Pytanie 1
Do osuszania masy jajecznej należy użyć suszarki
Wynik: 40/40 punktów (100,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Do osuszania masy jajecznej należy użyć suszarki
Kości stanowiące odpad w zakładach przetwórstwa mięsnego mogą być wykorzystywane do wytwarzania
Analiza olejów pod kątem zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych realizowana jest poprzez oznaczenie liczby
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, określ minimalną liczbę próbek, którą należy pobrać z partii produkcyjnej, liczącej 100 kg kiełbasy jałowcowej.
Instrukcja laboratoryjna (fragment) | |
---|---|
Minimalna liczba próbek pierwotnych, którą należy pobrać z partii | |
Jeżeli masa partii jest mniejsza od 50 kg, to liczba próbek wynosi 3, przy masie od 50 kg do 500 kg - 5 próbek, przy masie powyżej 500 kg - 10 próbek lub jeżeli liczba puszek, kartonów lub innych pojemników w partii wynosi od 1 do 25, to liczba próbek wynosi 1, od 26 do 100 - 5 próbek, powyżej 100 - 10 próbek |
Liofilizacja to metoda stosowana w produkcji
Zdefiniuj według technologii poprawną sekwencję wybranych kroków w procesie warzenia piwa.
Gdzie znajduje się instrukcja bezpieczeństwa dotycząca użytkowania maszyny?
Ile procent wody znajduje się w mące pszennej, jeśli próbka mąki o wadze 3,000 g po procesie suszenia miała masę 2,580 g?
Ile słoików jest potrzebnych do zapakowania 5 ton powideł śliwkowych, jeśli masa brutto słoika z powidłami wynosi 800 g, a masa netto powideł w słoiku to 500 g?
Który typ przenośnika pozwala na transport wafelków zarówno w opakowaniach, jak i luzem?
Jaką masę buraków cukrowych trzeba zastosować do wytworzenia 100 kg cukru, jeśli zawartość sacharozy w buraku cukrowym wynosi 16%?
Co jest produktem ubocznym w trakcie wytwarzania oleju?
Aby oddzielić składniki mieszaniny o różnych temperaturach wrzenia, należy wykorzystać
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką ilość ton dżemu brzoskwiniowego wyprodukuje zakład w ciągu 5 dni, jeżeli wydajność linii produkcyjnej wynosi 240 kg na godzinę i pracuje w trybie dwóch 8-godzinnych zmian dziennie?
Aby usunąć sacharozę z krajanki buraczanej w procesie produkcji cukru, należy wykorzystać
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Konszowanie to jeden z kroków w procesie wytwarzania
Aby uzyskać odpowiednią konsystencję sernika na zimno, potrzebne jest
Jaki zestaw gazów jest stosowany do utrwalania produktów poprzez ich pakowanie w zmodyfikowanej atmosferze (MAP)?
Jak nazywa się proces wprowadzania dwutlenku siarki podczas produkcji wina?
Jaką metodą należy zabezpieczyć przetwory z warzyw w zalewie octowej?
W ocenie sensorycznej defektem serka topionego będzie
Jaką grupę maszyn oraz urządzeń należy wykorzystać w procesie produkcji surowej kiełbasy białej?
Wskaź grupę cech oceny sensorycznej?
Podczas wytwarzania kefiru zachodzi proces fermentacji
Ile etykiet powinno się przygotować do oklejenia 20 000 sztuk szklanych butelek, jeśli straty etykiet podczas ich naklejania wynoszą 0,5%?
Ile zmian 8-godzinnych powinna zrealizować linia produkcyjna makaronu o wydajności 50 kg/h, jeśli złożono zamówienie na 1,6 tony makaronu?
Jaki procent wyniesie strata wypiekowa, jeśli masa surowego ciasta wynosi 1,16 kg, a masa świeżego chleba 1,03 kg?
Aby oddzielić chemiczne zanieczyszczenia (fuzle) obecne w spirytusie, jakie urządzenie należy zastosować?
Który z podanych surowców powinien być przechowywany w temperaturze od 14 do 18 °C?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W procesie produkcji słodzonego mleka zagęszczonego nie występuje etap
Ile sztuk opakowań trzeba przygotować do zapakowania 800 kg kiełbasy żywieckiej, jeżeli 300 kg kiełbasy zostanie umieszczone w opakowania po 250 g, a reszta w opakowania po 500 g?
Resztki pozostałe po pakowaniu sera podpuszczkowego, są wykorzystywane do produkcji sera
Lecytyna oraz śruta poekstrakcyjna to produkty, które powstają jako efekty uboczne w procesie przetwórstwa
Zniszczoną szklaną zlewkę, która wcześniej służyła do analizy żywności, należy
Zgodnie z zamieszczonym fragmentem instrukcji laboratoryjnej, aby oznaczyć zawartość witaminy C w soku cytrynowym, należy badaną próbkę soku miareczkować
Fragment instrukcji laboratoryjnej |
---|
Metoda miareczkowa oznaczania witaminy C polega na jej ekstrakcji roztworem kwasu szczawiowego, a następnie utlenieniu kwasu askorbinowego do dehydroaskorbinowego w środowisku kwaśnym za pomocą mianowanego, niebieskiego barwnika 2,6-dichlorofenoloindofenolu (DCIP). Reakcja przebiega w sposób ilościowy, w stosunku 1:1 wynikającym z reakcji, a zawartość kwasu askorbinowego oblicza się z ilości zużytego mianowanego roztworu barwnika. Stosowany podczas oznaczenia niebieski barwnik 2,6-dichlorofenoloindofenol w środowisku kwaśnym w formie utlenionej przyjmuje zabarwienie różowe, natomiast w formie zredukowanej jest bezbarwny. Trwała barwa różowa podczas miareczkowania powstaje po całkowitym utlenieniu zawartego w próbie kwasu askorbinowego. |
Korzystając z zamieszczonej receptury na 1 kg ciasta z owocami oblicz, ile jaj należy użyć do produkcji 100 kg wyrobu gotowego, jeżeli jedno jajo waży 50 g.
Receptura na 1 kg ciasta z owocami | |
---|---|
Surowce | Ilość [g] |
mąka pszenna typ 450 | 250 |
mąka ziemniaczana | 100 |
cukier | 200 |
cukier puder | 50 |
masło | 125 |
jaja | 200 |
owoce | 250 |
proszek do pieczenia | 4 |