Pytanie 1
Ile pudełek trzeba wykorzystać do spakowania 2000 pączków o masie około 80 g, jeśli w jednym pudełku znajduje się 25 sztuk?
Wynik: 34/40 punktów (85,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Ile pudełek trzeba wykorzystać do spakowania 2000 pączków o masie około 80 g, jeśli w jednym pudełku znajduje się 25 sztuk?
Dekoracja ustawiona w symetrycznym porządku, która wyróżnia się równym rozmieszczeniem elementów względem umownej osi, określana jest jako
Który rodzaj dekoracji wyrobów cukierniczych przedstawiono w zamieszczonym opisie?
Jest to dekoracja, w której elementy dekoracyjne znacznie wystają ponad powierzchnię wyrobu. |
Mleko świeże używane w cukiernictwie odznacza się
Przy ocenie organoleptycznej cukru, na co należy zwrócić szczególną uwagę?
Zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, składanie tortów może być przeprowadzane przez osoby, które posiadają
Czyszczenie i konserwacja miesiarki
Podczas układania wyrobów cukierniczych w ladach i witrynach chłodniczych, co powinno się uwzględnić?
Czemu służy nakłuwanie ciasta kruchego przed jego pieczeniem?
Ocena organoleptyczna świeżych drożdży prasowanych polega na analizie ich zapachu, smaku, konsystencji oraz przełomu i
Blaty wykorzystane do produkcji karpatki są wykonane z ciasta
Wskaż rodzaj wyrobu cukierniczego, który powinien być przechowywany w zamrażarce?
Jakie bakterie chorobotwórcze najczęściej występują na jajach kurzych?
Aby ozdobić drożdżowe ciastka cukrem pudrem, należy użyć
Jakie urządzenie jest potrzebne do pakowania wafli przekładanych?
Z magazynu wyjęto mąkę ziemniaczaną. Po przeprowadzeniu oceny organoleptycznej uznano, że mąka jest gładka, błyszczy i ma charakterystyczny zapach. Została ona przeznaczona do wypieku ciasta?
Z pasków ciasta francuskiego o grubości około 3 mm i szerokości 2÷3 cm, nawijanych spiralnie na specjalne formy w kształcie ściętego stożka, przygotowuje się
Etapem wspólnym w przygotowaniu biszkoptu robionego na zimno oraz biszkoptu pieczonego na gorąco jest
Spirytus stosuje się jako składnik w produkcji
"Próba pióra" jest wykorzystywana do oceny, czy syrop pomadowy
W trakcie testu zanurzeniowego świeże jaja
Jak powinno się postąpić, gdy podczas monitorowania obecności szkodników dostrzeżono wołki zbożowe w 1 na 10 worków mąki, które stanowią jedną partię towaru otrzymanego dzień wcześniej?
Do jakiego celu stosuje się aerograf?
Krem russel-bezowy przygotowuje się metodą
Przed przystąpieniem do smażenia pączków w smażalniku, wyroby należy
Do czego wykorzystuje się polewę kakaową w dekoracji wyrobów cukierniczych?
Na podstawie przedstawionej receptury oblicz, ile potrzeba cukru do zrealizowania zamówienia na 100 sztuk babek o masie 0,5 kg.
Receptura na 1 kg babki piaskowej | |
---|---|
Surowiec | Ilość w g |
Mąka pszenna | 160 |
Mąka ziemniaczana | 150 |
Cukier kryształ | 280 |
Margaryna | 300 |
Jaja | 224 |
Cukier wanilinowy | 20 |
Proszek do pieczenia | 6 |
Aspartam jest wykorzystywany w cukiernictwie jako
Czemu służy przebijanie ciasta drożdżowego?
Wylicz, ile torebek celofanowych o pojemności 150 g trzeba wykorzystać do zapakowania 60 kg drażetek, biorąc pod uwagę straty opakowań na poziomie 2%
Trójwymiarowe formy z czekolady oraz świeżych owoców wykorzystuje się jako ozdoby
W zakładzie produkcji cukierniczej przyjęto zamówienie na 40 kg ciastek kruchych krakowskich, sporządzonych wg receptury na 1 kg, zamieszczonej w tabeli poniżej. W magazynie znajduje się 1,80 kg jaj. Do realizacji zamówienia
Surowce | Ilość wg receptury w g na 1 kg |
---|---|
mąka pszenna | 650 |
margaryna | 380 |
cukier puder | 90 |
jaja | 60 |
wanilia | 0,2 |
marmolada | 50 |
Jak wygląda stan zapasów cukru na dzień 22 czerwca, jeśli 21 czerwca do produkcji wykorzystano 26 z 50 przechowywanych worków o masie 20 kg każdy?
W którym magazynie panują optymalne warunki do magazynowania umieszczonych w nich surowców?
Magazyny | |||
---|---|---|---|
A. | B. | C. | D. |
-2°C | 10°C | 15°C | 20°C |
Jaja Czekolada | Jogurt Śliwki | Dżem Mąka | Masło Cukier |
Termin CCP używany w zakładach przetwórstwa spożywczego, które wdrożyły system ochrony bezpieczeństwa żywności, oznacza
Określ najlepsze warunki do przechowywania babki biszkoptowo-tłuszczowej posypanej cukrem.
Na podstawie wyników oceny organoleptycznej ustal, jaki surowiec został dostarczony do cukierni.
Wyniki oceny organoleptycznej | |
---|---|
Barwa | jasnobrązowa |
Konsystencja | ciecz bardzo gęsta, częściowo skrystalizowana |
Smak | słodki, swojski |
Zapach | swojski, kwiatowy |
Zgodnie z zasadami technologicznymi, gęstość ciasta parzonego można regulować poprzez
Do przygotowania ciasta beżowego, białko powinno
Do pomiaru wilgotności powietrza w magazynie należy zastosować