Pytanie 1
Osoba, która jest nosicielem bakterii Salmonella,
Wynik: 33/40 punktów (82,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Osoba, która jest nosicielem bakterii Salmonella,
Pracodawca jest zobowiązany do dostarczenia nieodpłatnie pracownikowi w jednostce gastronomicznej
Która z przypraw dodana do dania nadaje mu pomarańczowy kolor?
Jakie aspekty w lokalu gastronomicznym mogą ułatwić poruszanie się osobie niepełnosprawnej korzystającej z wózka inwalidzkiego?
Jakim składnikiem zagęszczającym jest mleczko waniliowe?
Podczas przygotowywania dań z jajek z zastosowaniem obróbki cieplnej, można uniknąć zatruć pokarmowych?
Która z wymienionych potraw nie należy do tradycji kuchni staropolskiej?
Który z owoców ma najwięcej witaminy C na 100 g?
Smak potraw z warzyw kapustnych stanie się łagodny, jeżeli będą one przygotowywane z użyciem
W jakim pomieszczeniu, w celu utylizacji odpadów użytkowych, należy zamontować pod zlewozmywakiem młynek koloidalny z osadnikiem tłuszczu?
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do gotowania w parze?
Który z produktów jest niedozwolony podczas przygotowywania posiłków dla osoby z cukrzycą?
Jakie składniki są potrzebne do przyrządzenia greckiej musaki?
Jakie naczynie jest odpowiednie do pieczenia sufletu?
Na podstawie danych z tabeli określ koszt produkcji 25 porcji krokietów z pieczarek.
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 5 porcji krokietów z pieczarkami [kg] | Cena 1 kg [zł] |
---|---|---|---|
1. | Pieczarki | 0,50 | 9,00 |
2. | Cebula | 0,10 | 2,00 |
3. | Bułka tarta | 0,20 | 4,00 |
4. | Jaja | 1 szt. | 0,50 (1szt) |
5. | Olej | 0,4 | 10,00 |
Czy podczas namaczania suchych nasion fasoli w chłodnej wodzie zachodzi
Ile białka pochodzenia zwierzęcego zawiera jedna kanapka z szynką?
Do przygotowania kawy po turecku konieczne jest użycie
Zalecana temperatura serwowania zimnych zup powinna być niższa niż
Według zasad HACCP do przygotowywania mięs gotowanych powinny być używane deski o kolorze
Aby przygotować kawę po irlandzku, konieczne jest dodanie
Jakie surowce są wyłącznie klasyfikowane jako produkty tłuszczowe?
Podczas przygotowywania zasmażki
Główne składniki potrzebne do przygotowania ciasta kruchego to: mąka pszenna, tłuszcz, cukier puder oraz
Jakiego przetworu używa się do nadziewania zrazów wołowych zwijanych?
Suflet powinien być serwowany
Jakie produkty skrobiowe są stosowane w potrawach mięsnych smażonych?
Proces obróbki cieplnej, znany jako grillowanie, polega na
Jakie sztućce są odpowiednie do serwowania musów?
Jakie opakowanie najlepiej nadaje się do przechowywania ciepłego chleba?
W jakim zestawie wszystkie składniki zawierają błonnik pokarmowy?
Jaką masę potrawy uzyskuje się po upieczeniu 120 kg schabu, biorąc pod uwagę, że utrata masy podczas pieczenia wynosi 40%?
Przechowując mleko pasteryzowane w okresie letnim przez więcej niż 7 dni, istnieje ryzyko mikrobiologiczne. Aby temu zapobiec, mleko należy trzymać
Jaka będzie cena netto jednego zestawu obiadowego, jeśli koszt składników do przygotowania 5 zestawów wynosi 50 zł, a marża gastronomiczna to 20 zł?
Na podstawie zamieszczonego sposobu wykonania należy sporządzić
Sposób wykonania |
---|
|
Proces, który ma na celu eliminację insektów w lokalu gastronomicznym, to
Aby przygotować roladę biszkoptową, należy wybrać mąkę o
Przy stosowaniu diety o niskiej wartości energetycznej, jakie produkty należy ograniczyć w diecie?
Chalazy są składnikiem strukturalnym
W mikrofalówkach nie powinno się poddawać potraw obróbce cieplnej w naczyniach