Pytanie 1
Największą ilość kwasu szczawiowego zawierają:
Wynik: 1/40 punktów (2,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Największą ilość kwasu szczawiowego zawierają:
Jakiego składnika używa się do przygotowania klasycznego befsztyku tatarskiego?
Na postawie zamieszczonego normatywu należy sporządzić
Normatyw surowcowy na 10 porcji | |
---|---|
Surowiec | Ilość |
Ziemniaki obrane surowe | 1 kg |
Ziemniaki ugotowane | 1 kg |
Jajo | 1 szt. |
Mąka ziemniaczana | 0,2 kg |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Mleko pasteryzowane powinno być przechowywane w jakiej temperaturze?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zamieszczony wykaz surowców do sporządzenia sosu cumberland należy uzupełnić o galaretkę
Surowce na sos cumberland |
sok z pomarańczy i cytryny |
? |
musztarda |
wino Porto |
pieprz |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kasze powinny być magazynowane w pomieszczeniach o temperaturze
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Praca przy ergonomicznie zaaranżowanym blacie roboczym sprawia, że sylwetka pracownika jest
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakiego rodzaju obuwie powinien nosić pracownik zatrudniony w obieralni warzyw?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zupę cebulową krem powinno się serwować
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaki sposób organizacji miejsca pracy przy przygotowywaniu potraw jest zgodny z zasadami, gdy miejsce pracy znajduje się w centralnej części stanowiska?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby przygotować sos "tzatziki", konieczne są składniki
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Z wykorzystaniem mąki pszennej, masła, mleka, żółtek oraz przypraw należy przygotować sos
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który z podanych surowców powinien być przechowywany w najniższej temperaturze?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką czynność należy wykonać w pierwszej kolejności, udzielając pierwszej pomocy osobie z krwawieniem z przedramienia?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do grupy warzyw owocowych zalicza się:
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do kategorii serów solankowych zalicza się
Brak odpowiedzi na to pytanie.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Umieszczanie składnika w zimnej wodzie i bardzo powolne podgrzewanie to technika gotowania
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W jajku gotowanym na półmiękko (mollet)
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Co należy zrobić, gdy mocny środek dezynfekcyjny dostanie się do oka pracownika podczas prac porządkowych?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie zmiany zachodzą w jajkach podczas ich składowania?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby wykończyć podłogę w kuchni, z uwagi na kwestie higieniczne, należy zastosować
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zdrowie pracownika zatrudnianego w gastronomii powinno być potwierdzone przez odpowiednie orzeczenie
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką ilość groszku ptysiowego należy przygotować, aby wystarczyło na 150 porcji zupy, jeśli do jednej porcji wykorzystuje się 15 g?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ile kalorii ma obiad, jeżeli jego wartość energetyczna wynosi 40% z dziennego zapotrzebowania mężczyzny, które wynosi 3200 kcal?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Z mąki pszennej, margaryny bądź masła, jajek oraz wody należy przygotować ciasto?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Obniżenie wilgotności powietrza w składowisku ziemniaków do zakresu 60-70% spowoduje
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Którą potrawę należy przygotować na podstawie przedstawionego schematu?
Filet z kurczaka rozbić, nadając kształt liścia → na duży filet nałożyć lekko rozbity mały filet → masło ułożyć wzdłuż filetu → dokładnie zwinąć nadając kształt wrzecionowaty → doprawić solą i pieprzem → panierować w mące, jaju i bułce → smażyć w głębokim tłuszczu |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do opiekania dań używa się
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Wskaż, którymi cechami charakteryzuje się śmietanka.
Barwa | Smak | Konsystencja | Zawartość tłuszczu w % | |
---|---|---|---|---|
A. | biała | kwaśny, orzeźwiający | płynna, gęsta | 0÷2 |
B. | kremowa | słodki | płynna | 12÷36 |
C. | kremowa | lekko kwaśny | gęsta | 12÷24 |
D. | biała | łagodnie kwaśny | struktura luźna | 0÷55 |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Surowce, które mają najkrótszy czas przydatności do spożycia, to
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie urządzenie powinno się używać do przygotowywania zup kremowych?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do konserwacji należy wykorzystywać azotany oraz azotyny
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką metodę utrwalania żywności należy wykorzystać w procesie liofilizacji?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aromatyczna i kolorowa powłoka produktów w panierce powstaje na skutek
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na bankiecie w stylu angielskim będzie brało udział 100 osób. Ile zestawów szkła, porcelany i sztućców powinno znajdować się na stole?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką czynność stanowi obróbkę wstępną czystej?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Termin "marynowany" na etykiecie wskazuje, że produkt został zakonserwowany za pomocą roztworu
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Tosty z serem, herbata z mlekiem oraz zupa ogonowa stanowią typowe potrawy i napoje charakterystyczne dla kuchni
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Koszt zakupu jednej butelki wina o pojemności 0,5 litra to 50 zł, marża gastronomiczna wynosi 100%, a stawka VAT ustalona jest na 22%. Jak określić cenę gastronomiczną sprzedaży jednej lampki wina białego (100 ml)?
Brak odpowiedzi na to pytanie.