Pytanie 1
Jakie działania powinien podjąć magazynier, który podczas przyjmowania dostawy mąki zauważył obecność szkodników zbożowo-mącznych?
Wynik: 28/40 punktów (70,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie działania powinien podjąć magazynier, który podczas przyjmowania dostawy mąki zauważył obecność szkodników zbożowo-mącznych?
Jaką substancję żelującą należy wykorzystać przy produkcji galaretek?
Świeże drożdże w cukierni powinny być przechowywane w
Jakie jest wsparcie materiałowe w procesie wypieku ciastek?
Jakie urządzenia stosuje się do formowania kawałków ciasta w procesie produkcji pączków?
Przed wlaniem syropu do zbiornika krystalizatora należy
Pieczenie produktów z ciasta francuskiego odbywa się w temperaturze 220÷240°C, co powoduje
Jakie zagrożenie może wystąpić dla pracownika podczas korzystania z dzielarki automatycznej?
Ile kartonów jest potrzebnych do zapakowania 300 babeczek, gdy w jednym opakowaniu znajduje się 15 sztuk?
Zgodnie z zasadami HACCP, przy wytwarzaniu kremu russel istotne jest szczególne monitorowanie etapu
Oblicz na podstawie receptury na 1000 g ciasta parzonego, ile sztuk jaj należy przygotować, aby wyprodukować 2,5 kg tego ciasta. Jedno jajo waży 50 g.
Surowce | Ilość w g/ml |
---|---|
woda | 540 |
mąka pszenna | 450 |
margaryna | 220 |
jaja | 800 |
sól | 5 |
Przy braku ograniczeń czasowych oraz w sprzyjających okolicznościach, możliwe jest przechowywanie
Ile dekoracyjnych pudełek należy przygotować do zapakowania 9 kg lukrowanych pierniczków, jeśli pakujemy je po 300 g w pudełko?
Powierzchnię upieczonej baby szafranowej można pokryć lukrem lub
Produkt można zakwalifikować jako słodycz trwałą, jeśli jego kluczowe właściwości fizykochemiczne pozostają niezmienne podczas przechowywania w odpowiednich warunkach przez co najmniej
Jak wygląda stan zapasów cukru na dzień 22 czerwca, jeśli 21 czerwca do produkcji wykorzystano 26 z 50 przechowywanych worków o masie 20 kg każdy?
Aby przygotować ciasto drożdżowe metodą jednofazową na ciepło, należy świeże drożdże
W przypadku stwierdzenia czarnej pleśni na ścianach w pomieszczeniach magazynowych, należy niezwłocznie wykonać zabieg
Przyrządami pomiarowymi wykorzystywanymi w magazynach surowców cukierniczych powinny być
Zamieszczone w instrukcji polecenie należy zastosować podczas produkcji
...przygotowaną masę wyciśkaj na blachę i wypiekaj w temperaturze 130°C przez około 40 minut... |
Kokosanki przygotowuje się z następujących składników:
W jakiej sytuacji pracownik zakładu cukierniczego powinien odmówić przyjęcia dostarczonych materiałów?
Który z poniższych opisów odnosi się do wyrobów wykonanych z ciasta parzonego?
Piekarnia musi wytworzyć 500 kg ciasta drożdżowego. Dysponuje dzieżami o pojemności 50 kg. Jak należy zaplanować produkcję zamówionego ciasta?
Ile kartonów jest potrzebnych do spakowania 100 kg herbatników, jeśli opakowania herbatników mają po 100 g i mieszczą się w kartonach po 50 sztuk?
Co można zastosować jako zamiennik świeżych jajek w procesie produkcji pączków?
W magazynie surowców cukierniczych do ważenia worków z cukrem wykorzystuje się wagi
Dokumentem regulującym wydanie surowców oraz materiałów do produkcji jest
Jakiego zmysłu używa się do oceny organoleptycznej granulacji mąki?
Przygotowywanie rozczynu jest typowe dla metody wyrabiania ciasta drożdżowego w sposób
W formie brązowej kory o słodkawym smaku oraz wyraźnym, charakterystycznym zapachu znajduje się
Które z wymienionych produktów gotowych mają najdłuższy okres przydatności do spożycia?
Zgodnie z zasadami GHP, pracownik zajmujący się produkcją w zakładzie spożywczym powinien mieć
Głównym składnikiem odpowiadającym za spulchnienie wyrobów z ciasta piernikowego jest
Z magazynu wyjęto mąkę ziemniaczaną. Po przeprowadzeniu oceny organoleptycznej uznano, że mąka jest gładka, błyszczy i ma charakterystyczny zapach. Została ona przeznaczona do wypieku ciasta?
Źródłem powstawania odczuwalnych grudek tłuszczu w podgrzewanych kremach jest
Systemem kontroli bezpieczeństwa zdrowotnego produktów spożywczych, który przewiduje monitorowanie krytycznych punktów w procesie wytwarzania, jest
Kruszonkę otrzymuje się z mąki, margaryny oraz cukru w proporcji
Charakterystyczną ozdobą tortu Marcello jest pokrycie jego wierzchu
Biszkopt należy przygotować z mąki
Brak odpowiedzi na to pytanie.