Pytanie 1
Jakie urządzenie skraca czas przygotowywania dań?
Wynik: 30/40 punktów (75,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie urządzenie skraca czas przygotowywania dań?
Przygotowanie marchwi do dalszej obróbki polega na wykonaniu następujących etapów w podanej kolejności:
Jakie dania powinny być uwzględnione w menu baru szybkiej obsługi?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką techniką należy przyrządzać "Rybę po polsku"?
Jak długo maksymalnie można przechowywać mąkę pszenna w kuchennym magazynie podręcznym?
Ile gramów mąki jest potrzebne do przygotowania ciasta na 40 porcji, jeśli do 4 porcji używa się 170 g mąki?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Rolady powinny być przygotowywane z ciasta
Jaką potrawę można przygotować, wykorzystując wszystkie podane surowce?
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |||
---|---|---|---|
kurczęta patroszone | 1750 g | sól | 10 g |
woda | 1500 cm3 | masło | 30 g |
marchew | 100 g | mąka | 30 g |
pietruszka | 50 g | żółtko (1 szt.) | 20 g |
seler | 50 g | masło | 20 g |
cebula | 50 g | zielona pietruszka |
Pasztet z kurczaka oraz warzyw powinno się kroić na desce w kolorze
Aromatyczna i kolorowa powłoka produktów w panierce powstaje na skutek
Czarny kawior otrzymywany jest z ikry
Bukiet wina to właściwość, którą należy ocenić przy użyciu zmysłu
Z powodów sanitarno-epidemiologicznych oraz użytkowych zezwala się, aby trasa transportu pojemników z odpadami technologicznymi
Zupy postne w tradycji staropolskiej, przygotowywane na bazie piwa, to jakie?
W wykazie składników do sporządzania majonezu, w miejscu oznaczonym znakiem zapytania, brakuje
Wykaz składników do sporządzania majonezu | |
---|---|
? | |
żółtko | |
sok z cytryny | |
musztarda | |
sól, pieprz, cukier |
W skład instrukcji GHP/GMP nie wchodzi instrukcja
Określ warunki, które umożliwią odpowiednie magazynowanie ziemniaków?
Jakie ciasto jest wymagane do przygotowania vol-au-vent?
Deratyzację w lokalach gastronomicznych przeprowadza się w celu
Który składnik kulinarny pochodzi z tuszy jagnięcej?
Jaką ilość groszku ptysiowego należy przygotować, aby wystarczyło na 150 porcji zupy, jeśli do jednej porcji wykorzystuje się 15 g?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Która z zup powinna znaleźć się w menu letnim dla przedszkolaków?
Na podstawie przedstawionego w tabeli składu chemicznego mąki pszennej wskaż jej typ.
Składnik mąki | Zawartość w % |
Woda | 13,5 |
Białko | 8,7 |
Tłuszcz | 1,9 |
Węglowodany | 75,0 |
Błonnik | 0,4 |
Popiół | 0,5 |
Z danych zamieszczonych w tabeli wynika, że więcej witaminy C znajduje się
Nazwa warzywa | Boćwina | Brukselka | Rzodkiewki | Papryka | Pomidory |
Zawartość witaminy C w 100 g warzywa | 34,0 mg | 94,0 mg | 20,6 mg | 144,0 mg | 23,0 mg |
Jakie danie przygotowane z mielonego mięsa zalicza się do potraw duszonych?
W marcu bieżącego roku ujawniono, że w pensjonacie "Na Mazurach" zarezerwowane jest 10% miejsc dostępnych dla turystów na sezon letni (w tym samym czasie w roku ubiegłym zarezerwowane było 80% miejsc). Jakie działania marketingowe powinien podjąć właściciel pensjonatu, aby zwiększyć sprzedaż swoich usług?
Czy mycie mięsa przed umieszczeniem go w lodówce przyczynia się do
W niskokalorycznej diecie zaleca się unikanie spożycia
Które ciasto powinno być schłodzone w lodówce przed formowaniem wyrobów?
Z 30 kg świeżych ogórków uzyskano 300 porcji mizerii, każda o wadze 0,06 kg. Jaki jest ubytek produkcyjny ogórków?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W diecie osób z chorobą wrzodową dopuszczalne jest spożywanie
Które danie nie wyróżnia się w kuchni rosyjskiej?
Jakie urządzenie powinno być użyte do schłodzenia gorącej galaretki owocowej?
Dostosowanie mieszkań jest kluczowe dla osób
Jakie przyprawy są niewskazane w diecie lekkostrawnej?
Jakie danie jest typowe dla kuchni rosyjskiej?
Aby całkowicie zlikwidować mikroorganizmy w konserwowanej żywności, należy zastosować
Do kategorii ryb żyjących w wodach słodkich, które są hodowane w stawach, należy
W restauracji miejsce dla kelnerów powinno znajdować się pomiędzy
Kasza jaglana pochodzi z