Pytanie 1
W kawiarni, gdzie zastosowano marżę gastronomiczną na poziomie 25%, deser lodowy ma cenę 10 zł. Jaka jest cena gastronomiczna deseru bez uwzględnienia marży?
Wynik: 30/40 punktów (75,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
W kawiarni, gdzie zastosowano marżę gastronomiczną na poziomie 25%, deser lodowy ma cenę 10 zł. Jaka jest cena gastronomiczna deseru bez uwzględnienia marży?
Usługa a'la carte polega na wyborze dań
W diecie o łatwej strawności zaleca się zupę
Kawa serwowana w szerokich filiżankach z uchwytem, tworząca z ciepłym mlekiem trójwarstwowy napój, to kawa
Jaką metodę obróbki cieplnej uznaje się za najbardziej optymalną w dietetyce?
Jakie zmiany zachodzą w jajkach podczas ich długotrwałego przechowywania?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Pracownik obsługujący kuter doznał porażenia prądem i stracił przytomność. Co powinno być wykonane w pierwszej kolejności?
Na obiad w przedszkolu podano między innymi zupę kalafiorową w ilości 250 g. Korzystając z danych zawartych w tabeli, oblicz ile białka dostarczy ta potrawa. Zawartość składników odżywczych w 100 g potrawy:
Nazwa potrawy | Białko w 100 g | Tłuszcz w 100 g | Węglowodany w 100 g |
---|---|---|---|
Zupa kalafiorowa | 1,6 g | 0,6 g | 4,9 g |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Kilka dni przechowywania owoców i warzyw w szczelnych plastikowych pojemnikach prowadzi do
Pęczak wytwarzany jest
Który z wymienionych kanałów dystrybucji powinien wykorzystywać właściciel lokalu gastronomicznego, jako najbardziej opłacalny z perspektywy ekonomicznej?
W restauracji miejsce dla kelnerów powinno znajdować się pomiędzy
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Metoda biologicznego konserwowania ogórków opiera się na wykorzystaniu fermentacji?
Z mąki pszennej, margaryny bądź masła, jajek oraz wody należy przygotować ciasto?
Subtelny smak kapusty włoskiej osiąga się poprzez jej gotowanie
Zgodnie z przepisem, z 0,6 kg buraków można przygotować 5 porcji sałatki. Ile porcji tej potrawy można wykonać z 6 kg buraków?
Jaką potrawę przygotowuje się przy użyciu metody duszenia?
Jak dokonuje się tamowania krwotoków oraz opatrywania ran?
Przy przygotowywaniu kremu beżowego, białka powinno się
Zgodnie z zasadami ergonomii, długość miejsca pracy dla pojedynczego pracownika w dziale produkcyjnym w zakładzie gastronomicznym powinna wynosić
Aby całkowicie zlikwidować mikroorganizmy w konserwowanej żywności, należy zastosować
W trakcie czyszczenia i konserwacji automatycznej krajalnicy do wędlin, po zakończeniu pracy urządzenia, jakie kroki należy wykonać?
Wymień części półtuszy wołowej.
Jaką wartość energetyczną ma 100 g filetów z dorsza podanych po grecku, w przypadku gdy zawierają 11 g białka, 11 g tłuszczu oraz 5 g węglowodanów?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Którą potrawę można przygotować, wykorzystując wszystkie podane surowce i półprodukty?
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
---|---|
Surowce/ półprodukty | Ilość |
ziemniaki | 1700g |
cebula | 100g |
mąka pszenna | 50g |
jaja | 2 szt. |
olej | 150g |
cukier | 150g |
sól | do smaku |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Ile ugotowanej wieprzowiny trzeba przygotować, aby przyrządzić zapiekankę z 3 kg makaronu, wiedząc, że do produkcji zapiekanki na 600 g makaronu używa się 150 g wieprzowiny?
W placówkach zbiorowego żywienia typu zamkniętego, przez jaki czas przechowuje się próbki żywności?
Płuczko-obieraczka to mechaniczne urządzenie, które ułatwia wstępną obróbkę zabrudzonych warzyw
Którego surowca brakuje w przedstawionym wykazie surowców, potrzebnych do sporządzenia pstrąga na niebiesko?
Surowiec |
Pstrąg rzeczny |
Włoszczyzna |
Ziele angielskie |
Pieprz |
Gorczyca |
Sól |
Jakiego urządzenia należy użyć, aby jednocześnie poddać obróbce cieplnej różne potrawy?
Wskaż składniki odżywcze, pomiędzy którymi zachodzą procesy Maillarda?
Jaja, woda oraz ocet to składniki, które trzeba zastosować do przygotowania jaj
W trakcie opieki nad pacjentem w domu nie powinno się
Solanina jest wynikiem niewłaściwego składowania
Jakiego składnika używa się do przygotowania klasycznego befsztyku tatarskiego?