Pytanie 1
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować przy przygotowywaniu "ryby po polsku"?
Wynik: 37/40 punktów (92,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować przy przygotowywaniu "ryby po polsku"?
Rozbity kawałek mięsa wieprzowego, uformowany w okrąg o średnicy 14 cm oraz grubości 0,5 cm, przyprawiony solą, pieprzem i mąką, to jaki przygotowany półprodukt?
Jakie produkty skrobiowe są stosowane w potrawach mięsnych smażonych?
Z 1200 g mąki, 3 szt. jaj oraz wody przygotowano 2500 g klusek kładzionych. Waga jednej porcji klusek wynosi 250 g. Ile mąki oraz jaj należy użyć, aby zrobić 20 porcji klusek?
Na podstawie danych w tabeli wskaż środek spożywczy, który zawiera najwięcej węglowodanów.
Skład chemiczny 100 g różnych rodzajów kasz | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Lp. | Rodzaj kaszy | Białko (g) | Skrobia (g) | Błonnik (g) | Popiół (g) | Tłuszcz (g) |
1. | manna | 8,7 | 74,0 | 2,5 | 0,3 | 1,0 |
2. | jaglana | 10,5 | 55,0 | 3,2 | 1,0 | 3,5 |
3. | pęczak | 8,4 | 68,2 | 5,4 | 1,1 | 2,0 |
4. | gryczana | 12,6 | 60,5 | 5,9 | 2,0 | 1,9 |
Czy mycie mięsa przed umieszczeniem go w lodówce przyczynia się do
Obecność światła podczas składowania ziemniaków podnosi stężenie
Jakie dania powinny zostać uwzględnione w menu na przyjęcie koktajlowe?
Zgodnie z opisanym procesem przyrządzenia: "Mięso drobiowe mielone z dodatkami, owiń w skórę, uformuj w mocny rulon i ugotuj" powstaje
W jakim produkcie jest najwięcej pełnowartościowego białka?
Do grupy warzyw owocowych zalicza się:
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Zamieszczone w menu potrawy i napoje serwuje się podczas
Menu: | |
---|---|
– | Tartinki z szynką |
– | Tartinki z tatarem |
– | Tartinki z sardynką |
– | Tartinki z rokpolem |
– | Korki owocowe |
– | Korki warzywne |
– | Trójkąty z pizzy |
– | Soki z owoców cytrusowych |
– | Woda mineralna |
– | Napoje alkoholowe |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Daną potrawą kuchni włoskiej, przygotowaną z dużych kawałków makaronu wypełnionego nadzieniem i zapiekanego, jest
W przypadku diety lekkostrawnej, jakiej metody obróbki cieplnej półproduktu nie zaleca się stosować?
Który sos należy sporządzić, wykorzystując wszystkie składniki wymienione w normatywie?
Surowce i półprodukty | Normatyw |
---|---|
Masło | 100 g |
Mąka pszenna | 90 g |
Mleko | 600 ml |
Żółtka | 4 szt. |
Gałka muszkatołowa | do smaku |
Sól | do smaku |
Warzywa powinno się kroić na desce
Eklery oraz ptysie powinny być przygotowywane z ciasta
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Seler, aby zachować białą barwę oraz nie stracić wartości odżywczych, powinien zostać
Ostatni etap przygotowywania dania w restauracyjnej sali przy stole klienta, który polega na skropieniu gotowego jedzenia alkoholem i jego podpaleniu to
Jaką wartość netto ma cena gastronomiczna 100 ml koniaku, jeśli detaliczna cena butelki koniaku o pojemności 0,7 l to 140 zł, a marża wynosi 150%?
Która z potraw jajecznych nie jest akceptowalna w diecie łatwo strawnej?
Wprowadzenie powietrza do masy cukrowo-jajowej oraz jej połączenie z mąką to kroki w procesie przygotowywania ciasta
Związki Maillarda powstają w trakcie wytwarzania
Użycie właściwych kolorów desek w odniesieniu do konkretnych produktów spożywczych jest zgodne z wymaganiami
Orzechy stanowią surowiec o wysokiej wartości energetycznej z powodu znacznej obecności
Przygotowując krokiety z farszem słonym, naleśniki powinny być złożone
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie jest zadanie systemu HACCP?
Osoba z nadciśnieniem tętniczym powinna szczególnie unikać jedzenia
Na podstawie danych z tabeli określ koszt produkcji 25 porcji krokietów z pieczarek.
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 5 porcji krokietów z pieczarkami [kg] | Cena 1 kg [zł] |
---|---|---|---|
1. | Pieczarki | 0,50 | 9,00 |
2. | Cebula | 0,10 | 2,00 |
3. | Bułka tarta | 0,20 | 4,00 |
4. | Jaja | 1 szt. | 0,50 (1szt) |
5. | Olej | 0,4 | 10,00 |
Według zasad zdrowego odżywiania 30% dziennej energii powinno pochodzić z tłuszczów. Ile gramów tłuszczu powinna przyjmować osoba, której codzienne zapotrzebowanie na energię wynosi 3000 kcal?
Wskaż składniki odżywcze, pomiędzy którymi zachodzą procesy Maillarda?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Sorbinian potasu, który znajduje się na etykiecie w składzie marmolady wieloowocowej, jest substancją
Procesy, które prowadzą do uzyskania żywności liofilizowanej, to
Przygotowując wyroby z ciasta kluskowego, należy przesiać mąkę, a następnie wykonać następujące czynności: