Pytanie 1
W trakcie ceremonii obiadowej potrawy powinny być serwowane w następującej kolejności:
Wynik: 18/40 punktów (45,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
W trakcie ceremonii obiadowej potrawy powinny być serwowane w następującej kolejności:
Wyznacz netto jednostkową cenę jednego kieliszka alkoholu o objętości 50 ml, jeśli koszt 1 l alkoholu wynosi 40 zł, a marża w gastronomii wynosi 100%?
Pracownicy stołówki płacąc 9,00 zł za zestaw obiadowy, który w cenniku zakładowym wynosi 15,00 zł, otrzymują zniżkę w wysokości
Jak nazywa się zakład gastronomiczny o charakterze żywieniowym?
Jaką wartość ma cena netto gastronomiczna jednego zestawu, jeśli koszt składników potrzebnych do przygotowania 100 zestawów śniadaniowych wyniósł 400,00 zł, a marża gastronomiczna to 250%?
Który wariant kolacji został zaplanowany w sposób niezgodny z zasadami zdrowego odżywiania?
Zgodnie z obowiązującymi normami BHP, przez jaki maksymalny czas można przechowywać przekąski zimne?
Zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia, dorosłym zaleca się planowanie dziennego spożycia błonnika pokarmowego w ilości
Do kategorii lokali gastronomicznych uzupełniającego rodzaju zalicza się
Zatrudnieni w stołówce, płacąc 10,00 zł za obiad, którego cena w cenniku zakładu wynosi 12,50 zł, korzystają z zniżki w wysokości
Jakie jest określenie na zakład gastronomiczny typu uzupełniającego?
Przy tworzeniu menu, makaron można zastąpić
Stanowisko kelnera nie wymaga posiadania
Czy kelner powinien stać po prawej stronie gościa?
Utworzenie miejsca pracy w sposób zwany "mise en place" zwiększa efektywność działań w procesie produkcji gastronomicznej na etapie
Jaką cenę brutto będzie miała 250 ml soku jabłkowego, jeśli koszt zakupu opakowania soku o pojemności 5 l wynosi 10,00 zł, marża gastronomiczna wynosi 300%, a stawka VAT to 23%?
Korzystając z zamieszczonych w ramce wytycznych restauracji do planowania stołu okolicznościowego, oblicz długość stołu w formie bloku "I" na 50 nakryć.
Wytyczne restauracji do planowania stołu okolicznościowego | |
---|---|
− odległość pierwszego nakrycia od krawędzi stołu wynosi 50 cm − odległość między środkami sąsiadujących nakryć powinna wynosić 70 cm |
Jakie przyjęcie wymaga nakrycia stołów konsumpcyjnych bielizną i naczyniami stołowymi?
Który z surowców posiada najwięcej białka pochodzenia roślinnego?
Ile gramów tłuszczu zawiera porcja bobu, jeżeli jego wartość energetyczna wynosi 102 kcal na 100 g, a białko dostarcza 28 kcal, natomiast węglowodany 56 kcal?
Klasycznym sposobem serwowania węgierskiej zupy gulaszowej jest podanie jej w
Który z produktów zbożowych jest niewskazany w diecie łatwostrawnej?
Całkowity koszt przygotowania 100 zestawów śniadaniowych wyniósł 400,00 zł. Jaką wartość ma cena gastronomiczna netto za 1 zestaw, jeśli ustalona marża gastronomiczna wynosi 250%?
Który produkt można zamienić innymi produktami znajdującymi się w tej samej kategorii żywności?
Jaką wartość energetyczną mają 2 kostki czekolady o łącznej wadze 12 g, jeśli 100 g czekolady dostarcza 500 kcal?
Oblicz wartość brutto kanapki w gastronomii, gdy koszt surowców wynosi 1,50 zł, marża wynosi 200% a stawka VAT to 8%?
Jakie jest główne zadanie barmanów podczas imprezy okolicznościowej?
Jakie produkty mają działanie alkalizujące w organizmie człowieka?
Jaka jest wartość energetyczna 100 g makreli wędzonej, która zawiera 20,7 g białka oraz 15,5 g tłuszczu?
Jak obliczyć cenę brutto kanapki w gastronomii, jeśli koszt składników wynosi 1,50 zł, marża gastronomiczna 100% oraz stawka VAT to 8%?
Jaki deser powinien wzbogacić wartość odżywczą zestawu obiadowego, który zawiera zupę jarzynową oraz pierogi z jagodami?
Od potraw z jakiej grupy powinna się zaczynać lista dań w standardowej karcie menu restauracji?
Jaką wartość ma cena netto gastronomiczna jednego zestawu śniadaniowego, gdy koszt materiałów na 100 zestawów wynosi 400,00 zł, a marża gastronomiczna to 250%?
Rodzajem systemu samoobsługowego, w którym dania i napoje wydawane są poprzez "okienko" łączące kuchnię z częścią dla gości, jest
Do zadań Instytutu Żywności i Żywienia wchodzi
W diecie niemowląt oraz małych dzieci stosuje się artykuły spożywcze klasyfikowane jako żywność
Który z poniższych składników odżywczych można uznać za antyodżywczy?
Tworząc typową kartę menu dla restauracji, początek listy proponowanych dań powinien obejmować grupę
Ile grama mąki należy zastosować do zagęszczenia jednej porcji zupy grzybowej, skoro do przygotowania 300 porcji wymaga się 0,9 kg mąki?
W przedszkolu na poranny posiłek przewidziano kanapkę z szynką. Zgodnie z zasadami zamienności produktów, co można użyć zamiast szynki?