Kwalifikacja: ROL.05 - Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie
Zawód: Technik agrobiznesu
Aby wyprodukować spirytus z ziemniaków, konieczne jest użycie
Odpowiedzi
Informacja zwrotna
Drożdże to super ważny składnik w fermentacji, która jest potrzebna do robienia spirytusu z ziemniaków. Kiedy fermentacja się dzieje, drożdże zmieniają cukry w alkoholu i dwutlenku węgla. Z ziemniakami jest trochę inaczej, bo one mają mało cukrów prostych, więc najpierw skrobia musi być przerobiona na cukry, które drożdże mogą przerobić. Do tego trzeba enzymów amylolitycznych, które rozkładają skrobię na glukozę. Potem dodaje się odpowiednie drożdże, na przykład Saccharomyces cerevisiae, do brzeczki. W praktyce to, jakie drożdże wybierzemy i jakie mamy warunki fermentacji – jak temperatura i czas – mają ogromne znaczenie dla jakości końcowego produktu, w tym jego zapachu i smaku. Ważne jest też, żeby dbać o czystość podczas fermentacji i zachować odpowiednie warunki sanitarno-epidemiologiczne, żeby uniknąć zakażeń i uzyskać spiraląc o wysokiej czystości i jakości.
Ok, cukier, żyto i melasa mogą wchodzić w fermentację, ale nie są konieczne do robienia spirytusu z ziemniaków. Cukier może być źródłem fermentowalnych substancji, ale w ziemniakach najwięcej cukrów jest w skrobi. Jest też mylone pozyskiwanie alkoholu z żyta, które częściej używa się do wódek. W przypadku ziemniaków drożdże są po prostu niezbędne. Melasa, jako produkt uboczny przemysłu cukrowniczego, może być przykładowo mylnie kojarzona z kluczowym składnikiem fermentacji, ale nie jest potrzebna przy ziemniakach. Często myli się też różne źródła surowców, dając im tę samą rolę w produkcji spirytusu. Jak się nie rozumie, że drożdże odpowiadają za zamianę cukrów w alkohol, to można dojść do błędnych wniosków co do konieczności innych składników. W sumie najważniejsze w produkcji spirytusu to ogarnąć naturę surowców oraz ich przetwarzanie z użyciem odpowiednich mikroorganizmów, co jest zgodne z najlepszymi praktykami w branży.