Pytanie 1
Jak nazywa się proces, który polega na kolejnych etapach zanurzania produktu w mące, masie jajecznej oraz tartej bułce?
Wynik: 29/40 punktów (72,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jak nazywa się proces, który polega na kolejnych etapach zanurzania produktu w mące, masie jajecznej oraz tartej bułce?
Główne składniki potrzebne do przygotowania ciasta kruchego to: mąka pszenna, tłuszcz, cukier puder oraz
Seler, aby zachować białą barwę oraz nie stracić wartości odżywczych, powinien zostać
Jakie składniki odżywcze dostarcza organizmowi mleko, które spożywamy?
Spożycie może prowadzić do zatrucia jadem kiełbasianym
Befsztyk tatarski powinien być przechowywany w odpowiednich warunkach od momentu jego przygotowania maksymalnie
Przygotowując tradycyjne gołąbki, trzeba wykorzystać: kapustę białą, mięso mielone mieszane oraz
Jakie urządzenia służą do krojenia warzyw i owoców?
Kisiel mleczny powinien być zagęszczony
Ser gouda, który został osuszony i nie przeszedł żadnych zmian mikrobiologicznych, powinien
Który produkt spożywczy ma w 100 g najwyższą zawartość sacharozy?
Lokal gastronomiczny, który specjalizuje się w serwowaniu smażonych ryb, frytek, sałatek, surówek oraz napojów, to
Zgodnie z wytycznymi HACCP, w jakiej temperaturze należy rozmrażać mięso?
Do grupy tłuszczów utwardzonych należy
Do grupy warzyw owocowych zalicza się:
Akryloamidy mogą być obecne w produktach spożywczych
Do technologicznych tras czystych zalicza się
Do kategorii żywności trwałej można zakwalifikować
Aby przygotować sos potrawkowy, poza wywarem mięsnym, jakie składniki są potrzebne?
Który składnik kulinarny pochodzi z tuszy jagnięcej?
W magazynie, gdzie temperatura wynosi od 0 do +10 °C a wilgotność względna osiąga 95%, co powinno być przechowywane?
Jakie ciasto jest wymagane do przygotowania vol-au-vent?
Do przygotowania ciasta kruchego potrzebne są 3 części wagowe mąki, 2 części wagowe tłuszczu oraz 1 część wagowa cukru. Jaką ilość tłuszczu i cukru należy odważyć, jeżeli użyto 18 kg mąki?
Przechowywanie kremu sułtańskiego w nieodpowiednich warunkach przez ponad 6 godzin może spowodować, że krem
Jaką zupę powinno się zagęścić za pomocą żółtka?
Masło, które jest przeznaczone do codziennego spożycia, powinno być przechowywane
Kasza jaglana, ze względu na swój skład chemiczny, klasyfikowana jest jako jeden z rodzajów środków żywnościowych?
Ile ugotowanej wieprzowiny trzeba przygotować, aby przyrządzić zapiekankę z 3 kg makaronu, wiedząc, że do produkcji zapiekanki na 600 g makaronu używa się 150 g wieprzowiny?
Brukselka jest klasyfikowana jako warzywo
Oblicz wartość energetyczną posiłku, który zawiera 20 g białka, 7 g tłuszczu oraz 55 g przyswajalnych węglowodanów?
W obszarze przygotowania surowców należy
Koktajl waniliowy przygotowany z mleka niepasteryzowanego może doprowadzić u osoby pijącej do zatrucia
Kiedy używa się kutra?
Jakiego koloru deski należy używać do porcjowania surowego drobiu?
Jakie są tradycyjne polskie zupy?
Do składników o najkrótszym okresie trwałości można zaliczyć
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować przy przygotowywaniu potrawy mięsnej?
Suflet powinien być serwowany
Określ, jakiej pojemności garnek jest wymagany do ugotowania 5 dm3 grochu, który w trakcie gotowania powiększa swoją objętość o 200%?
Źródło światła oświetlające miejsce pracy powinno być umiejscowione