Pytanie 1
Pasztet z kurczaka oraz warzyw powinno się kroić na desce w kolorze
Wynik: 13/40 punktów (32,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Pasztet z kurczaka oraz warzyw powinno się kroić na desce w kolorze
W gastronomii do rozdrabniania oraz emulgowania mięsa, tłuszczu i dodatków smakowych stosuje się
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką wartość energetyczną ma 100 g pizzy z pieczarkami i cebulą, jeśli zawiera 13 g białka, 13 g tłuszczu oraz 32 g węglowodanów?
W jakim zestawie wszystkie składniki zawierają błonnik pokarmowy?
Jakie surowce powinno się poddawać chemicznemu procesowi utrwalania podczas produkcji?
Rolady powinny być przygotowywane z ciasta
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Użycie właściwych kolorów desek w odniesieniu do konkretnych produktów spożywczych jest zgodne z wymaganiami
Co charakteryzuje stopień wysmażenia steku określanego jako well done?
Aby przygotować kaszę gryczaną na sypko z 1 kg surowca, jakie ilości wody są potrzebne?
Ile czasu zajmie kuchennemu pomocnikowi mechaniczne obrabianie 420 kg ziemniaków? Wydajność katalogowa urządzenia do mycia i obierania wynosi 180 kg/h?
Która z procedur nie gwarantuje bezpieczeństwa zdrowotnego przygotowywanych potraw w lokalu gastronomicznym?
Jaką metodę należy zastosować do przygotowania klusek kładzionych?
Zakres temperatur 0°C + 4°C powinien być utrzymywany
Który z dodatków do żywności poprawi jej smak?
Wskaż, którymi cechami charakteryzuje się śmietanka.
Barwa | Smak | Konsystencja | Zawartość tłuszczu w % | |
---|---|---|---|---|
A. | biała | kwaśny, orzeźwiający | płynna, gęsta | 0÷2 |
B. | kremowa | słodki | płynna | 12÷36 |
C. | kremowa | lekko kwaśny | gęsta | 12÷24 |
D. | biała | łagodnie kwaśny | struktura luźna | 0÷55 |
Który produkt zawiera najwięcej pełnowartościowego białka?
Jakim sposobem należy zagęszczać zupę owocową?
Produktem spożywczym, który zawiera dużą ilość mioglobiny, jest
W diecie o niskiej zawartości tłuszczu, jakie metody obróbki termicznej są wykorzystywane?
Do wyrobów z ciasta wyrabianego w naczyniu można zaliczyć
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaka będzie cena netto jednego zestawu obiadowego, jeśli koszt składników do przygotowania 5 zestawów wynosi 50 zł, a marża gastronomiczna to 20 zł?
Przechowywanie kartofli w cieple i w wilgotnym miejscu przyspiesza proces ich
Kasza pęczak wytwarzana jest
Co powinno być podane na podwieczorek w diecie o łatwej strawności?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Konserwa mięsna z wybrzuszonym wieczkiem może prowadzić do zatrucia po jej spożyciu?
Przechowywanie kremu sułtańskiego w nieodpowiednich warunkach przez ponad 6 godzin może spowodować, że krem
Jakie urządzenie powinno być zastosowane do precyzyjnego rozdrabniania oraz emulgowania masy mięsnej mielonej, a także do mieszania jej z przyprawami?
Wskaż właściwą metodę serwowania kawy po turecku?
Który z wymienionych kanałów dystrybucji powinien wykorzystywać właściciel lokalu gastronomicznego, jako najbardziej opłacalny z perspektywy ekonomicznej?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Kucharz powinien serwować deser gotowany na parze
Jaką czynność kelner wykonuje z lewej strony klienta podczas jego obsługi?
Jak powinna wyglądać prawidłowa sekwencja etapów w produkcji kotletów w podwójnym panierze?
Zbiornik na cukier powinien być usytuowany w przestrzeni pozbawionej obcych aromatów, z temperaturą nie poniżej 10 °C oraz odpowiednią wilgotnością względną powietrza
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować przy przygotowywaniu terriny?
W jakiej potrawie dodatek soku z cytryny przyczyni się do zachowania koloru zastosowanego składnika?