było przebadane weterynaryjnie
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się wykorzystać do przygotowania pulpetów?
Jaki sposób konserwacji mięsa został opisany w tym fragmencie?<p style="text-align: center;"><i>"Wodę zagotować z pokrojoną w krążki cebulą, przyprawami i octem. Po ostudzeniu zalać ułożone w naczyniu mięso"</i> </p>
Jaki proces polega na chemicznym eliminowaniu mikroorganizmów?
Co nie wchodzi w skład tradycyjnego amerykańskiego śniadania?
Surówka dobrej jakości powinna cechować się
Schab oraz biodrówka są częściami rozbioru tuszy
Jakie produkty są źródłem NNKT?
Medalion jest daniem
Jakie składniki odżywcze dostarcza organizmowi mleko, które spożywamy?
Solanka peklująca jest używana między innymi do
Procesy, które należy wykonać w trakcie przygotowywania surówki, to obróbka czysta obejmująca
Co należy zrobić w przypadku udzielania pierwszej pomocy osobie, która straciła przytomność?
Przygotować rozczyn z zaparzonej mąki, dodać jaja, resztę mąki, roztopiony tłuszcz, a następnie wszystko dobrze wyrobić. Jakie ciasto powstaje w wyniku zastosowanej metody?
Jakiego naczynia należy użyć do serwowania sorbetów?
Która z przypraw dodana do dania nadaje mu pomarańczowy kolor?
Proces przygotowania kaszy krakowskiej w formie sypkiej składa się z następujących etapów:
Boeuf Strogonow to danie przyrządzone z mięsa
Proces obróbki cieplnej, który polega na podgrzewaniu półproduktu w atmosferze powietrza w zakresie temperatur od 180°C do 250°C, to
Jakiego koloru deskę powinno się wykorzystać do krojenia pieczonego mięsa?
Czym jest Tournedos?
Kluczową normą, która obowiązuje w branży gastronomicznej, jest
Aby utrzymać naturalny kolor czerwonej kapusty, co powinno się dodać pod koniec gotowania?
Koncentrat z pomidorów uzyskuje się poprzez procesy
Aby przygotować frytki, należy wybrać odpowiednie ziemniaki
Jaki produkt uzyskuje się poprzez chemiczne utrwalanie?
Przed smażeniem sznycla ministerskiego należy
Zachowywanie mięsa w solance z wody, soli, cukru, saletry i przypraw to
Resztki z filetowania ryb, takie jak głowy i kręgosłupy, powinny być
Jakie zimne danie powinno się dodać do menu uroczystego obiadu, który obejmuje: barszcz czerwony z pasztecikami, pieczonego indyka, jabłka z borówkami, frytki, sałatę zieloną po francusku, tort makowy oraz kawę naturalną?
Który z wymienionych produktów ma wysoką zawartość kolagenu?
Do roślin warzywnych z jadalnymi ogonkami liściowymi możemy zaliczyć
Co należy zrobić w przypadku skaleczenia dłoni podczas wstępnej obróbki?
Jakiego oleju niezbędne jest przechowywanie w niskiej temperaturze?
Kasza manna wytwarzana jest z ziaren
Kucharz przygotowywał polędwicę wołową przez 3 minuty z każdej strony. Mięso jest mocno różowe i wydziela krwisty sok. Jakie jest określenie stopnia wysmażenia tego mięsa?