Pytanie 1
Potrawy, które zostały poddane obróbce cieplnej i nie będą spożywane tego samego dnia, muszą być natychmiast schłodzone oraz przechowywane w temperaturze
Wynik: 28/40 punktów (70,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Potrawy, które zostały poddane obróbce cieplnej i nie będą spożywane tego samego dnia, muszą być natychmiast schłodzone oraz przechowywane w temperaturze
Liofilizacja jest techniką konserwacji żywności, która polega na
Zjawisko wiązania wody za pomocą pektyn to
Do konserwacji należy wykorzystywać azotany oraz azotyny
Jaki produkt uzyskuje się poprzez chemiczne utrwalanie?
Korzystając z danych w tabeli wskaż, w którym drobiu jest najwięcej tłuszczu.
Art. spożywcze (na 100 g części jadalnych) | Białko w g (proteiny) | Tłuszcze w g ogółem | Kwasy tłuszczowe NNKT w g | |
---|---|---|---|---|
A. | gęś | 15,7 | 31,0 | 3,3 |
B. | kura | 15,5 | 20,3 | 5,6 |
C. | indyk | 20,2 | 8,5 | 2,4 |
D. | kaczka | 18,1 | 17,2 | 2,2 |
Która z potraw jajecznych nie jest akceptowalna w diecie łatwo strawnej?
Jaką metodę powinno się wykorzystać do oddzielania kości od surowej tuszki kurczaka?
Medalion jest daniem
Lokal gastronomiczny, który specjalizuje się w serwowaniu smażonych ryb, frytek, sałatek, surówek oraz napojów, to
Jaki sposób organizacji miejsca pracy przy przygotowywaniu potraw jest zgodny z zasadami, gdy miejsce pracy znajduje się w centralnej części stanowiska?
Dodatkiem do żywności, który hamuje rozwój mikroorganizmów, jest
Zupę gulaszową według węgierskiego przepisu serwuje się
Jaką metodę obróbki termicznej należy wykorzystać do przygotowania pulpetów w sosie potrawkowym?
Stoły, regały, wagi oraz haki stanowią wyposażenie magazynów
Restauracja "BELWEDER" organizuje co roku turniej mający na celu wyłonienie "Najlepszego kucharza". Podczas ceremonii wręczenia nagród zawsze obecne są lokalne media, takie jak prasa i telewizja. Co sugeruje, że restauracja korzysta z narzędzia?
Jakiego składnika spulchniającego powinno się użyć do przygotowania sufletów?
Mięso przeznaczone na medalion powinno być formowane
Przechowywanie owoców i warzyw w szczelnych plastikowych pojemnikach prowadzi do
Solanka peklująca jest używana między innymi do
Ile bułki czerstwej powinno się użyć do sporządzenia masy mięsnej z 6 kg mięsa, jeśli zawartość bułki czerstwej w stosunku do mięsa wynosi 20%?
W jajku gotowanym na półmiękko (mollet)
Lokalizację ekspedycji potraw powinno się planować w pobliżu
Beszamel stanowi sos
Porcja 100 g naleśników z serem dostarcza organizmowi 10 g białka, 10 g tłuszczu i 27 g węglowodanów. Ile wynosi wartość energetyczna naleśników?
Nazwa potrawy: Kanapka z szynką | ||||
Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 kanapkę [g] | Zawartość w 100 g produktu | |
---|---|---|---|---|
Białko [g] | Energia [kcal] | |||
1. | Pieczywo | 100 | 6 | 246 |
2. | Szynka | 50 | 16 | 235 |
3. | Masło śmietankowe | 5 | 1 | 660 |
4. | Pomidor | 50 | 1 | 15 |
Jakie dodatki powinno się używać do jajek po wiedeńsku?
Aby całkowicie zlikwidować mikroorganizmy w żywności poddawanej utrwalaniu, konieczne jest zastosowanie
Jak powinien być podany kompot francuski?
Mąka dostarcza
Wskaż zbiór dań odpowiednich na przyjęcie w stylu angielskim?
Technika krojenia warzyw na piórka jest typowa dla
Aby przygotować krupniki, należy gotować kasze do odpowiedniej konsystencji?
Podczas procesów cieplnych mięso zmienia kolor z różowego na szary, ponieważ
Koszt wyżywienia dla delegacji liczącej 15 osób wyniósł
- śniadanie - 225,00 zł
- lunch - 150,00 zł
- obiadokolacja - 375,00 zł
Jaką kwotę stanowi całodzienne wyżywienie jednego delegata?
Które ciasto powinno być schłodzone w lodówce przed formowaniem wyrobów?
Technikę smażenia mięsa w stylu angielskim należy wykorzystać do przygotowania
Alkaloid, który nadaje papryce ostry oraz palący smak, to
Jaką czynność należy wykonać przy przygotowywaniu surówki z selera, aby zapobiec jego enzymatycznemu ciemnieniu?
Truskawki są klasyfikowane jako owoce
Kiedy tłuszcz jest podgrzewany powyżej swojej temperatury dekompozycji, co powstaje?