Pytanie 1
W najbardziej sprzyjających warunkach chłodniczych, co powinno być przechowywane najkrócej?
Wynik: 26/40 punktów (65,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
W najbardziej sprzyjających warunkach chłodniczych, co powinno być przechowywane najkrócej?
Kawiarnię zaprojektowaną w nowoczesnym stylu z przeszklonymi wnętrzami, należy wyposażyć w meble
W restauracji do serwowania dużych porcji dań głównych przez kelnera wykorzystuje się
Do przygotowania klusek potrzebne są składniki takie jak mąka krupczatka, masło, jaja oraz sól?
Jakie dodatki najlepiej komponują się z zupą krem z pieczarek?
W zamieszczonym wykazie składników na pierogi leniwe w miejsce znaku zapytania należy dobrać
Składniki pierogów leniwych |
---|
? |
Ugotowane ziemniaki |
Mąka pszenna |
Jaja |
Sól |
Jaką metodę należy zastosować do starannego wymieszania składników masy mięsnej mielonej?
Bukiet wina to właściwość, którą należy ocenić przy użyciu zmysłu
Jaki produkt uzyskuje się w wyniku zastosowania metody chemicznej do konserwacji?
Daną potrawą kuchni włoskiej, przygotowaną z dużych kawałków makaronu wypełnionego nadzieniem i zapiekanego, jest
Ile węglowodanów dostarczy drugie śniadanie?
Skład II śniadania: bułka pszenna 40 g, masło 10 g, ser topiony 20 g, pomidory 50 g | |||
---|---|---|---|
Produkt | Zawartość w 100 g produktu | ||
białko (g) | tłuszcz (g) | węglowodany (g) | |
bułka pszenna | 7,3 | 1,5 | 58 |
masło | 0,7 | 82,5 | 0,7 |
ser topiony | 13,5 | 27,0 | 1,2 |
pomidor | 0,9 | 0,2 | 3,6 |
Którą potrawę należy wykonać, wykorzystując wszystkie surowce podane w normatywie?
Surowce | Ilość |
---|---|
ziemniaki ugotowane zmielone | 1,0 kg |
ser twarogowy mielony | 0,5 kg |
mąka pszenna | 0,17 kg |
jaja | 2 szt. |
bułka tarta do posypania | 0,02 kg |
cukier do posypania | 0,02 kg |
masło do polania | 0,05 kg |
sól, cynamon | do smaku |
Do przypraw, które mają właściwości przeciwbakteryjne, można zaliczyć
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować przy przygotowywaniu "ryby po polsku"?
W jakiej potrawie dodatek soku z cytryny przyczyni się do zachowania koloru zastosowanego składnika?
Potrawy takie jak zupa żółwiowa, ogonowa, pudding oraz zapiekanka "pie" są typowe dla kuchni
Barwniki betalainowe nieodwracalnie przyjmują barwę żółtobrązową w trakcie
Które naczynie należy ustawić na środku stanowiska roboczego oraz jaki nóż przygotować, aby zorganizować pracę na stanowisku do ręcznego obierania warzyw?
A. | naczynie na warzywa po obróbce | nóż kuchenny |
B. | naczynie na warzywa przed obróbką | nóż jarzyniak |
C. | naczynie na odpadki | nóż kuchenny |
D. | naczynie na odpadki | nóż jarzyniak |
Który składnik kulinarny półtuszy wołowej powinien zostać wykorzystany do przygotowania potraw smażonych?
Do kategorii serów solankowych zalicza się
Największą ilość witaminy A można uzyskać po spożyciu
W gastronomii ścieżka dla pojemników z odpadami opakowaniowymi nie może się przecinać z trasą
Zestaw ziół "bouquet garni" powinien być wykorzystany do przygotowania
Risotto oraz lasagne to dania pochodzące z kuchni
Do kategorii ryb żyjących w wodach słodkich, które są hodowane w stawach, należy
Na podstawie zamieszczonej etykiety określającej zawartość substancji dodatkowych, wskaż nazwę produktu, którego one dotyczą.
Substancje dodatkowe |
---|
jodowana sól, syrop glukozowy, dekstroza, ekstrakty przypraw, aromat, przyprawy, białko mleka , wzmacniacz smaku: glutaminian sodu (E621), antyutleniacz: askorbinian sodu (E301), środek konserwujący: azotyn sodowy (E250), dym, posypka z żółtego pieprzu: pieprz, żelatyna spożywcza, modyfikowana skrobia, przyprawy, środki konserwujące: sorbinian potasu, posypka z ziół leśnych: zioła leśne, żelatyna spożywcza, modyfikowana skrobia, środki konserwujące: sorbinian potasu, środek zakwaszający: octan sodu (E262). |
Które warzywa zawierają kwas szczawiowy?
Oblicz brutto cenę gastronomiczną butelki piwa, mając na uwadze, że koszt zakupu butelki piwa to 4,10 zł, marża gastronomiczna wynosi 20%, a stawka VAT to 22%?
Alkaloid, który nadaje papryce ostry oraz palący smak, to
Jakie są surowce o długotrwałym charakterze?
Najważniejszym wyposażeniem składu artykułów suchych są:
Garnirowanie to metoda
Ile ziemniaków potrzebujemy obrać, aby przygotować 200 porcji dania głównego, jeśli porcja wynosi 200 g, a straty podczas obierania wynoszą 20%?
Truskawki są klasyfikowane jako owoce
Czym objawia się proces starzenia jaj?
Propozycja menu na elegancką kolację wygląda następująco:
- zupa krem z zielonych szparagów
- filet z indyka w sosie brzoskwiniowo - morelowym, ziemniaki pieczone, bukiet surówek
- półmisek serów
- wino musujące
Jaką gorącą przekąskę należałoby dołączyć do tego menu?
Mruganie stanowi metodę kulinarną
Jakie lokale gastronomiczne serwują alkohole?
Jakim sposobem należy zagęszczać zupę owocową?
Ocena organoleptyczna opiera się na analizie właściwości żywności przy użyciu