Pytanie 1
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się wykorzystać do przygotowania pulpetów?
Wynik: 23/40 punktów (57,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się wykorzystać do przygotowania pulpetów?
W smażalni ryb nastąpił nagły spadek sprzedaży dań z powodu niewystarczającej jakości surowców. Jakie kroki powinny zostać podjęte natychmiast, aby zwiększyć sprzedaż?
W jakich produktach owoce są wzbogacone cukrem i umieszczone w syropie?
Na podstawie normatywu surowcowego na 1 porcję i cen surowca, określ cenę gastronomiczną mleczka waniliowego. Marża gastronomiczna wynosi 50%.
Nazwa surowca | j.m. | ilość | cena detaliczna w zł | wartość w zł |
---|---|---|---|---|
mleko | l | 0,070 | 2,00 | 0,14 |
jaja | szt | 0,5 | 0,50 | 0,25 |
cukier | kg | 0,120 | 4,0 | 0,48 |
cukier wanilinowy | kg | 0,005 | 50 | 0,25 |
Kasza manna wytwarzana jest z ziaren
Który zestaw dań na śniadanie można uznać za pełnowartościowy posiłek?
Beszamel stanowi sos
Aby przygotować sos potrawkowy, poza wywarem mięsnym, jakie składniki są potrzebne?
W celu zwiększenia obrotów, zakład gastronomiczny wprowadził obniżki cen w weekendy oraz organizował konkursy z nagrodami dla swoich klientów. Jakie narzędzia promocji zostały zastosowane przez zakład?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Które z warzyw jest głównym źródłem chlorofilu?
Przygotowywanie mąki powinno być wykorzystywane do tworzenia ciasta
Ile wynosi wartość energetyczna 1 porcji pierogów z truskawkami?
Nazwa potrawy: Pierogi z truskawkami | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Zawartość w 100 g produktu | |||
Białka [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] | Energia [kcal] | |||
2. | Mąka pszenna | 100 | 10 | 1,2 | 74 | 343 |
3. | Jaja | 5 | 12 | 97 | 0,6 | 140 |
4. | Truskawki | 150 | 1 | – | 7 | 28 |
5. | Masło | 20 | 1 | 74 | 1 | 660 |
6.. | Bułka tarta | 20 | 10 | 2 | 78 | 345 |
7. | Cukier | 10 | – | – | 100 | 400 |
Zjawiska wywoływane przez mikroorganizmy w przechowywanych produktach spożywczych można zakwalifikować jako zmiany
Porcja 100 g naleśników z serem dostarcza organizmowi 10 g białka, 10 g tłuszczu i 27 g węglowodanów. Ile wynosi wartość energetyczna naleśników?
Nazwa potrawy: Kanapka z szynką | ||||
Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 kanapkę [g] | Zawartość w 100 g produktu | |
---|---|---|---|---|
Białko [g] | Energia [kcal] | |||
1. | Pieczywo | 100 | 6 | 246 |
2. | Szynka | 50 | 16 | 235 |
3. | Masło śmietankowe | 5 | 1 | 660 |
4. | Pomidor | 50 | 1 | 15 |
Celem filetowania ryb jest
Końcowe przygotowanie warzyw ugotowanych w niewielkiej ilości wody, posypanych mąką ziemniaczaną i ponownie zagotowanych, to
Jak należy podawać barszcz z uszkami?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Rodzajem opieki nad dziećmi, który nie ma formy rodzinnej, jest
Jakie naczynie jest odpowiednie do pieczenia sufletu?
Jakie produkty pochodzą z roślin?
Co należy zrobić, gdy mocny środek dezynfekcyjny dostanie się do oka pracownika podczas prac porządkowych?
Przesiej mąkę na stolnicę, odłóż niewielką ilość do posypania, dodaj przesiany cukier puder oraz tłuszcz i dokładnie siekaj, aż uzyskasz coraz mniejsze kawałki. Gdy tłuszcz dobrze połączy się z mąką, dodaj żółtka, śmietanę i substancje smakowo-zapachowe, a następnie zagnieć ciasto nożem, starając się połączyć wszystkie składniki. Połączone składniki lekko zagnij obiema rękami, aż mąka zostanie wchłonięta przez pozostałe składniki. Ciasto należy schłodzić. Jakiego rodzaju ciasto można przygotować, stosując tę technikę?
Zagęszczenie sosu potrawkowego jest konieczne
Warzywa suszone, przechowywane w opakowaniach, które nie pozwalają na dostęp powietrza oraz ich nawilżanie, mogą być składowane w temperaturze od 1°C do 18°C przy wilgotności powietrza wynoszącej 60%
Jakie jest zadanie systemu HACCP?
Jakie rękawice powinien nosić kucharz, aby uniknąć wyślizgnięcia się żywej ryby z rąk podczas wstępnej obróbki?
Podczas udzielania pierwszej pomocy osobie, która straciła przytomność, co należy zrobić w pierwszej kolejności?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W systemie cook-chill produkcja oraz dystrybucja dania polega na obróbce termicznej oraz
Ile bułki czerstwej powinno się użyć do sporządzenia masy mięsnej z 6 kg mięsa, jeśli zawartość bułki czerstwej w stosunku do mięsa wynosi 20%?
Daną potrawą kuchni włoskiej, przygotowaną z dużych kawałków makaronu wypełnionego nadzieniem i zapiekanego, jest
Ile kalorii ma obiad, jeżeli jego wartość energetyczna wynosi 40% z dziennego zapotrzebowania mężczyzny, które wynosi 3200 kcal?
Jakie urządzenie powinno być użyte do schłodzenia gorącej galaretki owocowej?
Jakie urządzenie chłodnicze jest stosowane w pomieszczeniach magazynowych?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W restauracji typu zamkniętego, próbki potraw powinny być przechowywane w temperaturze od 0 °C do +4 °C przez
Jaki zestaw przyborów i naczyń jest wymagany do sporządzenia 5 porcji kopytek?
W zakładzie gastronomicznym magazyn podręczny powinien być usytuowany w części