Pytanie 1
Umieszczanie składnika w zimnej wodzie i bardzo powolne podgrzewanie to technika gotowania
Wynik: 14/40 punktów (35,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Umieszczanie składnika w zimnej wodzie i bardzo powolne podgrzewanie to technika gotowania
Osoba pracująca przy oczyszczaniu ziemniaków w przygotowalni powinna korzystać z jakiego środka ochrony indywidualnej?
Jakie artykuły spożywcze nie powinny być składowane w pomieszczeniach w temperaturze od 10 °C do 14 °C oraz przy wilgotności względnej 60%?
Siekaną polędwicę wołową, która ma być użyta do befsztyku tatarskiego, powinno się przechowywać w warunkach chłodniczych maksymalnie
Czyszczenie miejsca pracy oraz pomieszczeń wykonuje się
W gastronomii ścieżka dla pojemników z odpadami opakowaniowymi nie może się przecinać z trasą
Jaką strategię ustalania cen powinien zastosować lokal gastronomiczny, który planuje wprowadzenie innowacyjnej usługi kulinarnej - kuchni molekularnej?
Co charakteryzuje stopień wysmażenia steku określanego jako well done?
Do krojenia należy zastosować niebieską deskę
Aby podać krem brûlée, trzeba wybrać
Na postawie zamieszczonego normatywu surowcowego oblicz, ile natki pietruszki należy przygotować do sporządzenia 16 porcji soku z pomidorów.
Normatyw surowcowy na 2 porcje soku z pomidorów | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
Pomidory | 500 g |
Jabłka | 250 g |
Natka pietruszki | ¼ pęczka |
Sól, sok z cytryny | do smaku |
Bazylia | do smaku |
Jakie potrawy są typowe dla regionu Podhala?
Rodzaj lokalu gastronomicznego, który specjalizuje się w oferowaniu win, miodów pitnych oraz zakąsek, to
Jaką czynność obróbki wstępnej ryby należy wykonać podczas przygotowywania "ryby na niebiesko"?
Przygotowując potrawę smażoną "Warzywa na patelnię" z użyciem mrożonych warzyw, powinno się
Ciasto parzone powinno być wykonane z mąki pszennej, jajek, soli oraz
Mąka pobrana z magazynu, w której stwierdzono obecność szkodników
Którą potrawę należy przygotować na podstawie przedstawionej receptury?
cielęcina z/k | 600 g |
|
włoszczyzna | 150 g | |
woda | 600 g | |
natka pietruszki | 10 g | |
masło | 50 g | |
mąka pszenna | 50 g |
Podczas przygotowywania zasmażki
W przypadku oparzeń drugiego stopnia, co powinno się zrobić z poszkodowanym?
Jakie owoce klasyfikujemy jako jagodowe?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie lokale gastronomiczne serwują alkohole?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaka będzie cena netto jednego zestawu obiadowego, jeśli koszt składników do przygotowania 5 zestawów wynosi 50 zł, a marża gastronomiczna to 20 zł?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Potrawą, która nie jest wskazana dla osób stosujących dietę lekkostrawną, jest
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który surowiec występuje w miejscu znaku zapytania w zamieszczonym wykazie surowców niezbędnych do sporządzenia sosu holenderskiego?
Wykaz surowców |
żółtka |
? |
ocet winny |
sok z cytryny |
sól, pieprz biały |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakiego rodzaju mięso powinno się wykorzystać do przygotowania potrawy boeuf Stroganow?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby w weekendy zwiększyć liczbę gości w hotelu położonym w pobliżu uczelni wyższej, zastosowano zniżki w wysokości 50 % dla studentów kształcących się w trybie zaocznym oraz nauczycieli akademickich. Który z poniższych instrumentów promocji został użyty?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie danie jest rekomendowane w diecie łatwostrawnej?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Pracodawca jest zobowiązany do dostarczenia nieodpłatnie pracownikowi w jednostce gastronomicznej
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby przygotować roladę biszkoptową, należy wybrać mąkę o
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby przygotować sos beszamelowy, należy wykonać następujące kroki:
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W tradycyjnej kuchni polskiej wysoko cenione były dania przygotowywane
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką potrawę zagęszcza się mieszanką mąki ziemniaczanej z wodą?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W jakim pomieszczeniu, w celu utylizacji odpadów użytkowych, należy zamontować pod zlewozmywakiem młynek koloidalny z osadnikiem tłuszczu?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jeśli wartość surowców niezbędnych do przygotowania 150 obiadów wynosi 1500 zł, a narzut to 50 %, to jaka jest cena gastronomiczna netto jednego obiadu?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakiej metody obróbki cieplnej używa się, gdy produkt spożywczy nie ma kontaktu z wodą w stanie ciekłym?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przechowywanie owoców i warzyw w szczelnych plastikowych pojemnikach prowadzi do
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na podstawie receptury, z 0,6 kg buraków można przygotować 5 porcji sałatki. Ile porcji tej sałatki da się zrobić z 12 kg buraków?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Czy kuchnia góralska jest znana
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jak długo od momentu produkcji można przechowywać zimne przekąski w zakresie temperatury od 2 °C do 6 °C?
Brak odpowiedzi na to pytanie.