Pytanie 1
Ile słoików jest potrzebnych do zapakowania 600 kg ogórków kiszonych, jeśli masa jednego słoika z wsadem wynosi 500 g?
Wynik: 40/40 punktów (100,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Ile słoików jest potrzebnych do zapakowania 600 kg ogórków kiszonych, jeśli masa jednego słoika z wsadem wynosi 500 g?
W produkcji przemysłowej tradycyjnego makaronu 5-jajecznego nie wykorzystuje się
Gdy kęsy ciasta drożdżowego w komorze rozrostowej rosną zbyt wolno, co należy zrobić?
Do wytwarzania kaszy manny używa się ziarna
Jak należy ocenić kolor napoju owocowego?
Konszowanie to jeden z kroków w procesie wytwarzania
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W jednej komorze czterokomorowego pieca cyklotermicznego zmieści się 120 szt. bułek, a czas ich wypieku wynosi 20 minut. Jak długo potrwa wypiek 1 440 szt. bułek przy jednoczesnym użyciu wszystkich komór pieca?
Jaką rolę pełni podpuszczka w procesie produkcji?
Aby określić rodzaj mąki, należy zmierzyć jej zawartość
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Fuzle to produkt uboczny, który powstaje w procesie technologicznym podczas wytwarzania
Zniszczoną szklaną zlewkę, która wcześniej służyła do analizy żywności, należy
W jakim sektorze przemysłu znajduje zastosowanie transport pneumatyczny?
Ekstruzja stanowi kluczowy proces w trakcie wytwarzania
Podczas planowania wytwarzania konfitury, konieczne jest uwzględnienie zamówienia na owoce oraz
Konserwantem stosowanym w przetworach mięsnych, określanym potocznie mianem soli peklującej, jest
Jakie zmiany zachodzą w jaju w trakcie przechowywania?
Kluczowym urządzeniem do wytwarzania koncentratu pomidorowego jest
Z analizy karty charakterystyki wynika, że azotan (V) srebra
Fragment karty charakterystyki azotanu (V) srebra |
---|
Azotan (V) srebra przechowywać w czystych, suchych i zaciemnionych pomieszczeniach, w temperaturze 5÷15°C i wilgotności 20÷60%, w naczyniach szklanych i kamionkowych zamkniętych szczelnymi korkami, oblanymi parafiną. Trzymać oddzielnie od środków redukujących i materiałów palnych. Pojemnik powinien pozostać zamknięty i szczelny do czasu użycia. Pojemniki, które zostały otwarte muszą być ponownie uszczelnione i przechowywane w położeniu pionowym, aby nie dopuścić do wycieku substancji. Nie przechowywać w nieoznakowanych pojemnikach. Używać odpowiednich pojemników zapobiegających skażeniu środowiska. |
W trakcie fermentacji leżakowej piwa w dużych, szczelnych zbiornikach z syfonem zachodzi proces karbonizacji, który polega na
Aby uzyskać roztwór o stężeniu 20%, jakie składniki należy wykorzystać?
Przy użyciu zgłębnika wydobywa się próbkę
Jakiego produktu ubocznego można użyć do wytwarzania żelatyny?
Jakie jest zadanie procesu homogenizacji nektaru owocowego?
Co oznacza system całościowego zarządzania jakością w przedsiębiorstwie spożywczym?
Wskaż metodę monitorowania CCP w celu wykrywania okruchów szkła w dżemie truskawkowym?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie są wymagania konieczne, aby pracownik mógł obsługiwać wózek widłowy jezdniowy?
Piknometr to urządzenie laboratoryjne służące do pomiaru
Które z poniższych opakowań nie zapewnia ochrony przed wilgocią?
Która z metod konserwacji w największym stopniu zachowuje właściwości odżywcze surowca?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Główne składniki używane do wytwarzania marcepanu to
Wskaź grupę cech oceny sensorycznej?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Korzystając z informacji zamieszczonych tabeli określ, ile próbek pierwotnych towaru sypkiego luzem należy pobrać do badań, jeżeli wielkość partii wynosi 10,5 tony.
Wielkość partii [kg] | do 5000 | 5001 - 10000 | 10001 - 20000 | 20001 - 50000 |
---|---|---|---|---|
Liczba miejsc do pobierania próbek pierwotnych | 10 | 15 | 20 | 25 |
Jakie opakowania są zazwyczaj stosowane do mleka UHT?
Na etapie pasteryzacji mleka surowego ustalono Krytyczny Punkt Kontrolny (CCP). Który z parametrów technologicznych wymaga szczególnej obserwacji?
Który artykuł spożywczy powinien być szczególnie chroniony przed działaniem światła?