Pytanie 1
Który deser należy sporządzić na podstawie przedstawionego normatywu?
Surowiec | Ilość |
---|---|
Śmietanka 30% | 800 ml |
Cukier puder | 100 g |
Kakao | 30 g |
Rodzynki | 100 g |
Płatki migdałowe | 75 g |
Bezy | 100 g |
Cukier wanilinowy | do smaku |
Wynik: 16/40 punktów (40,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Który deser należy sporządzić na podstawie przedstawionego normatywu?
Surowiec | Ilość |
---|---|
Śmietanka 30% | 800 ml |
Cukier puder | 100 g |
Kakao | 30 g |
Rodzynki | 100 g |
Płatki migdałowe | 75 g |
Bezy | 100 g |
Cukier wanilinowy | do smaku |
Którą potrawę należy przygotować na podstawie przedstawionej receptury?
cielęcina z/k | 600 g |
|
włoszczyzna | 150 g | |
woda | 600 g | |
natka pietruszki | 10 g | |
masło | 50 g | |
mąka pszenna | 50 g |
Który produkt spożywczy ma w 100 g największą zawartość błonnika pokarmowego?
Oblicz zapotrzebowanie na 20 porcji makaronu jako dodatek do drugiego dania, zakładając, że na jedną porcję przypada 150 gramów ugotowanego makaronu, a jego masa po ugotowaniu wzrasta 2,5-krotnie.
Wśród głównych składników ciast ziemniaczanych, oprócz ugotowanych ziemniaków, jakie składniki powinny być uwzględnione?
W magazynie konieczne są warunki temperaturowe od +15 °C do +18 °C oraz wilgotność względna w zakresie od 56% do 60%
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Z 1 kg schabu, 0,015 kg mąki oraz 0,05 kg tłuszczu przygotowano 5 porcji kotletów saute. Jakie składniki będą potrzebne do sporządzenia 30 porcji?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką potrawę należy zagęścić przy pomocy podprawy zacieranej oraz śmietany i żółtek?
Sprzęt grzewczy, który utrzymuje temperaturę potrawy do chwili jej serwowania, to
Jakie działania w procesie technologicznym są klasyfikowane jako obróbka wstępna czystych surowców?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Źródło światła oświetlające miejsce pracy powinno być umiejscowione
Propozycja menu na elegancką kolację wygląda następująco:
- zupa krem z zielonych szparagów
- filet z indyka w sosie brzoskwiniowo - morelowym, ziemniaki pieczone, bukiet surówek
- półmisek serów
- wino musujące
Jaką gorącą przekąskę należałoby dołączyć do tego menu?
Aby zredukować hałas, wyrównać powierzchnię i zabezpieczyć blaty stołów w lokalach gastronomicznych, konieczne jest posiadanie
Aromatyczna i kolorowa powłoka produktów w panierce powstaje na skutek
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką metodę obróbki termicznej wykorzystuje się do przygotowania gniazdek poznańskich?
Boeuf Strogonow to danie przyrządzone z mięsa
Jakie dodatki powinny być zaproponowane do potrawki cielęcej?
Jaką metodę obróbki termicznej należy wykorzystać do przygotowania pulpetów w sosie potrawkowym?
Jaką cenę sprzedaży za jedną butelkę napoju ustala się w lokalu gastronomicznym, gdy koszt zakupu wynosi 3 zł, marża gastronomiczna to 200%, a stawka VAT wynosi 22%?
Sery określane jako włoskie to jakie?
Kalafior oraz brokuł zaliczają się do grupy warzyw
Jaką metodę powinno się wykorzystać do oddzielania kości od surowej tuszki kurczaka?
Do technologicznych tras czystych zalicza się
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Po spożyciu jaja, organizm człowieka otrzymuje
Podczas przygotowywania ciasta z mąki pszennej?
Zgniły, kwaśny i zjełczały aromat, porowata tekstura pokryta ciemnobrązową, śluzowatą powłoką, wzrost pH. Takie zmiany mają miejsce w wyniku niewłaściwego przechowywania
Jaja poszetowe należy przygotowywać w wodzie z dodatkiem
Aby całkowicie zlikwidować mikroorganizmy w konserwowanej żywności, należy zastosować
Korzystając z danych w tabeli wskaż, w którym przetworze owocowym nastąpił największy ubytek witaminy C, jeżeli 100 g świeżych truskawek zawiera 62 mg witaminy C.
Artykuł spożywczy (100 g) | Zawartość wit. C (w mg) | |
---|---|---|
A. | Konfitura truskawkowa | 9 |
B. | Syrop truskawkowy | 16 |
C. | Truskawki w puszce | 30 |
D. | Truskawki mrożone | 60 |
Zupy serwuje się w talerzach głębokich
W lokalu gastronomicznym do czynności uznawanych za brudne wlicza się
Jaką ilość ziemniaków należy zastosować do przygotowania 2 porcji placków ziemniaczanych, jeżeli na 10 porcji potrzeba 3,5 kg tego składnika?
Jaką fizyczną metodę stosuje się do konserwacji żywności?
Zachowywanie mięsa w solance z wody, soli, cukru, saletry i przypraw to
Jakiego rodzaju tłuszcz należy używać do smażenia zanurzeniowego?