Pytanie 1
Aby serwować zupę typu consommé, kelner powinien użyć łyżki
Wynik: 22/40 punktów (55,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Aby serwować zupę typu consommé, kelner powinien użyć łyżki
Do czego wykorzystuje się Blender?
Kto jest odpowiedzialny za serwowanie dania głównego na zimnym talerzu konsumentowi?
Wędliny powinny być przechowywane w chłodni o wilgotności względnej powietrza wynoszącej 70% - 80% oraz temperaturze
Jakie działania przygotowawcze są związane z organizacją okolicznościowych przyjęć?
Produkt uzyskany poprzez proces biologiczny to
"Jaja ugotowane na twardo, pokrojone w małą kostkę" stanowią składnik sosu
Jaką potrawę kelner ma możliwość przygotować przy stoliku klienta?
W trakcie serwowania śniadania gościom w hotelowym pokoju, kelner powinien w pierwszej kolejności
Kelner, wykonując zamówienie room-service, ma prawo wejść do pokoju gościa po
Jaką potrawę powinno się uwzględnić w menu, gdy restauracja planuje rozszerzenie oferty o dania kuchni węgierskiej?
Zakres działania Dobrej Praktyki Higienicznej w lokalu gastronomicznym obejmuje
Jaki dodatek skrobiowy warto zaproponować klientowi, jeśli zamówił on sznycla wiedeńskiego jako danie główne?
Goście złożyli zamówienie na przekąskę: galantynę z kurczaka z pieczywem i masłem, a także białe wino i wodę. Jakie danie powinien najpierw podać kelner?
Jakie cechy osobowości są niewskazane w pracy kelnera?
Jaja stanowią podstawowy element
Napoje musujące powinny być serwowane gościowi
Karp w sosie szarym to danie
Bezprzewodowy bonownik kelnerski do zdalnej obsługi służy do
Molton, ułożony na stole zgodnie z zasadami nakrywania stołów, nie pełni roli
Aby przygotować podstawowy sos holenderski, obok klarowanego masła, soku z cytryny, wody i soli, konieczne jest dodanie
Aby przygotować mizerię, trzeba użyć
W jakiej kolejności kelner powinien serwować poszczególne dania podczas uroczystej kolacji?
Goblet to szklane naczynie, które wykorzystuje się do podawania
Kelner może zasugerować gościom, którzy wolą gorące przystawki
Jakie danie klasyfikowane jest jako gorąca zakąska?
Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli wskaż warunki odpowiednie do przechowywania zakąsek zimnych.
Czas przechowywania | Temperatura przechowywania | |
---|---|---|
A. | do 12 godzin | 2°C – 6°C |
B. | do 16 godzin | 6°C – 10°C |
C. | do 20 godzin | 8°C – 12°C |
D. | do 24 godzin | 10°C – 14°C |
W trakcie przeprowadzania wstępnej obróbki surowców należy je
Przedstawiony w tabeli fragment karty menu dotyczy
Karta menu fragment | |
---|---|
Krewetki blanszowane na maśle ziołowym z grzankami czosnkowymi, podane na żeliwnym półmisku | |
Kęski z polędwicy wołowej z grzybami leśnymi i grzankami czosnkowymi, podane na żeliwnym półmisku | |
Małże św. Jakuba na puree jabłkowo-imbirowym z chorizo, sosem z maracui i grzankami ziołowymi | |
Szparagi zapiekane w sosie carbonara podawane na żeliwnym półmisku |
Kelner, przyjmując zamówienie w ramach usługi room service, nie musi zasięgnąć od gościa hotelowego informacji
Czy ser feta jest częścią sałatki
Co jest kluczowe przy dekantacji wina?
Jakie dania serwuje się przy użyciu metody francuskiej?
Podczas serwowania kawy, kelner powinien zaproponować...
Serwowanie zamówionych dań i napojów w barze jest typowe dla systemu samoobsługi rodzaju
W sekcji gastronomicznej restauracji zatrudniony jest
Podczas obsługi gości za pomocą serwisu synchronicznego dania powinny być serwowane
Kelner, obsługując zamówienie na lampkę wina dry red, powinien zaserwować kieliszek wina
Jakiego stopnia wysmażenia ma befsztyk wołowy, jeśli był smażony przez 1,5 minuty z każdej strony?
Podczas serwisu angielskiego, kelner powinien zbliżyć się do gościa z lewej strony, aby