Pytanie 1
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do smażenia pączków oraz racuchów?
Wynik: 26/40 punktów (65,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do smażenia pączków oraz racuchów?
Nadzór nad temperaturą pieczonego mięsa ma na celu usunięcie ryzyk związanych z obecnością w produkcie
Jakie urządzenie jest przeznaczone do pieczenia potraw?
Jakiej metody obróbki cieplnej używa się, gdy produkt spożywczy nie ma kontaktu z wodą w stanie ciekłym?
Oblicz wartość gastronomiczną netto jednej porcji surówki, jeśli koszt składników wynosi 3,5 zł, a marża wynosi 200%?
Przygotowując "rybę po polsku", należy oczyszczoną rybę
Uzupełnieniem wartości odżywczych potrawy głównej, która składa się z pierogów z mięsem, w sezonie zimowym, jest
Pasztet z kurczaka oraz warzyw powinno się kroić na desce w kolorze
Elementami konstrukcji są podajnik ślimakowy, nóż czteroskrzydłowy oraz szarpak
Przechowywanie warzyw korzennych w suchym i ciepłym środowisku przyspiesza ich
Płuczko-obieraczka to mechaniczne urządzenie, które ułatwia wstępną obróbkę zabrudzonych warzyw
Obniżenie wilgotności powietrza w przechowalni ziemniaków do wartości 60-70% prowadzi do
Jakiemu z wymienionych procesów podlega skrobia podczas przygotowywania zasmażki?
Jaja poszetowe należy przygotowywać w wodzie z dodatkiem
Jaki produkt został zakonserwowany metodą biologiczną?
Jakiego produktu lub dania należy unikać przy chorobie wrzodowej żołądka?
Boeuf Strogonow to danie przyrządzone z mięsa
Normatyw surowcowy na sznycel ministerski należy uzupełnić
Surowiec |
Mięso mielone |
Bułka czerstwa |
Mleko |
? |
Jajo |
Cebula |
Bułka tarta |
Tłuszcz |
Sól, pieprz |
Do gatunków ryb słodkowodnych należą
Zupę cebulową powinno się podawać
Higrometr to instrument używany do pomiaru
Analiza zapachu, smaku, wilgotności oraz stopnia wypłukiwania i elastyczności glutenu jest częścią oceny jakości
Risotto oraz lasagne to dania pochodzące z kuchni
Umieszczanie składnika w zimnej wodzie i bardzo powolne podgrzewanie to technika gotowania
Który system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności bada możliwości wystąpienia zagrożeń oraz określa metody ich kontrolowania?
Glazurowanie to proces zagęszczania potraw?
Jaką kwotę należy przeznaczyć na zakup twarogu potrzebnego do przygotowania 80 porcji pasty rybnej, jeśli norma surowcowa na 4 porcje wynosi 250 g twarogu, a cena 1 kg twarogu to 15,00 zł?
Jak długo od momentu produkcji można przechowywać zimne przekąski w zakresie temperatury od 2 °C do 6 °C?
Który z produktów jest niedozwolony podczas przygotowywania posiłków dla osoby z cukrzycą?
Z przedstawionego normatywu surowcowego na 10 porcji zupy krem ze szparagów wynika, że zupę należy zagęścić
Normatyw surowcowy | ||
---|---|---|
Nazwa surowca | j. m. | ilość |
wywar z mięsa | g | 1300 |
szparagi | g | 1200 |
mleko | g | 250 |
masło | g | 30 |
mąka | g | 30 |
śmietana 18% | g | 200 |
żółtko jaja | g | 60 |
Jaką potrawę może przygotować kucharz, korzystając z następujących składników: polędwica wołowa, smalec, cebula, koncentrat pomidorowy, śmietana, mąka pszenna, woda, przyprawy?
Który surowiec występuje w miejscu znaku zapytania w zamieszczonym wykazie surowców niezbędnych do sporządzenia sosu holenderskiego?
Wykaz surowców |
żółtka |
? |
ocet winny |
sok z cytryny |
sól, pieprz biały |
Jaka technika konserwacji zapewnia jedynie trzy dni świeżości mięsa do jedzenia?
Na podstawie danych z tabeli ustal cenę gastronomiczną włoszczyzny, jeżeli marża wynosi 25%.
Lp | Nazwa produktu | Ilość [kg] | Cena 1 kg [zł] |
---|---|---|---|
1. | Kapusta | 0,30 | 2,00 |
2. | Marchew | 0,30 | 2,00 |
3. | Pietruszka | 0,15 | 5,00 |
4. | Seler | 0,15 | 5,00 |
5. | Cebula | 0,10 | 3,00 |
Który z produktów mleczarskich jest niewskazany w diecie łatwostrawnej?
Gdzie można znaleźć fitoncydy?
Zasady higieny osobistej dla pracowników kuchni nakazują kucharzowi mycie rąk
Który z przedstawionych zestawów obiadowych nie jest skomponowany zgodnie z zasadami układania jadłospisów?
Ile białka pochodzenia zwierzęcego zawiera jedna kanapka z szynką?
Co powinno być podane na podwieczorek w diecie o łatwej strawności?