Pytanie 1
Jakiego produktu dotyczy utrwalanie w procesie biologicznym?
Wynik: 30/40 punktów (75,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakiego produktu dotyczy utrwalanie w procesie biologicznym?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Co nie wchodzi w skład tradycyjnego amerykańskiego śniadania?
Zupa z liściastych warzyw, w szczególności z kapusty, będąca popularna w rosyjskiej kuchni, to
Marynaty są efektem konserwacji surowca
Jakie zmiany zachodzą w owocach podczas ich przechowywania?
Oblicz wartość koniaku w kieliszku o pojemności 0,05 l, jeśli cena detaliczna butelki o objętości 0,5 l wynosi 100 zł, a zakład stosuje marżę w wysokości 25%?
Podejmując działania w celu udzielenia pierwszej pomocy osobie z krwawieniem z nosa, należy
Przygotowując wyroby z ciasta kluskowego, należy przesiać mąkę, a następnie wykonać następujące czynności:
Jaką metodę obróbki cieplnej wykorzystuje się do przygotowania pyz ziemniaczanych?
W jakiej temperaturze powinno się przechowywać mleko oraz produkty mleczne?
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować przy przygotowywaniu "ryby po polsku"?
Jaja po dezynfekcji powinny być przechowywane
Częste mieszanie ciasta ziemniaczanego prowadzi do tego, że ciasto staje się
Osoby będące na diecie bezglutenowej powinny unikać picia
Najbardziej znanym trunkiem z Japonii jest
Mruganie stanowi metodę kulinarną
Uszkodzenie izolacji na przewodzie elektrycznym dostarczającym zasilanie do uniwersalnej maszyny gastronomicznej może prowadzić do
Jaką temperaturę powinny mieć mrożonki przyjmowane do magazynu?
Żelatyna namoczona w zimnej wodzie podlega
Ile białka pełnowartościowego zawiera 1 porcja zupy krem ze szparagów?
Zupa krem ze szparagów | |||||
---|---|---|---|---|---|
Nazwa surowca | Normatyw surowcowy na 1 porcję | Zawartość składników odżywczych w 100 g | |||
j. m. | ilość | białko | błonnik pokarmowy | ||
wywar z mięsa | g | 130 | 2,0 | 0,0 | |
szparagi | g | 120 | 2,0 | 1,5 | |
mleko | g | 25 | 3,0 | 0,0 | |
masło | g | 3 | 1,0 | 0,0 | |
mąka | g | 3 | 10,0 | 2,5 | |
śmietana 18% | g | 20 | 2,5 | 0,0 | |
żółtko jaja | g | 6 | 15,0 | 0,0 | |
• Żółtko 1 jaja waży 25 g |
Podczas przygotowywania dań z jajek z zastosowaniem obróbki cieplnej, można uniknąć zatruć pokarmowych?
Jaką metodę przechowywania żywności trzeba zastosować, aby stworzyć warunki sprzyjające rozwojowi bakterii kwasu mlekowego?
W mikrofalówce nie powinno się
Do podgrzewania produktów należy używać
Lesco (leczo) to znane danie
W skład instrukcji GHP/GMP nie wchodzi instrukcja
Jaką wartość energetyczną ma 100 g filetów z dorsza podanych po grecku, w przypadku gdy zawierają 11 g białka, 11 g tłuszczu oraz 5 g węglowodanów?
Który z podanych surowców powinien być przechowywany w najniższej temperaturze?
Przed pieczeniem do sufletu jabłkowego wykonanego z przetartych jabłek, które zostały podsmażone z cukrem, należy dodać
Aby przygotować sos beszamelowy, oprócz masła, konieczne jest użycie
Aby wykończyć podłogę w kuchni, z uwagi na kwestie higieniczne, należy zastosować
Jakie działania mające na celu zapobieganie zagrożeniom powinny być podjęte podczas odbioru towaru?
Jakie są tradycyjne polskie zupy?
Proces przyrządzania naleśników obejmuje następujące etapy:
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie przyprawy są uprawiane w Polsce?
W zamieszczonym wykazie surowców do sporządzania klusek francuskich brakuje
Mąka krupczatka |
? |
Jaja |
Pod wpływem ciepła, skrobia z dodatkiem tłuszczu lub w wersji suchej przechodzi w
W trakcie używania frytownicy kucharz doznał niewielkiego poparzenia. Jak należy postąpić z miejscem oparzenia?