Pytanie 1
Oblicz stan magazynowy jaj na dzień 15 maja, wiedząc, że 13 maja wynosił on 3 000 sztuk, a 14 maja dostarczono 1 000 jaj, przy czym do produkcji użyto 2 200 sztuk.
Wynik: 27/40 punktów (67,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Oblicz stan magazynowy jaj na dzień 15 maja, wiedząc, że 13 maja wynosił on 3 000 sztuk, a 14 maja dostarczono 1 000 jaj, przy czym do produkcji użyto 2 200 sztuk.
Na podstawie zamieszczonej receptury na 1000 g biszkopcików oblicz, ile jaj o masie 60 g należy użyć, aby uzyskać 40 kg wyrobu gotowego.
Surowce/dodatki | Ilość (g) |
---|---|
Mąka | 480 |
Cukier puder | 320 |
Jaja | 960 |
Z surowców wymienionych w recepturze zamieszczonej w tabeli wyprodukuje się 1 000 g ciasta
Receptura | |
---|---|
Składniki | Ilość [g] |
Mąka pszenna | 450 |
Mąka ziemniaczana | 80 |
Cukier | 350 |
Jaja | 700 |
Wydajność | 1 000 |
Przy przeprowadzaniu oceny organoleptycznej produktów z ciasta francuskiego należy szczególnie skupić się na
Ilości surowców i dodatków przedstawionych w tabeli wskazują na recepturę produkcji
Surowce/dodatki | Ilość (g) |
---|---|
Mąka pszenna | 500 |
Jaja | 500 |
Cukier puder | 500 |
Masło | 250 |
Proszek do pieczenia | 5 |
Esencja waniliowa | 2 |
Jakie zmysły należy użyć, aby organoleptycznie ocenić kolor mąki?
Do produkcji masy orzechowej służy urządzenie do rozdrabniania orzechów, jakie to urządzenie należy wybrać?
W cukiernictwie trójwalcówka służy do
Obniżenie poziomu wilgoci w nasionach sezamu oraz nadanie im atrakcyjnego smaku i aromatu odbywa się w trakcie
Jaką temperaturę powinny mieć masło i margaryna dostarczane do zakładu cukierniczego?
Jakie składniki powinny być użyte do ozdobienia ciastek karpatka?
Zepsuty zawór bezpieczeństwa w kotle warzelnego może skutkować
W magazynie z surowcami suchymi, obok mąki pszennej oraz cukru pudru, jakie produkty można składować?
Jakiego składnika używa się do napowietrzania ciasta biszkoptowego z tłuszczem?
W trakcie testu zanurzeniowego świeże jaja
Precelki są klasyfikowane jako wyroby cukiernicze z ciast
Typowymi ozdobami, wykonanymi z masy cukrowej do dekoracji tortu na święta Bożego Narodzenia, są:
Zaleca się schłodzić margarynę przed przygotowaniem ciasta podczas produkcji
Które z podanych słodkości mogą być przechowywane w temperaturze 18oC?
Ile kilogramów kokosanek wyprodukował zakład cukierniczy zgodnie z recepturą zamieszczoną w tabeli, jeżeli do ich produkcji zużył 10 kg wiórków kokosowych?
Receptura na kokosanki | |
---|---|
Surowce | Ilość w [g] |
Wiórki kokosowe | 500 |
Jaja | 200 |
Cukier puder | 400 |
Wydajność | 1 000 |
Aby wyprodukować 1000 kg sezamków, wymagane jest 280 kg cukru. Ile dni produkcji można zrealizować na 840 kg cukru, jeśli dzienna produkcja sezamków wynosi 1,5 tony?
Jakie produkty powinny być chronione przed działaniem promieni słonecznych podczas przechowywania?
Aby usunąć gryzonie z magazynu wyrobów gotowych, należy zastosować
Jak można zmniejszyć wartość kaloryczną ciasta ucieranego?
Zamieszczony w ramce fragment instrukcji technologicznej dotyczy produkcji
...sporządź ciasto drożdżowe, odstaw do fermentacji, podziel na małe kęsy i uformuj, pozostaw do ponownego wyrośnięcia, smaż w temperaturze 160°C... |
Żelatyna jest substancją o właściwościach żelujących, która pochodzi z
Co można zastosować jako zamiennik świeżych jajek w procesie produkcji pączków?
Jakie składniki, oprócz masła i mąki, są konieczne do przygotowania ciasta na faworki?
Jakie urządzenie należy zastosować do przechowywania gotowych ciast z kremem?
W produkcji cukierniczej wykorzystuje się wodorowęglan amonu jako
Zamieszczony fragment instrukcji technologicznej dotyczy produkcji
..przesiej mąkę, wszystkie składniki połącz wyrabiając gładkie ciasto, zbijaj wałkiem do momentu pojawienia się pęcherzyków, rozwałkuj, uformuj i usmaż... |
Krem russel w temperaturze 6 stopni C może być przechowywany maksymalnie przez
W jakim celu wykorzystuje się witryny i lady chłodnicze?
W trakcie inspekcji jakości surowców w magazynie zauważono pleśń na powierzchni marmolady.
Marmolada z tego opakowania
Jakiego sprzętu należy użyć do wykańczania kremu brulee?
Do frytowania głębokiego wyrobów cukierniczych trzeba wykorzystać
W jakim urządzeniu powinny być wystawione eklery z kremem śmietankowym pokryte czekoladą?
Przy użyciu metod wydmuchiwania oraz rozciągania tworzy się elementy ozdobne
Ciastka z kremami, nasączone syropem, z różnymi masami przekładanymi i nadziewanymi, powinny być przechowywane w temperaturze
Jakie urządzenie jest używane do pomiaru wilgotności w magazynie?