Pytanie 1
Ile kartonów jest potrzebnych do zapakowania 300 babeczek, gdy w jednym opakowaniu znajduje się 15 sztuk?
Wynik: 34/40 punktów (85,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Ile kartonów jest potrzebnych do zapakowania 300 babeczek, gdy w jednym opakowaniu znajduje się 15 sztuk?
Przyrządami pomiarowymi wykorzystywanymi w magazynach surowców cukierniczych powinny być
Sernik na bazie żelatyny powinien być przechowywany w temperaturach
Aby uzyskać 1000 kg masy sezamowej, wymagane jest 500 kg miazgi sezamowej. Jaką ilość masy sezamowej można wyprodukować z 1500 kg miazgi sezamowej?
Produkt można zakwalifikować jako słodycz trwałą, jeśli jego kluczowe właściwości fizykochemiczne pozostają niezmienne podczas przechowywania w odpowiednich warunkach przez co najmniej
W cukierniach nie powinno się używać wózków do przechowywania surowców cukierniczych
Który wyrób cukierniczy produkowany jest zgodnie z recepturą zamieszczoną w tabeli?
Surowce | Ilość [g] |
---|---|
ser twarogowy tłusty | 600 |
cukier | 200 |
jajo (8 sztuk) | 400 |
masło | 130 |
mąka ziemniaczana | 60 |
kasza manna | 60 |
proszek do pieczenia | 15 |
skórka pomarańczowa | 40 |
rodzynki | 30 |
esencja pomarańczowa | 1 |
tłuszcz do formy | 20 |
bułka tarta | 10 |
Aby wyprodukować 1 kg cukierków pudrowych prasowanych, potrzeba 1000 g cukru pudru oraz 50 g syropu ziemniaczanego. Koszt 1 kg cukru pudru wynosi 3 zł, a 1 kg syropu ziemniaczanego 2 zł. Jakie będą wydatki na surowce potrzebne do wytworzenia 1 kg cukierków?
Ile kilogramów masy serowej można uzyskać z 14 kg białego sera, jeśli z 0,7 kg białego sera powstaje 1 kg masy serowej?
Drożdże są użyteczne w produkcji, jeżeli ocena organoleptyczna wykazała, że mają
Karmelki powinny być przechowywane w magazynie, gdzie maksymalna wilgotność powietrza wynosi
W produkcji czego wykorzystuje się formowanie ciasta przez wyciskanie za pomocą worka cukierniczego?
Zakład cukierniczy produkuje ciastka kokosanki, gotowe wyroby pakuje w torebki po 100 g. Ile sztuk torebek należy przygotować, aby zapakować kokosanki wyprodukowane w ilości zgodnej z recepturą zamieszczoną w tabeli?
Receptura na kokosanki | |
---|---|
Surowce | Ilość [g] |
Wiórki kokosowe | 500 |
Jaja | 200 |
Cukier puder | 400 |
Wydajność | 1 000 |
Zamieszczony fragment instrukcji technologicznej dotyczy produkcji
...mąkę przesiej, posiekaj z tłuszczem, dodaj jajo i żółtko, śmietanę, zagnieć ciasto i pozostaw w chłodnym miejscu na około 30 minut..., przygotuj nadzienie... |
Czemu służy przebijanie ciasta drożdżowego?
W zakładzie cukierniczym kokosanki są pakowane po 200 g w dekoracyjne torebki. Ile takich torebek będzie potrzebnych do zapakowania 20 kilogramów kokosanek?
Jak powinien się zachować pracownik przy odbiorze śmietany 18% do magazynu zakładu cukierniczego, jeśli zauważył, że termin jej ważności już minął?
Aby sernik na zimno uzyskał odpowiednią konsystencję, należy zastosować
Do produkcji używa się ugniatarek oraz przeciągarek
Który z składników używanych do przygotowania kremu może prowadzić do zanieczyszczenia gotowego produktu bakteriami Salmonelli?
Aby przygotować 1000 g herbatników klawiszy, potrzeba 140 g glazury białkowej. Jaką ilość tego składnika należy użyć do wyprodukowania 25 kg tych ciastek?
Ile pudełek trzeba wykorzystać do spakowania 2000 pączków o masie około 80 g, jeśli w jednym pudełku znajduje się 25 sztuk?
Cukiernik, aby chronić ręce przed oparzeniami podczas ciągnięcia karmelu, powinien używać rękawic.
Produkty z ciasta piernikowego będą dłużej utrzymywać wilgotność, gdy do ich przygotowania użyje się dodatku
Precelki są klasyfikowane jako wyroby cukiernicze z ciast
Proces spulchniania ciasta francuskiego odbywa się w trakcie
Na jednej palecie znajduje się 24 kartony, z których każdy zawiera 30 paczek wafli. Ile palet trzeba przygotować, aby wysłać 2160 paczek wafli?
Ile dekoracyjnych pudełek należy przygotować do zapakowania 9 kg lukrowanych pierniczków, jeśli pakujemy je po 300 g w pudełko?
Jakie urządzenie służy do fermentacji formowanych porcji ciasta drożdżowego?
Aby usunąć pestki z wiśni w cukierni, należy wykorzystać
Ile kilogramów kokosanek wyprodukował zakład cukierniczy zgodnie z recepturą zamieszczoną w tabeli, jeżeli do ich produkcji zużył 10 kg wiórków kokosowych?
Receptura na kokosanki | |
---|---|
Surowce | Ilość w [g] |
Wiórki kokosowe | 500 |
Jaja | 200 |
Cukier puder | 400 |
Wydajność | 1 000 |
Przyjmując zamrożoną masę jajową, pracownik zauważył, że temperatura surowca wynosi -8°C. Zgodnie z obowiązującymi procedurami w tej sytuacji należy
Pracownik magazynu może ustalić organoleptycznie
Kruszonkę przygotowuje się z cukru, tłuszczu oraz mąki w proporcji 1:1:2. Jaką ilość mąki należy dodać do 200 g cukru i 200 g tłuszczu?
Wyznacz, ile kilogramów detergentu jest potrzebne do sporządzenia 80 litrów roztworu o zawartości 2%, zakładając, że 1 dm3 roztworu ma masę 1 kg.
Aby przygotować ciasto drożdżowe z owocami, należy wiśnie
Krem russel w temperaturze 6 stopni C może być przechowywany maksymalnie przez
Którego z parametrów nie ocenia się w sposób organoleptyczny?
W cukierni pączki są pakowane w opakowania jednostkowe po 4 sztuki, a te następnie umieszczane są w kartonach po 20 sztuk. Ile kartonów trzeba przygotować do zapakowania 2000 sztuk pączków?
Pieczenie produktów z ciasta francuskiego odbywa się w temperaturze 220÷240°C, co powoduje