Pytanie 1
Aby przygotować roladę biszkoptową, należy wybrać mąkę o
Wynik: 19/40 punktów (47,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Aby przygotować roladę biszkoptową, należy wybrać mąkę o
Który typ przetworów owocowych uzyskuje się poprzez konserwację surowca techniką zagęszczania?
Aby przygotować omlet biszkoptowy, oprócz jajek, masła i soli, co jeszcze powinno być użyte?
Korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego, należy sporządzić
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
Wołowina bez kości | 700 g |
Mąka | 10 g |
Smalec | 50 g |
Masło | 20 g |
Jakie narzędzia są przeznaczone do wstępnej obróbki mięsa?
Lada bemarowa to sprzęt przeznaczony do
Ile zmielonej kawy jest potrzebne do przygotowania 50 porcji napoju o pojemności 200 ml, jeśli do uzyskania 1 litra wykorzystuje się 60 g kawy?
Oblicz, ile elektrycznych patelni będzie wymaganych w stołówce szkolnej do równoczesnego usmażenia 250 porcji kotletów mielonych. Przyjmij do obliczeń:
- wydajność katalogowa jednej patelni - 180 szt./h,
- czas potrzebny na usmażenie wszystkich porcji kotletów - 30 minut.
Leczo to tradycyjna potrawa z Węgier. Kluczowe składniki to cebula, pomidory oraz
W jakiej sekwencji powinny być rozmieszczone meble oraz urządzenia w zmywalni naczyń stołowych?
Przygotowując potrawę smażoną "Warzywa na patelnię" z użyciem mrożonych warzyw, powinno się
Jakie aspekty nie są objęte systemem jakości zdrowotnej żywności GMP?
Jaką czynność wstępnej obróbki należy zrealizować w czystej przygotowalni zakładu gastronomicznego?
Jak można uniknąć negatywnych efektów przy rozmrażaniu rybnych filetów w dużych blokach?
Umieszczanie przyprawionych kawałków słoniny wewnątrz fragmentów chudej wołowiny przeznaczonej do duszenia to
Przygotować kawę w ekspresie i przelać do podgrzanej filiżanki. Śmietankę należy podgrzać i serwować w oddzielnym dzbanuszku. Cukier podać w cukierniczce. Na podstawie powyższego opisu, jaką kawę należy przygotować?
Oblicz, jaka będzie cena sprzedaży 250 ml coca-coli w lokalu gastronomicznym, jeśli cena zakupu 1 litra coca-coli to 2 zł, marża gastronomiczna wynosi 100%, a stawka VAT to 7%?
Mleko pasteryzowane powinno być przechowywane w jakiej temperaturze?
Jakie urządzenie powinno być wykorzystane do smażenia oraz duszenia?
Jakie wino powinno się serwować do dania z kurczaka?
Jakie surowce po zjedzeniu stanowią najlepsze źródło witaminy C?
Do konserwacji warzyw powinno się użyć kwasu
Czy mycie mięsa przed umieszczeniem go w lodówce przyczynia się do
Ile wynosi koszt zakupu surowców potrzebnych do produkcji jednej porcji zupy kurpiowskiej, ustalony na podstawie normatywu surowcowego na 4 porcje?
Normatyw surowcowy żupy kurpiowskiej na 4 porcje | |||
---|---|---|---|
Surowiec | Ilość [kg] | Cena 1kg [zł] | Koszt zakupu [zł] |
Kapusta | 0,5 | 4,0 | 2,0 |
Marchew | 0,2 | 3,0 | 0,6 |
Cebula | 0,1 | 3,0 | 0,3 |
Tłuszcz | 0,1 | 3,0 | 0,3 |
Mąka | 0,1 | 2,0 | 0,2 |
Przecier pomidorowy | 0,1 | 6,0 | 0,6 |
Zastosowanie kombinacji dwóch metod konserwacji żywności: mrożenia i osuszania występuje podczas
Jakie sery są uznawane za francuskie?
Do przygotowania ciasta biszkoptowego należy użyć podstawowych składników: jaja, mąka oraz cukier w proporcjach 2 kg : 1 kg : 1 kg. Ile jajek trzeba mieć, aby zrobić ciasto z 1 kg mąki, przy założeniu, że jedno jajo ma wagę 50 gramów?
Zjawiska związane z aktywnością pleśni oraz bakterii gnilnych w przechowywaniu żywności są zjawiskami
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kotleta mielonego.
surowce do produkcji kotletów mielonych | zużycie surowca na 1 porcję kotleta | wartość energetyczna 100g surowca |
---|---|---|
wołowina (okrawki) | 25 g | 127 kcal |
wieprzowina (okrawki) | 45 g | 290 kcal |
jaja | 15 g | 138 kcal |
tłuszcz | 12 g | 900 kcal |
cebula | 8 g | 28 kcal |
bułka tarta | 8 g | 362 kcal |
Którą potrawę należy przygotować na podstawie przedstawionej receptury?
cielęcina z/k | 600 g |
|
włoszczyzna | 150 g | |
woda | 600 g | |
natka pietruszki | 10 g | |
masło | 50 g | |
mąka pszenna | 50 g |
Którą potrawę należy wykonać, wykorzystując wszystkie surowce podane w normatywie?
Surowce | Ilość |
---|---|
ziemniaki ugotowane zmielone | 1,0 kg |
ser twarogowy mielony | 0,5 kg |
mąka pszenna | 0,17 kg |
jaja | 2 szt. |
bułka tarta do posypania | 0,02 kg |
cukier do posypania | 0,02 kg |
masło do polania | 0,05 kg |
sól, cynamon | do smaku |
Jaki jest średni udział energii pochodzącej z białek, tłuszczów i węglowodanów w zdrowej diecie?
Który z poniższych zestawów potraw powinien być zalecany osobie cierpiącej na kamicę żółciową?
Co należy zrobić w przypadku krwawienia z nosa?
Jaką czynność w procesie mycia naczyń stołowych realizuje się na końcu?
Kosze na odpady powinny być opróżniane, gdy są wypełnione do
W przypadku krwawiącej rany z ostrym obiektem w środku, najważniejsze jest przede wszystkim
(UWAGA: W tym pytaniu może występować błąd w kluczu - pytanie jest weryfikowane)
Gdy pracownik przy odcedzaniu ziemniaków oparzył sobie rękę, powinien przede wszystkim
Jakie właściwości ma fasola typu flageolet?
Wybierz rodzaje kasz, które nadają się do przygotowania w sypkiej formie, z zachowaniem odpowiednich zasad obróbki cieplnej oraz proporcji wody.