Pytanie 1
Do kategorii usług dodatkowych oferowanych w lokalach gastronomicznych można zaliczyć
Wynik: 29/40 punktów (72,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Do kategorii usług dodatkowych oferowanych w lokalach gastronomicznych można zaliczyć
Na obiad serwowany zaplanowano podanie: wina czerwonego, czystej wódki, koniaku oraz wody. Jakie naczynia do napojów powinny być przygotowane do nakrycia stołu na obiad?
Którą zupę należy podać w talerzu głębokim?
Jaką wartość energetyczną mają 2 kostki czekolady o łącznej wadze 12 g, jeśli 100 g czekolady dostarcza 500 kcal?
Kiedy zakład gastronomiczny identyfikuje swoje atuty oraz słabości, a także analizuje szanse i zagrożenia związane z otoczeniem, to dokonuje
Jaką ilość witaminy C zawiera porcja zasmażanych buraczków, biorąc pod uwagę, że przeciętne straty tej witaminy podczas obróbki wstępnej i cieplnej wynoszą 60%, a zawartość witaminy C w 100 gramach surowych buraków to 10 mg, natomiast do przygotowania jednej porcji potrawy potrzebne jest 200 g buraków?
Który z wymienionych surowców zawiera w 100 g najwięcej białka?
Metoda obsługi gości przy stole konsumenckim, gdzie konsument sam nakłada potrawę na talerz z półmiska, który trzyma kelner, to
Przykładem działań związanych z public relations w restauracji jest
W menu restauracji dla osób na diecie lekkostrawnej powinna znaleźć się zupa
Kto odpowiada za kontrolowanie sanitarnych aspektów produkcji żywności?
Jaką ilość miodu naturalnego w kilogramach trzeba przygotować, aby zastąpić 0,6 kg cukru, jeśli według tabeli zamienności produktów spożywczych 125 g miodu naturalnego odpowiada 100 g cukru?
Do sektora prywatnego rynku usług kulinarnych należy żywienie
Do serwowania wina z butelki do kieliszków gości należy zastosować metodę
Motywowanie klientów do nabycia dodatkowej potrawy lub napoju stanowi przykład sprzedaży
Jaką wartość energetyczną ma 200 g jajecznicy z dodatkiem szynki, która zawiera 12,0 g białka, 14,0 g tłuszczu oraz 1,0 g węglowodanów?
Co oznacza usługa room service?
Do zakładów gastronomicznych typu żywieniowego zalicza się:
Który jadłospis obiadowy zaplanowano zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia?
Głównym węglowodanem występującym w ziemniakach jest
W standardowym menu restauracyjnym lista dostępnych potraw powinna być rozpoczęta od dań z kategorii
Podając gościom zupę wyporcjowaną w talerzu głębokim, kelner stosuje serwis
Ile pęczków rzodkiewki o masie 0,25 kg każdy należy zaplanować do sporządzenia 50 porcji surówki, jeżeli do wykonania 1 porcji potrzeba 30 g tego surowca?
Usługą uzupełniającą restauracji jest
Jednym z powodów niedoczynności tarczycy jest
Planowanie przyjęcia w postaci lampki wina powinno odbywać się w godzinach
Zgodnie z regułą wymienności produktów, mięso można zamienić na
Który zestaw dań jest ułożony zgodnie z zasadami tworzenia menu?
Klasycznym sposobem serwowania węgierskiej zupy gulaszowej jest podanie jej w
Aby obsłużyć przyjęcie rodzinne serwisem rosyjskim, należy przydzielić kelnerów do serwowania gościom
W technologii produkcji marchwi zasmażanej, po pobraniu surowców z magazynu, jakim etapem jest następny?
Do konsumpcji śniadania wiedeńskiego należy podać widelce i noże stołowe
Jakie przyjęcie łączy w sobie możliwość korzystania z miejsc siedzących oraz bufetów?
Do standardowego umeblowania sali konsumenckiej, które jest wykorzystywane do przechowywania bielizny stołowej, zastawy oraz sprzętu do obsługi klientów, należy
Posiłek składający się z bułki pszennej z masłem, twarogiem i herbatą jest uważany za niepełnowartościowy z powodu braku
Który pracownik w zakładzie gastronomicznym jest odpowiedzialny za zamawianie win, ich przechowywanie oraz doradzanie w zakresie doboru win do potraw?
Ile kaszy trzeba wziąć z magazynu, aby przygotować 60 porcji dodatku do dania głównego, jeśli normatyw surowcowy przewiduje 50 g suchego surowca na jedną porcję?
Normatyw surowcowy na 10 porcji dorsza panierowanego wymaga użycia 1 000 g filetów. Jaką ilość surowca należy przygotować do wyprodukowania 100 porcji tej potrawy?
Błonnik pokarmowy w organizmie człowieka
Za regulację stężenia glukozy we krwi w organizmie człowieka odpowiada