Pytanie 1
Zastosowanie mąki o niskiej zawartości glutenu do przygotowania ciasta parzonego prowadzi do
Wynik: 30/40 punktów (75,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Zastosowanie mąki o niskiej zawartości glutenu do przygotowania ciasta parzonego prowadzi do
Jakie dodatki powinno się używać do jajek po wiedeńsku?
Aby wykończyć podłogę w kuchni, z uwagi na kwestie higieniczne, należy zastosować
Wykaz surowców niezbędnych do sporządzenia sosu holenderskiego należy uzupełnić
Wykaz surowców |
? |
żółtka |
ocet winny |
sok z cytryny |
sól, pieprz biały |
Jakie wino powinno się serwować do dania z kurczaka?
Aby przygotować 1 kg ryżu w wersji sypkiej, potrzebne jest 2,10 dm3 wody. Jaką ilość wody należy zastosować do przygotowania 200 porcji ryżu, jeśli na jedną porcję przypada 50 g ryżu?
Jak długo można przechowywać potrawy gorące w bemarze?
Jaką cechę potrawy ocenia się w sposób inny niż organoleptyczny?
Kaszami, które powstają z pszenicy, są
Która z wymienionych potraw jest uznawana za dietetyczną?
W diecie osób z chorobą wrzodową dopuszczalne jest spożywanie
Kiedy smażysz na elektrycznej patelni, jakie wyposażenie powinien mieć pracownik?
Które z przypraw są kwiatami bądź ich częściami?
Regionalne dania takie jak "gzik z pyrami" oraz "kluchy na lumpie" są typowe dla kuchni
Ilość usmażonego fileta saute z sandacza wynosi 100 g. Oblicz zapotrzebowanie na 180 porcji filetów saute wykonanych ze świeżych ryb, biorąc pod uwagę, że ubytek masy podczas smażenia filetów wynosi 25%.
Jakim środkiem spulchniającym dla sufletu jest?
Podczas namaczania ziaren fasoli w chłodnej wodzie skrobia obecna w fasoli ulega
Koszt surowców potrzebnych do wyprodukowania 10 zestawów surówek wynosi 10 zł, a marża gastronomiczna osiąga 100%. Jaka będzie cena gastronomiczna netto jednego zestawu surówek?
Jak obliczyć cenę gastronomiczną jednej butelki (250 ml) wody mineralnej, jeśli cena detaliczna wynosi 1,00 zł, marża gastronomiczna to 100 %, a podatek VAT wynosi 7 %?
Normatyw surowcowy na sznycel ministerski należy uzupełnić
Surowiec |
Mięso mielone |
Bułka czerstwa |
Mleko |
? |
Jajo |
Cebula |
Bułka tarta |
Tłuszcz |
Sól, pieprz |
Podczas przygotowywania dań z jajek z zastosowaniem obróbki cieplnej, można uniknąć zatruć pokarmowych?
Na jakim etapie przetwarzania technologicznego powinno się dodać sól do nasion fasoli?
Do przetworów konserwowanych za pomocą cukru należy zaliczyć
Pierwsze kroki w udzielaniu pomocy konsumentowi, który stracił przytomność, powinny obejmować
Kasze powinny być magazynowane w pomieszczeniach o temperaturze
Jak nazywa się naczynie przeznaczone do zapiekania oraz serwowania potraw w pojedynczych porcjach na gorąco?
Aby wyciągać z pieca konwekcyjno-parowego ciężkie i gorące naczynia z jedzeniem, należy stosować rękawice
Ile porcji deseru można przygotować z 5 opakowań lodów o wadze jednostkowej 1,5 kg, jeśli do przygotowania jednej porcji potrzeba 100 g lodów?
Orzechy stanowią surowiec o wysokiej wartości energetycznej z powodu znacznej obecności
Jaka technika gotowania powoduje zmianę naturalnej barwy brokułów na oliwkowo-brunatną?
Jaką masę potrawy uzyskuje się po upieczeniu 120 kg schabu, biorąc pod uwagę, że utrata masy podczas pieczenia wynosi 40%?
Ile sztuk zastawy stołowej należy przygotować na przyjęcie dla 150 osób, uwzględniając zapas w wysokości 30%?
Osoby cierpiące na miażdżycę tętnic powinny w szczególności zredukować spożycie
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować przy przygotowywaniu "ryby po polsku"?
Aby zagwarantować prawidłowe działanie zakładu gastronomicznego, zmywalnia naczyń stołowych powinna
Ostatni etap przygotowywania dania w restauracyjnej sali przy stole klienta, który polega na skropieniu gotowego jedzenia alkoholem i jego podpaleniu to
Dziecko w wieku do 3 lat, w warunkach domowych, może mieć dostęp do
Końcowe przygotowanie warzyw ugotowanych w niewielkiej ilości wody, posypanych mąką ziemniaczaną i ponownie zagotowanych, to
Aby przygotować ciasto biszkoptowe, potrzebne jest 2 kg jaj. Ile jaj o masie 50 gramów powinno być uwzględnionych w tym przepisie?
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować przy przygotowywaniu terriny?