Pytanie 1
Jak należy podawać carpaccio wołowe?
Wynik: 19/40 punktów (47,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jak należy podawać carpaccio wołowe?
Jakie danie można zagęścić żółtkami jaj?
Zastosowanie mąki o niskiej zawartości glutenu do przygotowania ciasta parzonego prowadzi do
Potrawę przygotowaną w systemie cook – chill należy podgrzać do temperatury minimum 70°C i dostarczyć do spożycia w czasie
Wytyczne GMP/GHP nie obejmują takich zagadnień produkcji jak
Podczas krojenia warzyw nożem kucharz zaciął palec. Rana jest głęboka i rozległa. W tej sytuacji należy
Jakie rozwiązanie w organizacji miejsca pracy kucharza gwarantuje najwyższą efektywność jego pracy?
Aby zapobiec powstawaniu zielonej obwódki wokół żółtka jaja gotowanego na twardo, należy je gotować
Jakie desery schładzane na zimno można wymienić?
Resztki mięsa, które powstają podczas przygotowywania sztufady, powinny być wykorzystane do zrobienia
Określ, jakie naczynie jest przeznaczone do serwowania zupy - kremu z krewetek?
Aby zapobiec znacznym utratom składników odżywczych, pokrojone warzywa powinny być
Przygotowując zupę, po zakończeniu wstępnej obróbki surowców i zagotowaniu bulionu, należy wykonać kolejno
Produkty zbożowe akceptowane w diecie bezglutenowej to artykuły
Makarony powinny być magazynowane w pomieszczeniach
Jaką ilość lodów i bitej śmietanki trzeba przygotować do przygotowania 5 porcji deseru, jeżeli do wykonania 1 porcji deseru potrzeba 80 g lodów waniliowych oraz 40 g bitej śmietanki?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Najważniejszym wyposażeniem składu artykułów suchych są:
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Które z wymienionych warzyw zawiera najwięcej witaminy C na 100 g produktu?
Pracodawca jest zobowiązany do dostarczenia nieodpłatnie pracownikowi w jednostce gastronomicznej
Jakie właściwości ma fasola typu flageolet?
Aby całkowicie zlikwidować mikroorganizmy w żywności poddawanej utrwalaniu, konieczne jest zastosowanie
Według zasad systemu HACCP, w celu oczyszczania ścieków w lokalu gastronomicznym, należy zastosować
W trakcie przygotowywania produktów z ciasta drożdżowego, gluten obecny w mące pszennej wpływa na
Który produkt spożywczy ma w 100 g największą zawartość błonnika pokarmowego?
Jak nazywa się metoda zarządzania odpadami komunalnymi, która polega na ich ponownym wykorzystaniu?
Do przygotowania ciasta kruchego dla 4 osób zużyto 0,3 kg mąki, 0,2 kg tłuszczu i 0,1 kg cukru. Ile surowców należy przygotować do sporządzenia ciasta dla 20 osób?
mąka [g] | tłuszcz [g] | cukier [g] | |
---|---|---|---|
A. | 150 | 100 | 50 |
B. | 300 | 200 | 100 |
C. | 1500 | 1000 | 500 |
D. | 3000 | 2000 | 1000 |
Czy pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikowi środki ochrony indywidualnej, które otrzymały
Jakie powinno być właściwe względne nawilżenie powietrza w magazynie z mąką?
Do przygotowania potrzebne są mąka pszenna, mąka żytnia, miód oraz przyprawy korzenne.
Jaką dietę powinno się zalecić osobie po hospitalizacji z powodu wirusowego zapalenia wątroby?
Rozbity kawałek mięsa wieprzowego, uformowany w okrąg o średnicy 14 cm oraz grubości 0,5 cm, przyprawiony solą, pieprzem i mąką, to jaki przygotowany półprodukt?
Aby przygotować sos beszamelowy, należy wykonać następujące kroki:
Solanka peklująca jest używana między innymi do
Głównym składnikiem do wytwarzania musztardy jest
Osoby będące na diecie bezglutenowej powinny unikać picia
Jakie dodatki skrobiowe powinno się wybrać do kurczaka w potrawce?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.