Pytanie 1
Którą część cynamonu mieli się, aby uzyskać przyprawę?
Wynik: 19/40 punktów (47,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Którą część cynamonu mieli się, aby uzyskać przyprawę?
Kuchnia gorąca nie powinna mieć bezpośredniego połączenia
Jakim środkiem spożywczym o mineralnym pochodzeniu jest?
Zasady systemu HACCP sprowadzają się do
Befsztyk tatarski powinien być przechowywany w odpowiednich warunkach od momentu jego przygotowania maksymalnie
Do wyprodukowania 5 porcji klopsików wieprzowych wykorzystano łącznie 1050 g składników. Straty w masie w trakcie obróbki termicznej wyniosły 30%. Jaką masę ma jedna porcja potrawy gotowej do wydania?
Produkty wyłącznie pochodzące od zwierząt to
Który zestaw cech jest charakterystyczny dla śmietanki?
Zestaw cech | Barwa | Smak | Konsystencja | Zawartość tłuszczu w % |
---|---|---|---|---|
I | biała | kwaśny, orzeźwiający | płynna, gęsta | 0 ÷ 4 |
II | kremowa | słodki | płynna | 12 ÷ 36 |
III | kremowa | lekko kwaśny | gęsta, zawiesista | 12 ÷ 20 |
IV | biała | łagodnie kwaśny | galaretowata | 10 ÷ 20 |
Określ, jakie naczynie jest przeznaczone do serwowania zupy - kremu z krewetek?
Który z poniższych zestawów potraw powinien być zalecany osobie cierpiącej na kamicę żółciową?
Po oparzeniu gorącym olejem, na skórze utworzyły się pęcherze wypełnione płynem surowiczym. Jak należy postąpić z miejscem oparzenia?
Pilaw, kebab oraz zupa jogurtowa to typowe dania kuchni
Analiza zapachu, smaku, wilgotności oraz stopnia wypłukiwania i elastyczności glutenu jest częścią oceny jakości
W niemieckim serwisie surówkę warzywną do dania głównego należy serwować
Czym można rozpoznać, że mięso wieprzowe jest nieświeże?
Oblicz ilość energii w posiłku, który zawiera 40 g tłuszczu, 20 g białka oraz 100 g węglowodanów. W obliczeniach zastosuj przeliczniki energetyczne Atwatera:
1 g tłuszczu - 9 kcal
1 g białka - 4 kcal
1 g węglowodanów - 4 kcal
Fraszynki to danie z kuchni polskiej pochodzące z regionu
Która przyprawa dodana do ryżu sprawia, iż zyskuje on pomarańczowe zabarwienie?
Zatkany komin w kuchni z instalacją gazową stwarza ryzyko zatrucia dla pracujących tam kucharzy
Nadzienie składające się z rozgniecionych ziemniaków, białego sera i cebuli wykorzystuje się do wytwarzania
Jaką metodę obróbki termicznej powinno się zastosować do przygotowania "pstrąga na niebiesko"?
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować do przygotowania "Pstrąga na niebiesko"?
Smalec nie ulegnie jełczeniu, jeśli będzie przechowywany
Jaką cenę sprzedażową dla jednej butelki wina ustali punkt gastronomiczny, jeśli jej cena w detalu wynosi 35 zł, a marża wynosi 50%?
Jak długo maksymalnie można przechowywać świeże maliny w chłodni?
Minimalna temperatura, którą należy zmierzyć przez 2 minuty wewnątrz pieczonego schabu, powinna wynosić co najmniej
Czym jest podlaski sękacz?
W strefie higienicznej obiektu gastronomicznego przeprowadza się
Którą z aktywności hotelu można uznać za część 'public relations'?
W jakiej temperaturze powinno się przechowywać mleko oraz produkty mleczne?
Jakie ciasto jest wymagane do przygotowania vol-au-vent?
Z 1 kg schabu, 0,015 kg mąki oraz 0,05 kg tłuszczu przygotowano 5 porcji kotletów saute. Jakie składniki będą potrzebne do sporządzenia 30 porcji?
Jakie danie wigilijne jest tradycyjnym elementem polskiej kuchni?
Do warzyw, które mogą być przechowywane najdłużej w sprzyjających warunkach, zaliczają się
Podaj cenę netto gastronomiczną za 1 szklankę kompotu (200 ml), jeśli do sporządzenia 20 I kompotu, koszt owoców wyniósł 54 zł, cukru 6 zł, a marża gastronomiczna to 100%.
Procedury i instrukcje Dobrej Praktyki Higienicznej obejmują działania związane
Deski oraz uchwyty noży wykonane z polietylenu, stosowane do obróbki surowego mięsa w restauracjach zgodnych z systemem HACCP, powinny mieć kolor
Przy stosowaniu diety o niskiej wartości energetycznej, jakie produkty należy ograniczyć w diecie?
Pod wpływem ciepła, skrobia z dodatkiem tłuszczu lub w wersji suchej przechodzi w
Podczas podgrzewania skrobi w wodzie następuje