Pytanie 1
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wynik: 40/40 punktów (100,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką masę buraków cukrowych trzeba zastosować do wytworzenia 100 kg cukru, jeśli zawartość sacharozy w buraku cukrowym wynosi 16%?
Aby otrzymać 50 g 2-procentowego roztworu odczynnika, ile należy odważyć?
Który artykuł spożywczy powinien być szczególnie zabezpieczony przed światłem?
Który artykuł spożywczy powinien być szczególnie chroniony przed działaniem światła?
Jakie stężenie uzyska roztwór, jeśli do 200 g wody zostanie dodane 10 g suchego odczynnika?
W trakcie fermentacji leżakowej piwa w dużych, szczelnych zbiornikach z syfonem zachodzi proces karbonizacji, który polega na
Jaką temperaturę powinny mieć mrożonki w cukierni?
W jakiej metodzie separacji składników żywności wykorzystuje się siłę odśrodkową?
Kto powinien sprawować kontrolę nad procesem realizacji sterylizacji konserw?
Co należy zrobić, jeśli podczas dostawy mleka do zakładu przetwórstwa zostanie wykryte skażenie chemiczne?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką grupę maszyn oraz urządzeń należy wykorzystać w procesie produkcji surowej kiełbasy białej?
Do chemicznych metod konserwacji żywności zalicza się
Gdy kęsy ciasta drożdżowego w komorze rozrostowej rosną zbyt wolno, co należy zrobić?
Jaki procent wyniesie strata wypiekowa, jeśli masa surowego ciasta wynosi 1,16 kg, a masa świeżego chleba 1,03 kg?
Ile słoików jest potrzebnych do zapakowania 5 ton powideł śliwkowych, jeśli masa brutto słoika z powidłami wynosi 800 g, a masa netto powideł w słoiku to 500 g?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Proces produkcji obejmuje wykorzystywanie parowania ziarna zbóż
Przyprawa korzenna jest kluczowym składnikiem w produkcji
W dokumentacji systemu HACCP dla procesu produkcji nektaru jabłkowego w szklanych butelkach, w trakcie monitorowania CCP technolog ma za zadanie zarejestrować
W tabeli przedstawiono wyniki analizy sensorycznej produktu spożywczego w skali pięciopunktowej z uwzględnieniem współczynników ważkości. Ile punktów uzyskał badany produkt?
Wyróżnik jakościowy | Współczynnik ważności | Przyznana liczba punktów | Liczba punktów po uwzględnieniu współczynnika ważności |
---|---|---|---|
Wygląd | 0,2 | 2 | 0,4 |
Konsystencja | 0,2 | 4 | 0,8 |
Smakowitość | 0,6 | 5 | 3,0 |
Analiza fizyczna mleka polega na wyznaczeniu
Jaka będzie wydajność wyciągu mąki, jeżeli z 200 kg ziarna uzyskano 130 kg mąki?
Polarymetr jest narzędziem do określania zawartości
Z analizy karty charakterystyki wynika, że azotan (V) srebra
Fragment karty charakterystyki azotanu (V) srebra |
---|
Azotan (V) srebra przechowywać w czystych, suchych i zaciemnionych pomieszczeniach, w temperaturze 5÷15°C i wilgotności 20÷60%, w naczyniach szklanych i kamionkowych zamkniętych szczelnymi korkami, oblanymi parafiną. Trzymać oddzielnie od środków redukujących i materiałów palnych. Pojemnik powinien pozostać zamknięty i szczelny do czasu użycia. Pojemniki, które zostały otwarte muszą być ponownie uszczelnione i przechowywane w położeniu pionowym, aby nie dopuścić do wycieku substancji. Nie przechowywać w nieoznakowanych pojemnikach. Używać odpowiednich pojemników zapobiegających skażeniu środowiska. |
Procedury oraz wytyczne Dobrej Praktyki Produkcyjnej są oznaczane skrótem
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Podczas wytwarzania kefiru zachodzi proces fermentacji
W produkcji przemysłowej tradycyjnego makaronu 5-jajecznego nie wykorzystuje się
Mleko surowe, w którym wykryto antybiotyki, powinno być skierowane do
Jakie narzędzia należy zastosować do określenia kwasowości czynnej mleka?
Do zagrożeń biologicznych w produktach spożywczych zaliczane są
Kruszonkę uzyskuje się przez zmieszanie mąki, masła oraz cukru pudru w stosunku 2:1:1. Ile gramów masła powinno się użyć do 400 g mąki oraz 200 g cukru pudru, aby zachować te proporcje?
Który z wymienionych reagentów chemicznych służy jako wskaźnik w oznaczaniu kwasowości miareczkowej mleka?
Proces pozyskiwania oleju z wytłoków rzepaku przy użyciu rozpuszczalnika organicznego to
Fuzle to produkt uboczny, który powstaje w procesie technologicznym podczas wytwarzania
Odpady tłuszczowe z frytownic są produktem ubocznym, który powstaje w trakcie wytwarzania
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Najlepszym naczyniem do odmierzenia 2 cm3 odczynnika chemicznego jest