Pytanie 1
Płuczko-obieraczka to mechaniczne urządzenie, które ułatwia wstępną obróbkę zabrudzonych warzyw
Wynik: 4/40 punktów (10,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Płuczko-obieraczka to mechaniczne urządzenie, które ułatwia wstępną obróbkę zabrudzonych warzyw
Aby zachować naturalny kolor mięsa, nadać mu odpowiedni smak i aromat, a także wydłużyć jego trwałość, należy je poddać
Którego surowca brakuje w normatywie wykonania pierogów ruskich?
Surowce i półprodukty | Normatyw na 5 porcji |
---|---|
Mąka pszenna | 400 g |
Woda | 130 cm3 |
Ziemniaki | 700 g |
? | 200 g |
Smalec | 60g |
Cebula | 80 g |
Sól, pieprz | do smaku |
Jak obliczyć cenę gastronomiczną jednej butelki (250 ml) wody mineralnej, jeśli cena detaliczna wynosi 1,00 zł, marża gastronomiczna to 100 %, a podatek VAT wynosi 7 %?
Wewnętrzna temperatura smażonego kotleta wieprzowego powinna wynosić co najmniej
Odzież ochronna dla kucharza pracującego w kuchni gorącej powinna być zrobiona z materiału
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Umieszczanie składnika w zimnej wodzie i bardzo powolne podgrzewanie to technika gotowania
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jak należy serwować jednoporcjowy barszcz ukraiński?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Które z warzyw jest głównym źródłem chlorofilu?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Uzupełnieniem wartości odżywczych potrawy głównej, która składa się z pierogów z mięsem, w sezonie zimowym, jest
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zakażenie włośniami może wystąpić po zjedzeniu surowego mięsa, które nie było przebadane weterynaryjnie
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Podczas przechowywania mięsa dochodzi do procesu
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Czym jest tartinka?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ile porcji napoju można uzyskać z 8 opakowań soku, z których każde ma pojemność 1,5 l, jeżeli do przygotowania 1 porcji napoju potrzeba 200 ml soku?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na postawie zamieszczonego normatywu należy sporządzić
Normatyw surowcowy na 10 porcji | |
---|---|
Surowiec | Ilość |
Ziemniaki obrane surowe | 1 kg |
Ziemniaki ugotowane | 1 kg |
Jajo | 1 szt. |
Mąka ziemniaczana | 0,2 kg |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli określ, ile tłuszczu dostarczy spożycie II śniadania składającego się z 50 g chleba razowego, 5 g masła roślinnego, 10 g szynki wędzonej i 100 g ogórka.
Produkt | Zawartość tłuszczu w 100g produktu [g] |
---|---|
chleb razowy | 1,2 |
masło roślinne | 83 |
szynka wędzona | 33 |
ogórek | 0,1 |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaka temperatura jest wymagana do przechowywania ciepłych dań głównych w bemarze?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką ilość ziemniaków należy zastosować do przygotowania 2 porcji placków ziemniaczanych, jeżeli na 10 porcji potrzeba 3,5 kg tego składnika?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Aby przygotować 30 porcji kotletów panierowanych, które składają się z 800 g filetów drobiowych na 5 porcji, 2 jaj (100 g), 50 g mąki oraz 120 g bułki tartej, ile składników należy użyć:
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Obiekt gastronomiczny, zajmujący się przygotowaniem posiłków abonamentowych, regeneracyjnych oraz dietetycznych dla wyznaczonej grupy osób, to
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Pracownik jednostki zajmującej się żywieniem zbiorowym doświadczył porażenia prądem. Co powinno być zrobione w pierwszej kolejności?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Warzywa powinno się kroić na desce
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Wskaż właściwą metodę konserwacji środka spożywczego.
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do roślin warzywnych z jadalnymi ogonkami liściowymi możemy zaliczyć
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Risotto oraz lasagne to dania pochodzące z kuchni
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W liście surowców do sporządzenia kisielu porzeczkowego brakuje
Lista surowców do sporządzenia kisielu porzeczkowego |
---|
porzeczka czarna |
woda |
? |
cukier |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Którą z aktywności hotelu można uznać za część 'public relations'?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Beszamel stanowi sos
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Higrometr to instrument montowany w przestrzeniach magazynowych w celu monitorowania
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W magazynie, który jest wyposażony w umywalkę do mycia rąk, zlewowy stół, chłodziarkę oraz urządzenie do naświetlania promieniami UV, jakie produkty powinny być przechowywane?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jak długo można przechowywać potrawy gorące w bemarze?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W placówce gastronomicznej, niezależnie od typu i kategorii, serwowanie dań powinno następować w ustalonej kolejności:
Brak odpowiedzi na to pytanie.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Z przedstawionego normatywu surowcowego na 10 porcji zupy krem ze szparagów wynika, że zupę należy zagęścić
Normatyw surowcowy | ||
---|---|---|
Nazwa surowca | j. m. | ilość |
wywar z mięsa | g | 1300 |
szparagi | g | 1200 |
mleko | g | 250 |
masło | g | 30 |
mąka | g | 30 |
śmietana 18% | g | 200 |
żółtko jaja | g | 60 |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wstępna oraz cieplna obróbka nasion fasoli składa się z następujących etapów:
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W jakiej temperaturze powinno się przechowywać warzywa do użytku domowego?
Brak odpowiedzi na to pytanie.