Pytanie 1
Aby zapobiec powstawaniu zielonej obwódki wokół żółtka jaja gotowanego na twardo, należy je gotować
Wynik: 21/40 punktów (52,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Aby zapobiec powstawaniu zielonej obwódki wokół żółtka jaja gotowanego na twardo, należy je gotować
Oblicz wartość gastronomiczną netto jednej porcji surówki, jeśli koszt składników wynosi 3,5 zł, a marża wynosi 200%?
Zasady higieny osobistej dla pracowników kuchni nakazują kucharzowi mycie rąk
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Koszt wyżywienia dla delegacji liczącej 15 osób wyniósł
- śniadanie - 225,00 zł
- lunch - 150,00 zł
- obiadokolacja - 375,00 zł
Jaką kwotę stanowi całodzienne wyżywienie jednego delegata?
Truskawki są źródłem dużej ilości witaminy
Którą z aktywności hotelu można uznać za część 'public relations'?
Jakie potrawy są typowe dla regionu Podhala?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaka temperatura jest wymagana do przechowywania ciepłych dań głównych w bemarze?
Jaką ilość lodów i bitej śmietanki trzeba przygotować do przygotowania 5 porcji deseru, jeżeli do wykonania 1 porcji deseru potrzeba 80 g lodów waniliowych oraz 40 g bitej śmietanki?
Przygotowując wołowinę w rosole, jakie czynności należy wykonać w odpowiedniej kolejności?
Korzystając z przedstawionego normatywu surowcowego, oblicz ile porcji potrawy należy sporządzić z 1,2 kg kiełbasy.
Pyzy z mięsem | |
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
Nazwa surowca | Ilość [g] |
Ziemniaki | 2000 |
Mąka pszenna | 120 |
Słonina | 80 |
Kiełbasa | 300 |
Sól, pieprz |
Która kombinacja dań spełnia zasady tworzenia jadłospisów?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie warzywa zaliczają się do grupy liściastych?
Przygotowując rybę smażoną w panierce, przed jej usmażeniem należy wykonać kolejno następujące czynności:
Kasza pęczak wytwarzana jest
Aby przygotować roladę biszkoptową, należy wybrać mąkę o
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Do technologicznych tras czystych zalicza się
Wykorzystując wszystkie surowce wymienione w przedstawionym normatywie, należy sporządzić czekoladowy
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
Nazwa surowca | Ilość |
Mleko | 750 ml |
Mąka ziemniaczana | 50 g |
Cukier | 100 g |
Czekolada gorzka | 30 g |
Masło | 15 g |
Jakie zmiany występują podczas przechowywania w niekorzystnych warunkach
"Stęchły, jełki i gnilny zapach, porowata powierzchnia pokryta brunatną, śluzowatą warstwą, wzrost kwasowości".
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie urządzenie powinno być zastosowane do schłodzenia gorącej galaretki owocowej?
Jaką metodę obróbki termicznej powinno się zastosować do przygotowania "pstrąga na niebiesko"?
Jakie powinny być warunki temperaturowe w komorach chłodniczych przeznaczonych do składowania żywności?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Obiekt gastronomiczny oferujący dania z danego regionu to
Który rodzaj lokalu gastronomicznego musi pobierać i przechowywać próbki żywności?
Jakie dania powinno się serwować do pieczonego indyka?
Glazurowanie to proces zagęszczania potraw?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jak nazywa się proces, w którym stopniowo wlewa się gorący wywar do śmietany, zanim zostanie ona dodana do gorącej zupy lub sosu?
Produkty wyłącznie pochodzące od zwierząt to
Które z warzyw jest głównym źródłem chlorofilu?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Kuchnia, w której piwo, miody pitne oraz nalewki odgrywają istotną rolę, to
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego na 1 porcję należy sporządzać
Nazwa surowca | Ilość |
---|---|
Jaja | 2 szt. |
Ocet | 40 cm3 |
Woda | 1 litr |
Sól | do smaku |
Do przygotowania ciast kruche używa się metody