Pytanie 1
Bułki serduszka przygotowuje się ręcznie z
Wynik: 18/40 punktów (45,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Bułki serduszka przygotowuje się ręcznie z
Kiedy kęs ciasta na chleb o wydłużonym kształcie jest formowany, należy go poddać
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz wartość energetyczną 200 g pieczywa, jeżeli 1 g białka dostarcza 4 kcal, 1 g tłuszczu 9 kcal i 1 g węglowodanów 4 kcal
Składnik odżywczy | Ilość w g na 100 g pieczywa |
---|---|
Białko | 13 |
Tłuszcze | 2 |
Węglowodany | 40 |
Pakowarka kątowa, która tworzy na opakowaniu spoinę wzdłużną oraz dwie poprzeczne, tak aby spoina poprzeczna oddzielała kolejne opakowania, pakuje pieczywo?
Chleb razowy różni się od chleba białego przede wszystkim
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie parametry charakteryzują fermentację półkwasu w metodzie 5-fazowej przy produkcji ciast żytnich?
Jakie nasiona rośliny oleistej stosuje się w piekarstwie?
Piec, w którym kawałki ciasta są wprowadzane na wózkach rozrostowych bezpośrednio do komory do wypieku, nazywa się piecem
W produkcji artykułów piekarskich owoskop jest wykorzystywany do oceny
Jeśli na 100 kg mąki wykorzystano 55 litrów wody, to jaka jest efektywność rozczynu?
Z mąki pszennej normalnej w piekarstwie wytwarza się
Ile jednakowych porcji należy przygotować z 1 500 g ciasta, aby uzyskać kawałki o masie 0,075 kg?
Zaleca się stosowanie trójfazowej metody przygotowywania ciasta pszennego w procesie produkcji
Do jakiego z wymienionych rodzajów przypisywana jest mąka pszenna o jasnej kolorystyce?
Który z wymienionych surowców nie jest standardowo wykorzystywany do produkcji chleba razowego?
Standardyzację mąki należy wykonać
Jakie zagrożenia mikrobiologiczne mogą występować w magazynach z gotowymi wyrobami piekarskimi?
Osoba odpowiedzialna za przyjęcie margaryny do magazynu piekarni dokonuje sprawdzenia
Zwilżenie wierzchniej warstwy kęsów ciasta przed pieczeniem skutkuje
Podczas produkcji chleba graham, dlaczego stosuje się mąkę pełnoziarnistą?
Cechą organoleptyczną, która dyskwalifikuje prasowane drożdże piekarskie jako surowiec do produkcji, jest
Proces przygotowywania ciasta pszennego, który opiera się na jednorazowym połączeniu oraz wymieszaniu wszystkich składników określonych w recepturze, jest klasyfikowany jako metoda
Jak nazywany jest piec, do którego kęsy ciasta wprowadza się na wózkach rozrostowych bezpośrednio do komory pieczenia?
Jaka jest temperatura rozrostu kawałków ciasta wykonanego z mąki ciemnej?
Aby ochronić kęs ciasta przed zniekształceniami podczas pieczenia, należy wykonać działanie
Pieczywo staje się czerstwe najszybciej, gdy jest
Analizując aromat i smak miękiszu, jak należy postąpić po przekrojeniu pieczywa?
Przygotowujesz partię bułek maślanych. Po upieczeniu zauważasz, że skórka bułek jest zbyt jasna i miękka, zamiast być złocista i chrupiąca. Jaka może być przyczyna takiego efektu?
Jakie parametry są związane z fermentacją kwasu w pięciofazowej metodzie przygotowania ciast żytnich?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Krytycznym obszarem w procesie technologicznym podczas obróbki gotowego pieczywa, który powinien być monitorowany, jest
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Pracownik magazynu przyjmujący sól z hurtowni do magazynu piekarni wypełnia dokument
Do produkcji bagietek wykorzystuje się ciasto
Zasada FIFO (pierwsze weszło, pierwsze wyszło) stosowana w piekarniach odnosi się do
Jakie oznaczenie charakteryzuje piec z trwałym trzonem, który jest ogrzewany jedynie przy wykorzystaniu rurek Perkinsa?
Jaki wpływ na ciasto ma dodatek mleka w proszku?
Zasady utrzymania łańcucha chłodniczego są istotne, kiedy przyjmuje się do magazynu
Jak wysoka może być temperatura wody podczas przygotowywania mleczka drożdżowego?