Pytanie 1
Białka obecne w mięsie podczas gotowania ulegają
Wynik: 29/40 punktów (72,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Białka obecne w mięsie podczas gotowania ulegają
System oceny ryzyka w kluczowych punktach kontrolnych to
Obiekt gastronomiczny oferujący dania z danego regionu to
W jakim produkcie jest najwięcej pełnowartościowego białka?
Proces obróbki cieplnej, który polega na podgrzewaniu półproduktu w atmosferze powietrza w zakresie temperatur od 180°C do 250°C, to
Aby uniknąć niekorzystnych zmian podczas przygotowywania surówki, warzywa powinny być
Stary chleb razowy można wykorzystać
Jakie artykuły spożywcze powinny być składowane w magazynie z produktami suchymi?
Ile litrów wody potrzeba do przygotowania musu z jednej porcji kaszy manny?
Który deser należy sporządzić na podstawie przedstawionego normatywu?
Surowiec | Ilość |
---|---|
Śmietanka 30% | 800 ml |
Cukier puder | 100 g |
Kakao | 30 g |
Rodzynki | 100 g |
Płatki migdałowe | 75 g |
Bezy | 100 g |
Cukier wanilinowy | do smaku |
Kasze powinny być magazynowane w pomieszczeniach o temperaturze
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaki deser przygotowuje się, gotując w kąpieli wodnej mieszankę mleka, jajek, cukru i wanilii w filiżankach, a następnie podaje w wersji schłodzonej?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie elementy powinny znajdować się w pokoju dla nastolatka?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Zgodnie z zamieszczonym sposobem wykonania należy sporządzać
Sposób wykonania | |
---|---|
1. | Mięso (udziec wołowy) natrzeć przyprawami, odstawić w chłodne miejsce. |
2. | Słoninę pokroić w słupki. |
3. | Mięso naszpikować słoniną, oprószyć mąką, obsmażyć, podlać płynem i dusić. |
Końcowe przygotowanie warzyw ugotowanych w niewielkiej ilości wody, posypanych mąką ziemniaczaną i ponownie zagotowanych, to
Mleko pasteryzowane powinno być przechowywane w jakiej temperaturze?
Jaką ilość ziemniaków należy zastosować do przygotowania 2 porcji placków ziemniaczanych, jeżeli na 10 porcji potrzeba 3,5 kg tego składnika?
Głównym napojem alkoholowym Węgrów jest
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Aby przygotować sos potrawkowy, poza wywarem mięsnym, jakie składniki są potrzebne?
Deser z gotowanych owoców w syropie, który jest podawany w tym syropie, jak należy serwować?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Na podstawie danych z tabeli wskaż, który środek spożywczy ma najwięcej węglowodanów.
|
Przygotowując analizę SWOT w nowo otwieranej restauracji, właściciel powinien zakwalifikować zapis - "brak parkingu przed lokalem" do
Jakie dania powinny zostać uwzględnione w menu na przyjęcie koktajlowe?
Jaką biologiczną metodę konserwacji żywności wykorzystuje się do produkcji
Na podstawie opisanego sposobu przygotowania, określ metodę zagęszczania dania.
Sposób przygotowania:
Wykonać obróbkę wstępną marchwi, pokroić w drobną kostkę, zalać niewielką ilością wrzącej wody, dodać do gotującej się potrawy małą ilość masła, soli i cukru, gotować pod przykryciem. Pozostałe masło połączyć z mąką. Zmieszać z wywarem i powoli zagotować.
Marchew została zagęszczona
W magazynie produktów suchego asortymentu powinno się umieścić
Zasady systemu HACCP sprowadzają się do
Który z produktów spożywczych zapewnia po zjedzeniu pełnowartościowe białko?
Jak długo w maksymalnym czasie można przechowywać przygotowane potrawy schłodzone do temperatury 3°C w ciągu 90 minut?
Jaką metodę obróbki cieplnej wykorzystuje się do przygotowania pyz ziemniaczanych?
Aby zredukować hałas, wyrównać powierzchnię i zabezpieczyć blaty stołów w lokalach gastronomicznych, konieczne jest posiadanie
Zboża mają działanie zakwaszające na ludzki organizm, ze względu na wysoką zawartość w nich
W tradycyjnym przygotowaniu sałatki caprese, obok pomidorów, należy użyć sera
Odzież robocza jest używana przez pracowników działu produkcji w zakładzie gastronomicznym z powodów
Ser gouda, który został osuszony i nie przeszedł żadnych zmian mikrobiologicznych, powinien