Pytanie 1
Aby zapobiec kontuzjom palców podczas mielenia mięsa przy użyciu urządzenia wilk, pracownik powinien
Wynik: 32/40 punktów (80,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Aby zapobiec kontuzjom palców podczas mielenia mięsa przy użyciu urządzenia wilk, pracownik powinien
Ile gramów mąki ziemniaczanej powinno się przygotować do wyrobu klusek śląskich z 1,5 kg ugotowanych ziemniaków, jeśli stosunek mąki ziemniaczanej do ziemniaków w cieście wynosi 1:5?
Miejsce przeznaczone do relaksu i jedzenia posiłków dla personelu kuchni powinno być zlokalizowane
Zamieszczone w menu potrawy i napoje serwuje się podczas
Menu: | |
---|---|
– | Tartinki z szynką |
– | Tartinki z tatarem |
– | Tartinki z sardynką |
– | Tartinki z rokpolem |
– | Korki owocowe |
– | Korki warzywne |
– | Trójkąty z pizzy |
– | Soki z owoców cytrusowych |
– | Woda mineralna |
– | Napoje alkoholowe |
Elementami konstrukcji są podajnik ślimakowy, nóż czteroskrzydłowy oraz szarpak
Przedstawiony proces produkcji ilustruje etapy przygotowania
Minimalna temperatura, którą należy zmierzyć przez 2 minuty wewnątrz pieczonego schabu, powinna wynosić co najmniej
Jakim skrótem określa się krytyczne punkty kontroli?
Który sposób utrwalania mięsa przedstawiono w opisie?
n „Wodę zagotować z pokrojoną w krążki cebulą, przyprawami i octem. Ostudzić. Zimną zalewą zalać ułożone w naczyniu mięso."n |
Jakie zmiany zachodzą w jajkach podczas ich długotrwałego przechowywania?
W trakcie czyszczenia i konserwacji automatycznej krajalnicy do wędlin, po zakończeniu pracy urządzenia, jakie kroki należy wykonać?
Który z deserów wymaga użycia żelatyny do stężenia?
Który system ochrony zdrowia żywności zajmuje się analizowaniem zagrożeń oraz krytycznymi punktami kontroli?
Podczas gotowania peklowanej golonki kolagen ulega
Do przygotowania potrzebne są mąka pszenna, mąka żytnia, miód oraz przyprawy korzenne.
Która potrawa powinna być wykluczona z diety seniorów?
Jakie są maksymalne parametry czasowe oraz zakres temperatury do przechowywania panierowanych produktów mięsnych?
Co należy zrobić w przypadku skaleczenia dłoni podczas wstępnej obróbki?
Posiłki serwowane w niektórych lokalach gastronomicznych w formie bufetu pomiędzy śniadaniem a obiadem to
Jaką cenę promocyjną należy ustalić dla deseru, jeśli restauracja nie uwzględnia marży, a koszt surowca wynosi 3,6 zł oraz podatek VAT to 7%?
Aby zagwarantować prawidłowe działanie zakładu gastronomicznego, zmywalnia naczyń stołowych powinna
Kucharz powinien podać porcję ciasta "szarlotka na gorąco" na talerzu
Usługa a'la carte polega na wyborze dań
Jaką potrawę należy zagęścić przy pomocy podprawy zacieranej oraz śmietany i żółtek?
Sekcja wysyłkowa zakładu gastronomicznego stanowi połączenie jego elementów
W restauracji miejsce dla kelnerów powinno znajdować się pomiędzy
Kucharz z zranionym palcem, na którym występują zmiany ropne i zajmuje się przygotowaniem surówek, może stanowić źródło zakażenia dla konsumentów?
Jaja można przechowywać przez okres nieprzekraczający 7 miesięcy
Ile porcji mięsa o wadze 100 gramów można uzyskać z 10 kilogramów wołowiny, biorąc pod uwagę, że straty podczas gotowania wynoszą 30%?
Którą potrawę należy przygotować na podstawie przedstawionego schematu?
Filet z kurczaka rozbić, nadając kształt liścia → na duży filet nałożyć lekko rozbity mały filet → masło ułożyć wzdłuż filetu → dokładnie zwinąć nadając kształt wrzecionowaty → doprawić solą i pieprzem → panierować w mące, jaju i bułce → smażyć w głębokim tłuszczu |
Nieulegający rozpadowi i gęsty miąższ ziemniaka po ugotowaniu jest zalecany
Która potrawa powinna znaleźć się w menu punktu gastronomicznego?
Jaką wartość ma cena gastronomiczna brutto jednego obiadowego zestawu, jeśli koszt surowców^ wynosi 5 zł, marża to 200% a stawka VAT to 8%?
Kasze powinny być magazynowane w pomieszczeniach o temperaturze
Jaką cenę gastronomiczną ma jedna porcja pierogów, jeśli koszt surowców do przygotowania 10 porcji wynosi 30 zł, a marża to 50%?
Jakie zjawisko występuje przy przygotowywaniu mizerii?
Czym jest tartinka?
Jakie środki ochrony osobistej powinien używać pracownik pracujący w zmywalni naczyń?
Deser o smaku malinowym to
Solanka peklująca jest używana między innymi do