Pytanie 1
Zjawiska wywoływane przez mikroorganizmy w przechowywanych produktach spożywczych można zakwalifikować jako zmiany
Wynik: 12/40 punktów (30,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Zjawiska wywoływane przez mikroorganizmy w przechowywanych produktach spożywczych można zakwalifikować jako zmiany
Białe wino nie powinno być serwowane z
W profilaktyce przed powstawaniem odleżyn u pacjentów leżących kluczową rolę odgrywa
Którą potrawę należy przygotować na podstawie przedstawionej receptury?
cielęcina z/k | 600 g |
|
włoszczyzna | 150 g | |
woda | 600 g | |
natka pietruszki | 10 g | |
masło | 50 g | |
mąka pszenna | 50 g |
Jakie grupy produktów, według systemu jakości żywności, mogą być przechowywane razem w zamrażarce?
Jakie procesy obróbki cieplnej są stosowane w diecie o niskiej kaloryczności?
Do opiekania dań używa się
Jaja po dezynfekcji powinny być przechowywane
Minimalna temperatura, którą należy zmierzyć przez 2 minuty wewnątrz pieczonego schabu, powinna wynosić co najmniej
Przed smażeniem sznycla ministerskiego należy
W zamieszczonym wykazie składników na pierogi leniwe w miejsce znaku zapytania należy dobrać
Składniki pierogów leniwych |
---|
? |
Ugotowane ziemniaki |
Mąka pszenna |
Jaja |
Sól |
Oblicz, jaką ilość wody należy przygotować do wykonania kleiku z 250 cm3 kaszy manny, jeśli na jedną objętość kaszy przypada 6 objętości wody?
Jaką strategię ustalania cen powinien zastosować lokal gastronomiczny, który planuje wprowadzenie innowacyjnej usługi kulinarnej - kuchni molekularnej?
Filet dorsza, który jest przyprawiony, obtoczony w panierce i gotowy do smażenia, to
Jakie cechy jaj stosuje się do przygotowania sufletu czekoladowego?
W trakcie prowadzenia resuscytacji krążeniowo-oddechowej, czynności dotyczące masażu serca oraz sztucznego oddychania powinny być realizowane z jaką częstotliwością?
Zupę kremową ze szparagów powinno się serwować
Jaką potrawę można przygotować, wykorzystując wszystkie podane surowce?
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |||
---|---|---|---|
kurczęta patroszone | 1750 g | sól | 10 g |
woda | 1500 cm3 | masło | 30 g |
marchew | 100 g | mąka | 30 g |
pietruszka | 50 g | żółtko (1 szt.) | 20 g |
seler | 50 g | masło | 20 g |
cebula | 50 g | zielona pietruszka |
Efektywna gospodarka żywnością to
Jak nazywa się zupa pochodząca z Włoch?
Jaką metodę należy zastosować, aby nadać świeży wygląd zwiędniętej marchwi?
Aby przygotować omlet biszkoptowy, oprócz jajek, masła i soli, co jeszcze powinno być użyte?
Które ciasto wyrabiane w naczyniu należy sporządzić na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego?
Mąka (g) | Jaja (szt) | Woda (cm³) | Masło (g) |
---|---|---|---|
380 | 3 | 270 | 65 |
Aby przygotować sos "tzatziki", konieczne są składniki
W trakcie czyszczenia i konserwacji automatycznej krajalnicy do wędlin, po zakończeniu pracy urządzenia, jakie kroki należy wykonać?
Skrót określający dobrą praktykę higieniczną to
Przy obieraniu marchwi powstaje 15% strat. Ile marchwi trzeba wykorzystać, aby uzyskać 85 kg półproduktu do surówki?
Aby przygotować czerninę, należy zastosować krew
Aby przyrządzić omlet naturalny, kucharz powinien przygotować na swoim stanowisku miskę, patelnię oraz
W diecie o lekkiej strawności dopuszczalne jest używanie łagodnych ziół w ograniczonej ilości. Do tych ziół należy
Czy pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikowi środki ochrony indywidualnej, które otrzymały
Jakie potrawy można zaliczyć do tradycyjnej kuchni polskiej?
Jaki produkt powstaje z sardeli?
Jakie naczynie jest odpowiednie do podania surówki owocowej?
Jakiego elementu marketingu mix użył właściciel restauracji "Zamkowa", aby zorganizować dla zespołu szkolenie dotyczące komunikatywnej znajomości języka angielskiego?
Jakie zjawisko występuje przy przygotowywaniu mizerii?
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż optymalne warunki przechowywania jabłek.
Surowiec | Temperatura środowiska [°C] | Wilgotność powietrza [%] | |
---|---|---|---|
I | owoce pestkowe | 0 ÷ 2 | 85 ÷ 90 |
II | owoce jagodowe | 0 ÷ 2 | 90 ÷ 95 |
III | owoce ziarnkowe | 2 ÷ 4 | 85 ÷ 90 |
IV | owoce południowe | 10 ÷ 15 | 90 ÷ 95 |
Zjawisko wiązania wody za pomocą pektyn to
Zmiany zachodzące w przechowywanych owocach, które skutkują poprawą ich wyglądu, smaku oraz zapachu, są efektem
Aby przygotować krupniki, należy gotować kasze do odpowiedniej konsystencji?