Pytanie 1
Surowiec, który w kuchni wymaga osobnego miejsca do przechowywania, to
Wynik: 14/40 punktów (35,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Surowiec, który w kuchni wymaga osobnego miejsca do przechowywania, to
Przechowywanie schłodzonych produktów drobiowych nie powinno trwać dłużej niż 48 godzin od momentu produkcji w temperaturze
Proces przygotowania kaszy krakowskiej w formie sypkiej składa się z następujących etapów:
Jedna porcja sztufady wołowej ma masę 0,1 kg. Ile mięsa należy przygotować na 60 porcji, biorąc pod uwagę, że podczas duszenia masa mięsa zmniejsza się o 40%?
Kombiwar to sprzęt wykorzystywany w kuchni do
<i>Mruganie</i> stanowi metodę kulinarną
Obiekt gastronomiczny oferujący dania z danego regionu to
Przyprawy, które mają właściwości barwiące potrawy, to:
Co powinno być podane na podwieczorek w diecie o łatwej strawności?
Jaką cenę gastronomiczną ma jedna porcja pierogów, jeśli koszt surowców do przygotowania 10 porcji wynosi 30 zł, a marża to 50%?
Jakie dania powinno się serwować do pieczonego indyka?
Jaką cenę sprzedaży za jedną butelkę napoju ustala się w lokalu gastronomicznym, gdy koszt zakupu wynosi 3 zł, marża gastronomiczna to 200%, a stawka VAT wynosi 22%?
Czarny kawior otrzymywany jest z ikry
Aby przygotować medalion, należy zastosować
Jakie artykuły spożywcze mają działanie alkalizujące na ludzki organizm?
Kucharz przygotowuje danie smażone "Warzywa na patelnię", używając mrożonych warzyw. Jak powinno się postąpić z mrożonymi warzywami w tej sytuacji?
Pomieszczenie, w którym panuje temperatura 0°C oraz wilgotność względna wynosi około 60%, stwarza idealne warunki do przechowywania
Prawidłowo przygotowany kotlet de volaille powinien charakteryzować się kształtem
Do roślin warzywnych z jadalnymi ogonkami liściowymi możemy zaliczyć
Które z poniższych warzyw jest warzywem liściastym?
Przygotowując wyroby z ciasta kluskowego, należy przesiać mąkę, a następnie wykonać następujące czynności:
Jakiego rodzaju mięso powinno się wykorzystać do przygotowania potrawy boeuf Stroganow?
Które urządzenie stosowane w zakładach do oczyszczania ścieków mieli odpady z gastronomii, umożliwiając ich bezpośrednie wprowadzenie do kanalizacji?
Do sporządzenia vol-au-vent należy stosować ciasto
Cechy charakterystyczne mięs przygotowywanych na sposób angielski to
Który z wymienionych artykułów spożywczych został zakonserwowany za pomocą metody biologicznej?
Kuchnia, w której piwo, miody pitne oraz nalewki odgrywają istotną rolę, to
Osoba jest nieprzytomna, oddycha i ma wyczuwalne tętno. Jakie działania należy podjąć przy udzielaniu jej pierwszej pomocy?
Jakie rękawice powinien nosić kucharz, aby uniknąć wyślizgnięcia się żywej ryby z rąk podczas wstępnej obróbki?
Pierwsze kroki w udzielaniu pomocy konsumentowi, który stracił przytomność, powinny obejmować
Jaką dodatkę powinno się serwować do zupy szczawiowej?
Która potrawa dostarcza po spożyciu najwięcej błonnika pokarmowego ?
Schab oraz biodrówka są częściami rozbioru tuszy
W trakcie przerwy uczeń zjadł 150 g chipsów oraz wypił 200 ml coca-coli. Oblicz całkowitą wartość energetyczną tego posiłku (wartość energetyczna 100 g chipsów - 552 kcal, 100 ml coca-coli - 42 kcal)?
Aby przygotować krupniki, należy gotować kasze do odpowiedniej konsystencji?
Krokiety z nadzieniem mięsnym powinny być formowane
Delikatny smak kapusty włoskiej uzyskuje się dzięki gotowaniu jej
Zastosowanie materiałów wtórnych to
W zakładzie gastronomicznym magazyny żywności powinny być wyposażone
Jaki zestaw przyborów i naczyń jest wymagany do sporządzenia 5 porcji kopytek?