Pytanie 1
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wynik: 30/40 punktów (75,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakiej zupy dotyczy użycie podprawy zacieranej w celu jej zagęszczenia?
Fraszynki to danie z kuchni polskiej pochodzące z regionu
Które ciasto powinno być schłodzone w lodówce przed formowaniem wyrobów?
Restauracja koszerna serwuje dania kuchni
Jakiego przetworu używa się do nadziewania zrazów wołowych zwijanych?
Potrawą tradycyjną, związaną z myślistwem, jest
Najwięcej tłuszczu znajduje się w mięsie
Jaką cenę promocyjną należy ustalić dla deseru, jeśli restauracja nie uwzględnia marży, a koszt surowca wynosi 3,6 zł oraz podatek VAT to 7%?
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wynosi koszt 10 porcji potrawy.
Nazwa potrawy: Koktajl | |||
---|---|---|---|
Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Cena za 1kg [zł] |
1. | Jogurt naturalny 2% | 200 | 7,50 |
2. | Czarna porzeczka | 100 | 5,00 |
3. | Cukier | 10 | 5,00 |
Tosty z serem, herbata z mlekiem oraz zupa ogonowa stanowią typowe potrawy i napoje charakterystyczne dla kuchni
Jakie rodzaje produktów spożywczych, przechowywane w odpowiednich warunkach, mogą poprawić ich walory organoleptyczne?
Obniżenie wilgotności powietrza w przechowalni ziemniaków do wartości 60-70% prowadzi do
Kluczowym punktem nadzoru w procesie przygotowywania potraw, które są poddawane obróbce termicznej i serwowane na ciepło, jest
Podczas dłuższego przechowywania składniki zawarte w ziemniakach mogą podlegać
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Ile ziemniaków potrzebujemy obrać, aby przygotować 200 porcji dania głównego, jeśli porcja wynosi 200 g, a straty podczas obierania wynoszą 20%?
Z 1 kg surowego ryżu uzyskuje się 2,8 kg ryżu po ugotowaniu. Ile ryżu powinno się wziąć z magazynu, aby przygotować 11,2 kg ryżu ugotowanego?
Leczo to tradycyjna potrawa z Węgier. Kluczowe składniki to cebula, pomidory oraz
Która z wymienionych potraw jest wegetariańska?
Gdzie można znaleźć chlorofil?
W trakcie przygotowywania produktów z ciasta drożdżowego, gluten obecny w mące pszennej wpływa na
Oliwę należy przechowywać w warunkach, gdzie temperatura wynosi
Do konserwacji warzyw powinno się użyć kwasu
Jakiego czynnika należy użyć do suszenia żywności przy zastosowaniu metody konwekcyjnej?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W zaciemnionych pomieszczeniach, w temperaturze między 4°C a 10°C, można przechowywać przez kilka tygodni
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jeśli wartość surowców niezbędnych do przygotowania 150 obiadów wynosi 1500 zł, a narzut to 50 %, to jaka jest cena gastronomiczna netto jednego obiadu?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Aby przygotować frytki, należy wybrać odpowiednie ziemniaki
Aby wzbogacić wartość witaminową posiłku, który składa się z zupy ogórkowej, jaja sadzonego, ziemniaków gotowanych oraz deseru z świeżych truskawek, jaki dodatek witaminowy powinno się podać?
Czym jest Tournedos?
Wskaż właściwą metodę konserwacji dla danego środka spożywczego?
Jakie mięso wykorzystuje się do przygotowania befsztyku po angielsku?
Jaką potrawę można przygotować, wykorzystując wszystkie składniki zamieszczone w ramce?
galaretka porzeczkowa, chrzan, musztarda, wino owocowe czerwone, skórka pomarańczowa, kwasek cytrynowy, sól |
Aby wykończyć podłogę w kuchni, z uwagi na kwestie higieniczne, należy zastosować
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż maksymalny czas przechowywania pasternaka w chłodni.
Grupa warzyw | Czas przechowywania w chłodni | |
---|---|---|
A. | Liściowe | 2 tygodnie |
B. | Owocowe | 5 tygodni |
C. | Cebulowe | 6 miesięcy |
D. | Korzeniowe | 8 miesięcy |